Av:

Linda Kovacic

Datum:

2012-03-04, kl 15:52

Frågor som jag inte hittar svar på..

Hej,
Jag har planer på att starta eget vid sidan om min heltidstjänst. Jag är webbdesigner och tänkte även börja göra hemsidor vid sidan om då jag ofta får frågan från vänner och bekanta osv. Jag vill fortsätta arbeta på mitt ordinarie jobb men undrar kring regler.

När det kommer till FA-skattesedel finns det inte mycket info på nätet. Mina funderingar kring detta är:

1. Om jag startar eget vid sidan om, vad är maxbeloppet man får dra in per månad för att a-kassa och sjukpenning inte ska grunda sig på mitt eget företag? Jag hittade info på en site om att man tjänar mer än 1900:- netto i månaden, grundar sig a-kassan på mitt eget företag och inte min vanliga heltidstjänst.

2. Om jag räknar mer att hålla mig under detta maxtakbelopp, om det är 1900/ månad alltså, ska jag då meddela skatteverket att jag beräknar en inkomst på ca 24 000/ år?

3. Om jag startar eget, påverkas mitt pensionssparande på något sätt? Det som sker via mitt vanliga jobb?

4. När min ordinarie månadslön är 33 000 för närvarande, ska jag då dra sociala avgifter, kommunalskatt och sedan statlig skatt på företag, allt som jag drar in? Eller justeras/påverkar det på min heltidslön?

5. Spelar det någon roll hur omsättningen ser ut, om jag tjänar pengarna under några månader och några månader ingenting? Men håller mig under maxtaket?

6. Är det något annat viktigt som man ska tänka på vid FA skattsedel som är vanligt att man missar?

Mvh
Linda

Utloggad

Var vänlig och logga in på ditt konto för att ta del av vår expertpanels svar.