Av:

Anders Andersson

Datum:

2012-04-20, kl 12:42

Försäljning av digitala varor

Hej,
Jag kommer börja sälja digitala varor (närmare bestämt designmallar till hemsidor och liknande) via en "online-marknad". Det fungerar så att jag laddar upp mina varor på online-marknaden, som drivs av företaget Envato - ett stort företag i Australien. Envato sätter priset på varan och medlemmar kan sedan börja köpa och ladda ned dem. Jag får 50-70% av varje försäljning. Hur många som helst kan köpa och ladda ned varje vara och jag har ingen aning om vilka det är som köper, vilket land de befinner sig i eller liknande.

Jag räknar med en inkomst på över 50 000 kr per år. Jag gör detta utöver mitt heltidsjobb, men det är möjligt att jag slutar min vanliga jobb för att fokusera helt på detta i framtiden.

Nu undrar jag hur jag ska gå tillväga. Jag har läst om försäljning via Internet på Skatteverkets hemsida, men hittar ingen information som matchar min typ av försäljning (jag vet ju exempelvis inte vilka det är som köper - vissa kan befinna sig i Sverige och andra i USA eller i Afghanistan). Det finns ingen möjlighet för mig att lägga på moms.

Ska jag starta ett enskilt bolag/handelsbolag direkt eller kan jag räkna det som hobbyverksamhet tills vidare? Hur ska jag bokföra (jag kan sälja tusentals varor varje månad och min vinst per försäljning ökar desto mer jag säljer)?

Med vänlig hälsning,
Anders

Utloggad

Var vänlig och logga in på ditt konto för att ta del av vår expertpanels svar.