Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Köpa in varor från annan butik

Inlägg 1 av 4

2010-12-29, kl 11:36

linne

linne

Inlägg: 4

Köpa in varor från annan butik

Om man startar en e-butik, får man då köpa in varor från annan butik och sälja vidare? Eller måste man ha tillstånd från den butiken man köper ifrån?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2010-12-29, kl 23:31

eliasn

eliasn

Inlägg: 48

 Skulle gissa på att det är okej om det inte är varor där det behövs tillstånd. Vågar dock inte svära på det. Någon som vet med säkerhet?

Med vänliga hälsningar

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2010-12-30, kl 03:33

sca

sca

Inlägg: 11

 Troligt är, att så länge det inte handlar om typ media (Filmer, tidningar, musik, böcker etc) där upphovsrättsliga regler gäller och som säkerligen styrs i former av licenser (Rätta mig om jag har fel) så lär det vara upp till dig själv att köpa varor och sen vad du gör med dom är upp till dig. Det som kan hindra dig är olika former av erbjudanden där det på prislappen är villkorat (Max 3 köp per hushåll). Oftast är dessa villkor utformat på sådant sätt att butiken i själva verket vill att man köper 3 st av den varan och inte någon vidhållen regel. Ingen är ju gladare än butiken över att bli av med sina varor ;).

Mängder av mindre livsmedelsbutiker nyttjar den typen av tillvägagångssätt, som av den anledningen slipper ligga i klorna på leverantörer etc. som ställer krav på en att sälja si och så mycket av en viss produkt. Dessa butiker köper av t.ex. willys och säljer i sina butiker.

Sen tror jag att om någon skulle "Komma på dig" lär det knappast hända något. Jag själv har aldrig sett innan jag går in i en affär/butik med informationen "Endast för privatpersoner. Företag får ej handla här för att sälja vidare".
Du varken bryter något avtal (Likt det jag precis nämnde) eller agerar bedrägligt i och med du handlar och får kvitto på det du köper som du för in i bokföringen.

Så kort och gott lär det inte uppstå några bekymmer för dig som näringsidkare att handla av t.ex. willys och sälja i din mataffär, om så är fallet. 

Ponera ett resonemang likt detta och tänk dig in i en eventuell situation: 

Och realistiskt sätt så vill det till att Willys (som ägs av och numer kommer benämnas med Axfood) hittar din butik, har någon åsikt om att du säljer vidare deras varor, lämnar den åsikten till dig, vidare kan du motsäga dig den åsikten och ifrågasätta deras tillvägagångssätt i och med att du aldrig har fått den informationen när du inhandlade dina varor. Då kommer de att skicka sina arga jurister och be dig sluta vilket du också kommer att ifrågasätta och ber dom specificera de juridiska grunderna för att de över huvud taget skall kunna hindra dig från att sälja produkter, du regelmässigt riktigt har köpt in (Du har ju följt alla villkor när du inhandlade dina produkter). Nu kommer de tycka att du är jobbig och säga att du skall sluta handla hos dom, de portar dig säger de. (Nu skulle de säkert vara läge att koppla in en ännu argare jurist och bussa på Axfood) Denne juristen kan, orkar och vill kämpa in i det sista för att komma fram till att det saknas grund för att porta dig från deras butik, vilket i det långa lopper är omöjligt :)

Men i grund och botten vill ju alla öka sin försäljning, så därför lär det aldrig uppstå problem med den typen av inköp/försäljning. Det skulle ju innebära att de tackar nej till ökad omsättning :)
Sen är det ju upp till dina kunder och välja om de vill betala påslag på redan påslagna priser vilket det också lär vara villiga till. Annars skulle ju inte butiker likt Pressbyrån, 7-Eleven, S.K Bemannade bensinstationer finnas i detta land ;)

Allt handlar ju om hur mycket du satsar på dig själv till syvene och sist!

Hoppas jag hjälpte dig! 


Ha det gott!

Med vänlig hälsning

Carl-Jonas
Entreprenörsbloggare och inspiratör
http://www.carljonas.se

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2011-01-20, kl 16:31

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Stopp o belägg, men UPA:Du behöver INGA tillstånd för att sälja vidare varor om inte varorna i sig kräver tillstånd. Skall du t.ex. sälja vapen måste du ha tillstånd som vapenhandlare. För livsmedel måste du vara godkänd av hälsovårdsnämnden osv. Sedan låter det inte som en bra affärside. Hur kan du tjäna pengar på att sälja dyrare än butikerna?

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat