Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Finansiering & Riskkapital

Starta eget bidrag - hur funkar det?

Inlägg 1 av 2

2010-05-31, kl 14:25

username

Linda
Zweygberg

Inlägg: 9

Starta eget bidrag - hur funkar det?

hej!

Vi är två fruktansvärt drivna och kompetenta unga tjejer i 20-års åldern som har idén om att företag inom mode, då vi båda är utbildade inom textil & design.

Frågan är ju:
1. Finns det något bidrag för unga nya företagare? Hur ser det ut och vad är kriterierna för att kunna erhålla detta bidrag?
2. Kan en affärside som vår, få något slags lån för att starta upp? är det möjligt trots att vi inte direkt har någon säkerhet såsom kapital eller bostäder m,m.

Vi har båda jobb som vi tänker ha vid sidan om, så vi har en viss inkomst!

Glad för tips!
Vänliga hälsningar Linda

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 2

2010-06-01, kl 15:19

paulsson

paulsson

Moderator

Inlägg: 319

För att kunna bli beviljad startaegetbidrag måste du fylls 25 år. Unga med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga kan få ta del av stödet innan de har fyllt 25 år. Du ska vara arbetslös eller riskerar bli arbetslös och är arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Stöd kan också ges till personer som är bosatta inom ett stödområde även om de inte är arbetslösa. Viktigt att veta om är att du INTE får starta ditt företag innan du ansöker om bidraget.

Du måste ha goda förutsättningar för att driva verksamheten med tillfredsställande lönsamhet och genom verksamheten inom kort få en varaktig sysselsättning. Man kan inte få startaeget-bidrag för start av verksamheten inom jordbruk- och transportsektorn, dock kan undantag göras för taxiverksamhet.

Hur ansöker man om startaegetbidrag?
Den som söker startaegetbidrag ska ta fram en affärsplan som innehåller en tydlig beskrivning om vad företagets affärsidé är och vad företaget ska tjäna pengar på. Beskrivningen ska lämnas in till Arbetsförmedlingen, som med hjälp av ekonomiskt sakkunniga konsulter tar ställning till om den sökande bedöms ha förutsättningar för att bedriva verksamheten och om övriga villkor är uppfyllda. Många arbetsförmedlingar runt om i landet erbjuder stöd under inledningsskedet i form av informationsträffar, rådgivning och nyföretagarkurs.

Hur stort är starta-eget-bidraget?
Bidragets storlek bestäms av vilken ersättning man har/skulle ha rätt till som arbetslös. Den som är berättigad till ersättning från arbetslöshetskassa får aktivitetsstöd motsvarande arbetslöshetsersättningen, dock lägst 320 kronor per dag för heltid. Den som inte uppfyller villkoren för ersättning från arbetslöshetskassa får aktivitetstöd med 223 kronor per dag.

Bidraget lämnas normalt under högst sex månader. Förlängning kan endast göras på grund av sjukdom eller att myndighetstillstånd, som behövs för verksamheten, blivit försenat. Starta eget bidraget betalas ut av Försäkringskassan en gång per månad. Om du har beviljats starta eget-bidrag ska du för att få din ersättning varje månad fylla i en blankett som heter Försäkran om aktivitetsstöd.

Källa:
http://www.startaegetbidrag.com

Chefredaktör och ansvarig utgivare på Startaeget.se

Inläggets betyg
Svara Svara med citat