Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Utlandsetablering

starta webbföretag i Sverige eller utlandet?

Inlägg 1 av 4

2010-01-20, kl 20:41

username

Hans
Olsson

Inlägg: 1

starta webbföretag i Sverige eller utlandet?

Hej!

Jag ska starta ett företag, som ska driva en webbstjänst, med kunder i hela världen, inkl. ett mindre fåtal från Sverige. Frågan är, bör jag starta företaget i Sverige eller utomlands? Jag vill betala lägsta möjliga bolagsskatt, men samtidigt att mitt företag ska vara ett intressant köpeobjekt för investerare. Inkomstskatt kommer jag betala i Sverige i vilket fall.

Jag är sedan många år bosatt och skriven i Costa Rica. Jag kommer dock att vistas större delen av året i Sverige och arbeta för mitt företag, men all programmering, utveckling och administration vill jag behålla i Costa Rica p.g.a. lägre arbetskostnader. Administration, marknadsföring m.m. kommer att ske via nätet, något kontor eller inventarier kommer inte att finnas, och webbtjänsten kommer att hysas av webservers utanför Sverige, så jag kan nog hävda att verksamheten sker utanför Sverige.

Jag funderar på att börja med en enskild firma i Sverige, för att det är det snabbaste sättet att komma igång till låg kostnad. Om bolaget sedan går väl och genererar stor vinst, skulle jag vilja "skänka" verksamheten till mitt bolag i Costa Rica (jag är 100% ägare av båda), och från den tidpunkten betala lägre företagsskatt. Är detta lagligt?

(Verksamheten är alltså helt digital och består i programmeringskod och databaser.)

Mvh
Hans K.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2010-02-16, kl 03:17

username

Rasmus
Orsén

Inlägg: 61

När det kommer till bästa möjliga skatteförmåner skulle jag ta hjälp av en skatterådgivare. Men jag som Export Manager kan hjälpa dig att etablera din verksamhet på utlandsmarknaden i främmande affärskulturer om du så önskar.

Rasmus Orsén, Export Manager
Swedish Export Service
Telefon: 018-4106967 / 0762833476
[email protected]

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2010-02-19, kl 00:12

username

Ludwig
Reis

Inlägg: 5

Det är en ganska omfattande fråga egentligen och skulle nog kräva ett grundligare svår, gärna av någon med högre kunskap inom ämnet. Vad jag förstått dock är det så att utländska företag i Sverige skall även åläggas att betala skatt i Sverige om de ses ha ett fast driftställe. Nu säger du att du ej skall ha kontor eller inventarier i Sverige men du påstår att du tänker arbeta för ditt företag i Sverige. Genom att vara huvudman och fast representant för det utländska företaget i Sverige har du automatiskt fullmakt att göra affärer och teckna avtal å företagets vägnar i Sverige - således räknas du som ett fast driftställe och skall underordnas den Svenska skatterätten.

Angående start av enskild firma verkar det rimligt men då kan du vara säker på att behöva betala svensk inkomstskatt på eventuella vinster och dessutom noggrant redovisa dessa i Sverige. När du sedan vill överlåta inkråmet i den enskilda firman till huvudbolaget skall det göras till en rimlig ersättning, jag antar att det kommer beräknas något form av marknadsvärde av företaget så även där kommer det ske diverse skattemässiga nackdelar för dig.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2010-02-24, kl 17:53

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Om reglerna inte ändrats kan du inte ha enskild firma i Sverige om du bor utomlands. Jo du kan, men då måste någon annan registreras som ansvarig i Sverige - som typ en VD - fast så heter det egentligen inte för enskild firma förståss utan nått i stil med föreståndare eller ...

Du måste analysera vad du vill.

Om det bara var att sälja en tjänst så borde den vara registrerad i det land du bor. Men nu talar du även om "köpeobjekt för investerare" och då kan läget vara annat. Men nu förstår man inte av din inledande text på vad vis en investerare skulle vara intreserad.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat