Företagslån när du startar eget

Textstorlek

Skriv ut

Företagslån när du startar eget

Finansiering & Riskkapital

När du ska starta eget så är det för de flesta entreprenörer ett stort steg. Här kommer du att ha massor att tänka på och finansieringen är en viktig del.

I Sverige är det inte lika billigt att starta eget som i många andra länder. Trots det så startas det varje år många fantastiska svenska företag, och historiskt sett finns det flera svenska företag som har gjort internationell succé.

Det finns olika bolagsformer att välja emellan när man ska registrera ett bolag för första gången, så som aktiebolag eller enskild firma. Något som de alla har gemensamt är dock att det kommer att krävas pengar när du ska starta en rörelse för ekonomisk vinning.

Företagsfinansiering kan komma från olika källor. Ett alternativ är att du själv redan har det kapital som måste satsas. Ett annat alternativ är att du väljer det som kallas för crowdfunding. Ytterligare ett alternativ, som är bland det vanligaste, är att låna pengar till att starta ett företag.

Nya företag saknar oftast likviditet
När du ska låna pengar för att starta ett nytt företag, med bara en idé i bagaget, så är det inte alltid så lätt att beviljas ett företagslån. Ofta blir det svårt att få finansieringen även om din idé är väl underbyggd med marknadsanalyser och en affärsplan.

För att få lån kan Almi Företagspartner vara en väg att gå. Lån från Almi brukar ha en högre ränta än om du lånar från en traditionell bank, men kräver oftast inte mer än 10% i borgenskp. Lånen är dock begränsade storleksmässigt så det kan ibland vara så att Almi enbart beviljar halva den summa som du önskar att låna och det under förutsättning att en vanlig bank är villig att bevilja den andra halvan. Anledningen till det är att din nystartade verksamhet saknar likviditet.

Svårt att få företagslån hos banken
Att försöka få ett företagslån beviljat hos en traditionell storbank efter bara några månaders verksamhet är oftast väldigt svårt. Tyvärr är det inte ovanligt att få ett avslag, och oftast kräver bankerna 100% borgenskap på lånet. De flesta företag går med förlust i början av sin verksamhet, vilket naturligtvis ökar risken för den långivare som lånar ut pengar till ett ungt företag.

Sök företagslån online
En annan möjlighet för entreprenörer är att ansöka om företagslån online. De långivare som erbjuder företagslån via nätet har oftare en mer öppen och modern approach än det traditionella banksystemet.

Vanliga belopp att kunna låna hos de fristående långivare som erbjuder företagslån är från 50.000 kronor ändå upp till 1 miljon kronor. En vanlig löptid är mellan 6 och 12 månader. Återbetalningstiden är alltså ofta kortare än vid till exempel ett huslån eller ett privatlån.

Långivaren bedömer din affärsidé och rörelsens potential och resultat för att sedan antingen bevilja eller avslå din låneansökan. Ansökningarna behandlas individuellt och du har en tät kommunikation med långivaren. Chanserna att få ditt lån beviljat av ett av de fristående kreditbolagen som är specialiserad på den här typen av företagslån är ofta högre än hos banken.

Men det är förstås viktigt att alltid sätta sig in i de lånevillkor som gäller. Om du väljer att ansöka om ett företagslån online så bör du även jämföra räntor och kostnader hos olika aktörer.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord