Martin bytte karriär och blev franchiseföretagare genom Händiga Män

Textstorlek

Skriv ut

Martin bytte karriär och blev franchiseföretagare genom Händiga Män

Franchise

Hemserviceföretaget Händiga Män, som specialiserat sig på att hjälpa privatpersoner och företag med småjobb inom renovering, bygg, montering, städ och fastighetsskötsel, expanderar över hela Sverige genom franchiseföretagare som startar upp en egen verksamhet på sin ort, med stöd och hjälp från Händiga Mäns huvudkontor i ryggen.

Det är i tjänstesektorn som franchiseföretagandet växer snabbast. Ett exempel på den rådande trenden är Händiga Män, som hämtat inspiration till sin affärsidé från USA, där företag som erbjuder händiga män som kan utföra lite av varje har funnit länge. För Martin Rosén, som driver Händiga Män i Umeå, var franchiseföretagandet en perfekt kombination av möjligheten att dra nytta av sina hantverkskunskaper och starta företag med stöd och hjälp av en franchisegivare.

- Jag hade arbetat som lärare i åtta år när jag kände att det var dags för ett karriärbyte. Jag hade bestämt mig för att lämna skolans värld och funderade på att starta ett hantverksföretag eftersom jag är uppvuxen på en gård och så länge jag kan minnas har fixat och snickrat på fritiden, säger Martin Rosén.

Bytte lärarjobbet mot livet som egenföretagare
Efter att ha sett en annons där Händiga Män efterlyste franchisetagare i tidningen gjorde Martin slag i saken. Hans ursprungliga plan var att starta ett eget hantverksföretag, men när han upptäckte fördelarna med att istället bli franchisetagare tog han chansen att bli en del av ett etablerat koncept. Två år senare har Martin hunnit etablera företagsnamnet Händiga Män i Umeå och dessutom skaffat sig en lokal kundkrets. Han har två anställda och trivs mycket bra i sin nya yrkesroll som hantverkare och företagare.

- För mig var det en stor fördel att få hjälp i uppstartsfasen. Jag var ny och grön som företagare och kände mig trygg när jag fick hjälp med alltifrån att kontakta Skattemyndigheten och registrera mitt företag hos PRV till att få draghjälp i min marknadsföring. Uppstartshjälpen gav mig en relativt kort startsträcka, jag kunde snabbt komma igång med affärerna, säger Martin Rosén.

Varierat, socialt och omväxlande
Martin Rosén gillar Händiga Mäns mångsidiga affärsidé som kan anpassas utifrån lokal efterfrågan och säsongens skiftningar. Han får också hjälp med marknadsföring, vilket var särskilt värdefullt i samband med uppstartsfasen.

Numera spenderar Martin dagarna ute hos kunder som han hjälper med alltifrån städning till enklare snickarjobb, snöskottning och gräsklippning. Händiga Män har också lanserat en abonnemangstjänst för såväl privatpersoner som företag.

Att driva franchiseföretag genom Händiga Män är socialt, varierande och omväxlande. På vintern blir det av naturliga skäl många snöskottningsuppdrag, på sommarhalvåret utför han i huvudsak trädgårdsskötsel, småreparationer och snickeriuppdrag. Det Eftersom företaget har en bred inriktning och kan utföra många olika sorters uppdrag kan Martin snabbt anpassa sin verksamhet utifrån efterfrågan.

- Det märks att intresset för att anlita Händiga Män har ökat på senare tid. Allt fler privatpersoner upptäcker fördelarna med att använda sig av ROT-avdraget och ta in en hantverkare som kan hjälpa dem med uppgifter som de inte hinner, vill eller kan utföra själva, säger Martin Rosén.

Inspiration från USA
Tobias Stenborg startade Händiga Män tillsammans med kollegan Mathias Rhenberg 2009. Inspirationen till att starta ett företag som man kan ringa när man behöver hjälp med alltifrån hemmafix till vaktmästartjänster kom från USA, där fixarföretag har funnits i många år. Fastighetsskötsel, städning och enklare renoveringsjobb är exempel på jobb som Händiga Män tar sig an. Syftet med tjänsterna är att avlasta och förenkla kundernas vardag.

- Under 2011 signerade vi de första samarbetsavtalen med franchisetagare. I dagsläget har vi fem franchisetagare och finns numera i Vännäs, Helsingborg, Örebro, Umeå och i Dalarna. På sikt är vårt mål att knyta till oss mellan tjugo och trettio franchisetagare i hela Sverige. Vår ambition är också att expandera konceptet till Danmark och Norge, säger Tobias Stenborg.

- Händiga Mäns affärsidé passar som hand i handske med de förändrade köpbeteende som många människor tillämpar. Sedan RUT- och ROT-avdragen introducerades väljer allt fler att köpa in tjänster som underlättar deras vardag. En viktig framtida målgrupp för oss är äldre människor, som vill leva ett aktivt och bekvämt liv, säger Tobias Stenborg.

Läs mer om Händiga Män


Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord