Personlig utveckling för egenföretagare

Textstorlek

Skriv ut

Personlig utveckling för egenföretagare

Tips & Råd

För att må bra och kunna prestera utan att bränna ut sig som egen företagare behöver man jobba med sin personliga utveckling och sin självkänsla.Coachen och beteendevetaren Nina Jansdotter har sju tips som du inte få missa.

Fakta

Nina Jansdotter är serieentreprenör, coach och författare till en lång rad böcker inom personlig utveckling. Hon har dessutom nyligen lanserat jobbannonssiten OpenCVprofile.

1. Sluta jämför dig med andra
Du är bra och du duger precis som du är, oavsett vad andra som också driver eget gör och kan. Istället för att ständigt låta dig bländas av andra – ge dig själv en klapp på axeln för att du gör så gott du kan. Javisst är du inte perfekt, men vem är det egentligen?

2. Ta hand om dig själv
Ta väl hand om din kropp och lär dig lyssna mer på vad den behöver för att orka jobba så mycket som det oftast krävs för att få din verksamhet att flyga. Pressa inte på mer när du har jobbat tillräckligt och kroppen är trött och vill ta en paus. Säg nej ibland.

3. Säg tack till komplimanger
Lär dig ta emot positiv feedback när du får den. Säg ”tack” när någon säger något vänligt till dig istället för att hänvisa till att du ”nog hade tur som fick det där stora uppdraget” eller att timingen var bra för din lansering. ”Äg” din framgång.

4. Skaffa ett powerteam

Vår omgivning påverkar oss mer än vi tror. Omge dig med stöttare. Sådana som främst fokuserar på möjligheter istället för hinder. Säg nej till sammanhang där det mest är gnäll och avundsjuka.

5. Våga misslyckas
Visst är det tillåtet att få misslyckas ibland. Inte allt man gör blir rätt direkt även om man tänker ut aldrig så många smarta affärsplaner. Det är mänskligt och en del av lärandet och kan ge många nycklar till vad du ska göra och inte nästa gång. Sen är det ofta genommisslyckanden som man faktiskt har möjlighet att utveckla sitt företag som mest om man lär sig av dem.

6. Bejaka positiva tankar
Lär dig bejaka peppande och uppmuntrande tankar istället för att låta kritiska tankar få fäste i ditt inre. Upprepa ofta för dig själv ” jag är bra”, ”jag kan”, ”jag värdefull”. Även om det kanske känns knasigt så hjälper det ändå på sikt. När du ser dig själv i spegeln ta ögonkontakt med dig själv och le.

7. Be om hjälp
Är din självkänsla mycket låg kan det vara bra att anlita professionell hjälp som exempelvis en samtalsterapeut, coach eller en mentor som kan hjälpa dig utvecklas lite till. Tänk dock på att allt förändring tar tid så ha tålamod och fira alla små, små framsteg du gör på vägen.Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord