Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Vem får ta ut påminnelseavgift?

Inlägg 1 av 2

2005-10-06, kl 15:25

username

Dylan
Martinsson

Inlägg: 3

Vem får ta ut påminnelseavgift?

Vad krävs för att få ta ut påminnelseavgift? Momsregistrering och f-skatt? Kan en privatperson kräva påminnelseavgift (50kr) om han har skickat en faktura som kunden ej betalat?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 2

2005-10-20, kl 09:36

alkefjard

alkefjard

Inlägg: 11

Hej!
Svar till Dylan75.
Hej!
Lagregleringen är SFS 1981:739, lagen om ersättning för inkassokostnader m.m. samt förordning (1981:1057) om ersättning för inkassokostnader m.m.
Kort sagt: du får för närvarande (okt 2005) ta ut maximalt 50kr för skriftlig påminnelse som har sänts eller överlämnats till kunden. Lagen gör ingen skillnad på om påminnelsen kommer från en privatperson eller från en näringsidkare, men OBS: påminnelseavgift måste vara överenskommen / avtalad för att kunden ska vara bunden att betala avgiften - och det räcker inte med att skriva någon text på fakturan om detta. Juridiskt sett är fakturan säljarens tolkning av den överenskommelsen som finns mellan kund och säljare. Att skriva på fakturan betyder att man påför villkor i efterhand och det blir inget bindande avtal bara för att det står någon text på fakturan. Undantaget att möjligen man skulle kunna hävda att avtal har uppstått om kunden har accepterat tidigare fakturor, men utgången är osäker om man hamnar i domstol, det beror på hur domstolens totalbedömning utfaller om nu frågan skulle dras så långt.
Svar på 211 frågor om åtgärder, regler och moment i processen för att få betalt, finns i uppslagsboken Från faktura till betalt, mer info på www.inkonomi.se/boken
/Inkonomi-konsult, Peter Alkefjärd

Inläggets betyg
Svara Svara med citat