Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Hur beräkna försäljning?

Inlägg 1 av 5

2006-10-06, kl 10:50

asaide

asaide

Inlägg: 12

Hur beräkna försäljning?

Hej!
Planerar att öppna en barnaffär med kläder leksaker m.m. i den lilla ort där jag bor. Hur ska jag beräkna hur mycket jag kan tänkas sälja?
Har kollat lite på statistik-sidor men jag får inte exakt den information jag söker, t.ex hur många av målgruppen jag söker som finns här.
Ska jag bara gissa och uppskatta? Och sedan visa det för banken...tänk om jag helt är ute och cyklar!

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 5

2006-10-06, kl 11:13

antonio

antonio

Inlägg: 240

SCB har statistik på hur många kiddos som bor i ditt område eller kommun.
Gå in i statistikdatabasen -> Befolkning -> Befolkningen efter region, civilstånd, ålder och kön. År 1968-2005 -> Befolkningen efter kommun, civilstånd, ålder och kön. År 1968-2005

Klicka i din kommun, inget för civilstånd :P, åldersgruppen för kidsen som verksamheten riktar sig till (egentligen föräldrarna dock men detta tal är en bra uppskattning), sedan våda könen, och årtal

Om du vill visa en trend som visar att antal barn i gruppen ökar så kryssa i flera årtal och se om en sådan trend finns...

När du vet antalet barn så kan du utgå från det.
Gör en enkel marknadsundersökning och se hur efterfrågan på erbjudantet per barn och föräldrar är hos t.ex. 100 st, sedan kan du anta att samma förhållande gäller för hela populationen... då har du uppskattat hela efterfrågan.

Om du vill göra en speciellt bra statistisk undersökning kan det kanske krävas lite till, men ovanstående kanske räcker.

MVH

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 5

2006-10-06, kl 11:13

asaide

asaide

Inlägg: 12

Ja, jag har faktiskt en enkät på gång. Tack för ditt svar! Och konkurrensen fixar jag nog tack vare att de produkter jag ska ha bara finns tillgängliga via internet här.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 5

2006-10-06, kl 11:29

antonio

antonio

Inlägg: 240

Förresten om du kunde hitta information på hur mycket pengar föräldrar spenderar i genomsnitt på att köpa kläder/leksaker till barn kan du enligt ovanstående nummer (antal barn i ditt län) skatta den totala omsättningen i den branschen... sen kan du göra en känslighetsanalys och se hur mycket du själv skulle generera om du fick t.ex. 10% av den totala marknaden, eventuellt 50% eller 90%, sen kan du lätt beräkna hur stor andel som krävs för att du ska gå +/- 0

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 5

2006-10-14, kl 07:28

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Hm, Riktigt så enkelt vill jag nog inte säga att det är. Även om en enkät är bra så brukar fler säga att de kan tänka sig köpa en vara än som i slutänden är villiga att göra det. Det är som om man frågan folk om de skulle kunna tänka sig rösta på ett politiskt parti. Säg att 10% säker skulle göra det men ytterligare 30% kanske skulle kunna göra det men bara några av dem kommer de favcto att göra det och då kan man få svar var som helst mellan 10 och 40%. Samma med enkät. Noga hur den formuleras, och tolkas osv.

Sedan skulle jag vilja säga att det handlar mycket om att MARKNADSFÖRA sig. Bara för att du öppnar en butik har du inte en massa kunder. Öppningserbjudanden. Pressmedelande till lokala tidninge när du öppnar, osv. Kanske dela ut reklamlappar i områden med många barn som ger 10% rabatt inom 20 dagar, osv.

Och en klar affärside om åldrar, produkter mm. Vilken profil du har.

Sist men inte minst gäller det att ha rätt saker i butiken och en snygg butik man vill gå in i och handla i.

De vanligaste felet man gör när man startar butik enligt min mening är att man inte ger den en tydlig profil och en tydlig affärside. Och det näst vanligaste problemet att man inte tar med marknadsföringen.

Per, New Delhi (har egen fabrik där vi tillverkar kläder).

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat