Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Värdera företaget

Inlägg 1 av 3

2008-03-11, kl 20:21

username

A
Peretz

Inlägg: 6

Värdera företaget

Hej vi har ett mindre företag, försäljning butik/web men kan inte själva fortsätta (två delägare HB). Vi har hittat en som är intresserad av att ta över. Vad är rimligt att begära för företaget?
Företaget är nystartat (1 år), vår omsättning är inte så dålig och ökar varje månad. Vi bedömer att det är ett bra företag med stora utv möjligheter ör den som tar över. Vi har byggt upp företaget med eget instatt kapital ca 300 000. All inredning m.m. är max 1 år gammal. Aktuellt lager är ca 200 000. Våra skulder, obetalda leveranttörsskulder, moms m.m uppgår till ca 70 000.

Vi vill få igen så mycket som möjligt av vad vi själva satsat in i företaget, täcka eftersläpande skuler samt plus lagervärde. Är detta rimligt att utgå från eller bör man värdera företaget efter kassaflöde/tillgångsvärdering? Utgår vi från tillgångsvärderingen så täcker det inte allt vi satsat då den bygger på värdet av tillgångar vi kan sälja minus våra skulder men inte allt vi lagt på marknadsföring m.m.

Företaget behöver säljas men vi vill för den saken inte undervärdera företaget och vi vill inte heller övervärdera det.

Några tips på hur vi kan resonera? Är det rimligt att utgå från vad vi satt in och försöka få igen detta eller ska man utgå från att ett företag ska kosta max si och så i förhållande till företagets omsättning? (har läst det någonstans men hittar inte det nu) och vad är i så fall si och så?

Tacksam för alla tips!
AP

AP

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2008-03-11, kl 20:40

username

Ingela
ingela.repo

Inlägg: 173

Du kan utgå från Balansräkningen, där finns det som ni lagt ner, dvs de 300 000, och lagret , de 200 000 , där finns också eventuella kundfordringar/leverantörsskulder.
Sedan få ni fundera på om ni vill ha något ytterliggare, för marknadanpassade åtgärder som ni har gjort.
Ni kan maila över Balansräkningen så kan jag hjälpa till och sätta ett värde på bolaget, plus det som ni vill ha extra .
Hälsningar
[email protected]

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2008-03-12, kl 15:10

username

A
Peretz

Inlägg: 6

Tack Ingela! Jag återkommer med balansrapporten och dina synpunkter när du sett den.

Någon annan som har något annat sätt att värdera på? Är det någon som vet mer om det här med värdering utifrån omsättningen?

AP

AP

Inläggets betyg
Svara Svara med citat