Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

eu-land?

Inlägg 1 av 10

2007-11-20, kl 17:35

username

Emil
Eklindh

Inlägg: 8

eu-land?

Har några frågor om:
*Kan jag starta eget i Sverige om jag inte är skriven här?
*Är det ett problem om jag redan har ett företag i annat eu land?
*Vilka skatte regler gäller om jag har företaget i Sverige men bedriver det i annat eu-land? Det är en turism verksamhet, tänker sälja guide turer till svenskar..
*vilken företagsform är mest passande,vilka är de exakta kostnaderna?
*kommer att jobba 4-6 månader/år.. Vad bör jag tänka på? Hur fungerar det,kan företaget ligga vilande under den resterande tiden av året?isåfall vad för kostnader under den tiden?

Tack för hjälpen!
emil

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 10

2007-11-20, kl 17:52

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Ett svar UPA
Du kan inte starta enskild firma osv i Sverige om du inte bor i landet. Men AB, men AB måste ha någon som sköter företaget i Sverige, t.ex. en VD.

Spelar ingen roll om andra företag i andra länder.

Du kan inte bedriva verksamhet i andra länder, utom om du öppnar filial, men tror du måste ha AB för det.

Bara AB kan komma ifråga så som du ställer frågan. Kostar 100.000:-.

Men varför krångla till det? Du kan marknadsföra dig i Sverige även om ditt företag är utländskt.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 10

2007-11-20, kl 18:35

username

Emil
Eklindh

Inlägg: 8

Per>>Skulle helst öppna företaget där jag bor(Italien) men tappar lusten bara jag tänker på det... Det här helt sjukt krångligt med byråkratin + att det är helt sinnes sjukt dyrt och att den Italienska staten istället för att hjälpa till och pusha småföretagarna bara stoppar pinnar i hjulen..

Om det på något sätt skulle gå att ta en omväg och reg, företaget i ett annat land så känns det mer motiverande..Även om det kanske är sant att det blir krångligare på andra sätt. En AB filial som du skrev om är ju intressant..Men vet du om det betyder att du måste sätta 100000 på AB + 100000 på filialen? 

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 10

2007-11-20, kl 21:27

mlundgren

mlundgren

Inlägg: 204

Ska du ha verksamhet i flera länder, kan det väl vara värt att tänka på att starta ett engelskt Ltd med filialer i Sverige och Italien. Ska du enbart verka i Sverige är Ltd kanske inte så bra, men i ditt fall kan det nog vara det. Du behöver bara sätta in en väldigt liten summa i aktiekapital, och får betala några tusen per år för att låta någon sköta administrationen i England.

Mikael

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 10

2007-11-20, kl 22:02

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

En italienare som vill driva någon verksamhet i Sverige kan göra det utan problem. Han anmäler sig hos Skatteverket i Sverige, ansöker om F-skattebevis och så sätter han igång att jobba här. Hans inkomster beskattas då här i Sverige och han redovisar moms och skatt precis som alla andra. Detta ställer dock två krav, han ska ha för avsikt att jobba här mer än 6 månader och han får inte ha några skatteskulder i Italien.

Teoretiskt borde det alltså fungera likadant för dig, men då krävs det också att du är här och jobbar själv under dessa 6 månader.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 10

2007-11-21, kl 08:36

username

Emil
Eklindh

Inlägg: 8

Alltså tanken är att ha företaget i sverige och att sälja en typ av paketresa till Italien åt svenskar där jag eller annan delägare åker med ned som reseledare och håller i allt från vinprovning till golfturer mm.
Det enda är att jag redan tillbringar mer tid i Italien + att jag är skriven där, vilket kanske kan krångla till det..
Vill helt enkelt försöka undvika att öppna ett företag där nere eller att blanda in det företag jag redan har med den här idén...??


Mikael>>> har du nån bra länk där jag kan hitta info om Engelsk Ltd?

EMIL

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 10

2007-11-21, kl 08:46

username

Kent

Inlägg: 204

Har skickat ett PM till Emil.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 10

2007-11-21, kl 17:50

username

Emil
Eklindh

Inlägg: 8

Skulle det då fungera att ha ett företag eller en Ltd filial i Sverige och sedan sälja paket resor med guideturer,golfpaket mm till svenskar på en hemsida i Sverige, ha en svensk revisor,bli beskattad på allt i Sverige och inte ha någon direkt inblandning i det Italienska systemet?  
Lite förvirrad över hur det egentligen fungerar över gränserna...

tack..

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 10

2007-11-22, kl 01:23

username

Kent

Inlägg: 204

Det skulle fungera alldeles utmärkt. Men du kan även ha ett bolag i ett annat land med en svensk hemsida på en utländsk server och skatta i det landet där företaget är reggat. Nu tänker jag på bolagsskatten och inte dom personliga skatterna. Då kan du ha en lägre moms och därmed billigare resor. Sverige har det största skattetrycket i Världen med 51.1% av BNP år 2005. Enda landet med ett skattetryck på över 50%. Titta både österut (Baltikum) och västerut (England) när du tittar på helheten.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 10

2007-11-22, kl 04:59

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Några funderingar
Filial i Sverige betalar svensk skatt, och svensk moms - pluss att det beskattas i landet där huvudföretaget finns men du kan dra av skatt betalad i Sverige. Inte minst momsen är ju signifikant vad gäller priseffekten till privatperson som inte kan dra av momsen. Vad sedan de Italienska myndigheterna har för åsikt. Beror på lagstiftning mm i Italien. Att du skall betala skatt i Italien på utddelad vinst/uttagen lön var klart. Utgifter i Italen innehåller troligen italiensk moms. Den kan då inte dras av i din bokföring i Sverige/England/annat lEU land Men däremot kan du ge ditt svenska/enegelska/annat lEU lands Momsregistreringsnummer och låta italienska underleverantörer sälja som export utan moms. Men troligen har du många mindre företag som säljer pryral, osv. som inte klarar av detta eller inte vill krångla med detta varför risken är stor är att dina inklöpspriser i Italen blir relativt högre än konkurenter. Men jag kan inte den Italienska momslagstiftningen. Borde kollas upp.

Det finns en hel del att bita i med andra ord.
 

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat