Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Rätt attityd

Inlägg 1 av 10

2007-11-04, kl 05:53

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Rätt attityd

Att vara t.ex. socialbidragstagare och att vara företager är på sätt och vis varandras motsattser. (Alla kan bli bidragstagare någon gång i livet av olika orsaker och jag klagar inte på välfärdssammhället – för det behövs.) 
 
Vad jag vill ta upp är en attitydfråga, som lyser igenom på Starta Egets inlägg då och då. Förståelsen av skillnaden mellan att vara socialbidragstagare och att vara företagre. Och det handlar om attityder.
-Socialbidragstagaren lever i en sorts trygghet (även om det är på en deffinierad miniminivå.)
-Företagaren saknar tryggheten. Han/hon måste få in sin förtjänst via företaget – ofta när man startar ligger man en tid UNDER socialbidragsnormen.
 
-Socialbidragstagaren lever med en massa begränsningar – regler som varierar beroende på omständigheterna men kan inkludera att man måste söka jobb, måste ..., inte får ...
-Företagaren måste följa lagar o regler, men därutöver har företagaren fritt spelrum att agera.
 
-Socialbidragstagaren brukar försöka ”kräva så mycket som möjligt” för att kunna leva så bra som möjligt.
-Företagaren kan egentligen inte kräva någonting.
 
-Socialbidragstagaren får en massa saker gratis.
-Företagaren betalar för alla tjänster och produkter och ...
 
Om man tittar på detta så ser man snart att man som människa måste ha helt olika attityder som företagare och som bidragstagare. (Samma person kan vid olika tillfällen i livet komma att omfatta de bägge.) Som företagare tar man risker, man sattsar och ”sattsar allt”, om man skall lyckas. (Alla utredningar om vilka som lyckas som företagare visar på att det är de som ”kastar sig huvudstupa” in i sitt projekt och ”riskerar allt” som kan lyckas – alla lyckas inte, men de som verkligen lyckats har gjort detta.)
 
Det är lite skrämmande att läsa många inlägg här på Starta Eget där enkilda personer inte har förstått skillnaden. Fel man gör:
-Man tror att man ”har rätt” till dittan o dattan. Som företagre måste man skapa – man har ingen ”rätt” som i fallet med socialbidrag.
-Man tror att man kan arbeta några timmar per dag, och tjäna pengar. Företagagandet skall kombineras med småbarn, familj och ... Sanningen är att för att lyckas krävs det ofta att man arbetar 15-16 timmar per dag – i alla fall i början, inte 4. Det är bara genom att sattsa några miljoner i andras projekt, på börsen, osv som man kan tjäna pengar utan att arbeta.
-Man tror att ,man har rätt att bli servad all information som gäller. Sanningen är att man måste ta tid att själv ta reda på den. Läsa böcker, besöka hemsidor, gå starta-eget-kurser, osv.
-Man tror att på Starta Eget sitter det folk betalda av regeringen för att besvara frågor – men det är obetalda som gör det på frivillig basis. Starta Eget är ingen myndighetssida.
-Man tror att man har rätt att starta vilken sorts verksamhet som helst. Men man har inga rättigheter. Man måste uppfylla villkoren och själv se till att man gör det.
-Man blir upprörd om man blir kritiserad. Som företagare tål man kritik – kunder, anställda, leverantörer, osv. bråkar från tid till annan. Man måste tåla kritik och vända den till något possitivt. Annars – bli inte företagare.
-Osv. osv.
 
Det är en attitydfråga. Om du går i startaegettankar: Ställ dig själv frågan; Har du rätt attityd för att bli företagare?
 
Lycka till

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 10

2007-11-04, kl 10:45

Andren

Andren

Inlägg: 140

Haha,, Per! du är för skön

Och jag tycker du har helt rätt

Har varit här på Starta egen en kortare tid nu och frågan är hur länge man stannar..

För min del saknas diskussioner !! diskussioner om visioner o företagsamhet

För mig är Starta eget mer en småskola om hur man bokför ditt o datt, saker som oftast tar en bråkdel i tid att hitta  själv hos myndigheter eller proffs i branschen

När jag började här fanns vissa personer alltid närvarande bla Nutek...var är han nu? Tröttnade ?

Jag har inte svaret på lösning,, men jag ger det en tid till

Per, måste ge dig en eloge för inte du också tröttnat

MVH
Lars

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 10

2007-11-04, kl 10:46

username

Magnus

Inlägg: 27

Bra inlägg! Jag vill dock påstå att eftersom myndigheter och andra ställer höga krav på företagare i vissa avseenden så är de också skyldiga att tillhandahålla information om hur man gör för att efterleva kraven.

Nu gör de ju detta. Skatteverket t.ex. har jag bara goda erfarenheter av när det gäller att ringa och fråga.

Det kanske är hårklyveri, men denna mening tycker jag lägger över lite mycket på företagaren.

"Man tror att ,man har rätt att bli servad all information som gäller."

Jag anser att man visst har rätt att bli servad med information, men samtidigt så måste man själv initiera detta genom att ringa upp och ställa frågor.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 10

2007-11-04, kl 11:14

Andren

Andren

Inlägg: 140

Magnus ,

"Man tror att ,man har rätt att bli servad all information som gäller."

Jag tror du missförstod vad Per menade..
Han menade säkert inte myndigheters ansvar att informera utan  säkert gemene man

Mvh

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 10

2007-11-04, kl 14:19

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Magnus, Lars läste mig rätt, avsåg egentligen inte Myndigheterna på det viset. Du har rätt att myndigheterna har informationsskylldighet. Däremot är det din skyldighet som nystartare att söka rätt på och begära den informationen.

För vad jag reagerat på är att det ibland låter som om man vill bli serverad företagandet "på ett silverfat" av andra. Men att starta eget - och lyckas är lite mer av blod, svett och tårar. Ingenting är gratis. Och hittar du något som är gratis (utöver myndighetsinfo) så är det antingen något lurt med det eller så gäller det att bocka o niga för den hjälpen. Att förvänta sig verkligheten - att egentligen vem som helst kan starta någon form av eget, men att det bara fungerar om man slänger latheten och bekvämligheten över bord. Det är det jag vill ha fram. Att ha rätt attityd.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 10

2007-11-04, kl 14:38

username

Magnus

Inlägg: 27

Jo, jag förstår vad du menar =)

En sak jag reagerat på, som jag i mitt tidigare liv som icke-företagare inte tänkte en sekund på, är hur företagare ofta framställs som onda och något nödvändigt ont.

Om man läser diverse insändare mm så är det ofta som så kallade "arbetare" (det passar ju att dela in folk i kategorier när det kan gynna dem själva) säger sig vilja kämpa mot de orättvisa arbetsgivarna och att det är dags att arbetsgivarna tvingas ta ett större ansvar osv. Det många inte förstår är att om vi inte hade företagare så skulle inte "arbetarna" ha några jobb att gå till alls.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 10

2007-11-04, kl 14:48

Linus2

Linus2

Inlägg: 92

Magnus: Jo, jag förstår vad du menar =)

En sak jag reagerat på, som jag i mitt tidigare liv som icke-företagare inte tänkte en sekund på, är hur företagare ofta framställs som onda och något nödvändigt ont.

Om man läser diverse insändare mm så är det ofta som så kallade "arbetare" (det passar ju att dela in folk i kategorier när det kan gynna dem själva) säger sig vilja kämpa mot de orättvisa arbetsgivarna och att det är dags att arbetsgivarna tvingas ta ett större ansvar osv. Det många inte förstår är att om vi inte hade företagare så skulle inte "arbetarna" ha några jobb att gå till alls. Och utan arbetare skulle det inte bli gjort mycket på ett företag.
Symbios, sa Bull

Off Topic, men ändå.


On Topic:
Det som jag kan tycka är konstigt är hur många frågor kan besvaras med en enkel googling. Varför söker man inte där först? Är man inte ens så nyfiken att man söker i en sökmotor undrar jag hur det är ställt med drivkraften hos individen. Många av mina idéer har antingen fått mer liv eller dött genom att jag sökt på google.

Att folk inte är bekanta med AMLI, NUTEK och nyföretagacentrum är för mig ett mysterium.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 10

2007-11-05, kl 16:52

username

Magnus

Inlägg: 27

Att man inte googlar kan ju bero på att mycket av den info som finns på nätet inte är tillförlitlig. Ställer jag däremot en fråga t.ex. på detta forum så får jag garanterat ett svar som om det är fel kommer att ifrågasättas av 10 andra.

Nåt jag tycker är märkligt är att inte skatteverket eller NUTEK/Nyföretagarcentrum har ett forum liknande detta där man kan ställa frågor eller läsa gamla frågor+svar. Det skulle nog underlätta betydligt för många nya företagare. Det är trots allt enklare att skriva ner en fråga i lugn och ro hemma, kanske under en helg eller kväll, än att sitta i telefonkö till en myndighet när man har ett jobb att sköta samtidigt.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 10

2007-11-05, kl 19:15

Linus2

Linus2

Inlägg: 92

Magnus: Att man inte googlar kan ju bero på att mycket av den info som finns på nätet inte är tillförlitlig. Ställer jag däremot en fråga t.ex. på detta forum så får jag garanterat ett svar som om det är fel kommer att ifrågasättas av 10 andra.


Att man ska vara kritisk till det man läser tog jag för självklart, och det gäller även vid instudering av facklitteratur, men för all del. För övrigt innehåller Wikipedia lika mycket felaktigheter som Encyclopedia Brittania.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 10

2007-11-08, kl 11:33

metavision

metavision

Inlägg: 30

NUTEK har en företagarguide, där kan man läsa tidigare ställda frågor och ställa en nya frågor. Det blir inte en dialog av det slag som på ett forum likt detta, men man kan ändå hitta mycket information.
http://www.nutek.se/sb/d/353

ALMI har främst information om hur man startar upp företag, så de har mycket information och hjälplistor om vad man skall tänka på när man skall starta ett företag. För att ställa frågor eller se svar på vanliga frågor hänvisar de till NUTEKs företagarguide.
http://www.nutek.se/sb/d/353

Det är nog bara Nyföretagarcentrum vad jag vet som inte ger möjlighet att ställa frågor och se svar på andras frågor och även de  har mest information om vägen till att starta företag.

Mycket information går i alla fall att få på dessa sidor, liksom på Bolagsverket, Skatteverket och Tullverket om man bara kollar dem.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat