Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Export & Import

Generalagent???

Inlägg 1 av 2

2007-09-29, kl 11:11

username

Medlem
#48419

Inlägg: 10

Generalagent???

Hejsan, jag har funderat på att agera mellanhand mellan ett utländskt klädmärke och intressenter i Sverige. Har fått höra att detta kallas generalagent - vet dock inte vad det betyder? Hur mycket ansvar faller på mig, och vad förväntas jag göra? Vill framstå som proffsig och inte någon gröngöling... hur gör man till exempel upp om betalning?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 2

2007-09-30, kl 06:49

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Det finns olika varianter, men typ:

Generalagenten skriver avtal med klädföretaget att man har "ensamrätt" i sitt land.

Generalaganten sköter (om annat inte överenskommits) om - och betalar - all marknadsföring i det egna landet inklusive mässor, tidningsannonser mm. Man kan behöva synas på mässor mm för att få butiker att köpa in. Man kan behöva synas i tidningar mm för att få slutkunder att köpa varorna. Hur snygga plaggen än är så vill inte kräsna köpare kanske köpa ett okänt märke. Annonserar man och/eller vidtager andra marknadsföringsåtgärder så blir märket kännt.

Genaralagenten tar % på alla order. Antingen betalar slutkunden direkt till märkesföretaget eller så går det via generalaganten och detta kan variera mellan olika företags rutiner.

Att se upp med:
-Tro inte det är enkelt. Tro inte att du utan slantar "gratis" får ett varumärke som du tjänar en massa slantar på. Du måste lägga upp en plan och genomföra den med full kraft, annars förlorar bara du och märkesföretaget tid o pengar.
-Du behöver pengar till marknadsföring annars lär det inte lyckas. Möjligen bortsett från någon mindre beställning. Utan att veta typ av plagg osv är det svårt att säga om du behöver några tusen eller 3 mille... Det finns en del markandsföringtrick som inte kostar mycket men ofta bör de kombineras med "vanlig" marknadsföring.
-Märkesföretaget kan anse att du som generalagent ansvarar för att de får betalt från sina kunder i Sverige. Akta dig för beställningar från konkursmässiga och andra liknande företag (inte ovanligt att företag nära konkurs beställer en masa i hopp om att kunna sälja så man kan betala andra gamla räkningar, men sedan kanske inte kan betala varorna du ordnat beställning på).
-Enligt EUs regler kan man fritt handla med varor innom EU. Andra företag kan köpa in samma märke från annat land innom EU och börja sälja här i Sverige. (Från land utanför EU är det inte tillåtet, men som sagt var innom ...)

Ungefär så.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat