Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 2

1 2
Forum ABC för dig som vill starta eget

Om du vill lyckas med Starta Eget företag

Inlägg 1 av 13

2009-12-31, kl 08:32

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Om du vill lyckas med Starta Eget företag

Om du skall starta eget:
1. Vanligaste felen nystartare gör inkluderar:
a. Analyserar inte och utvecklar inte sin ide innan utan rusar bara på.
b. Glömmer bort marknadsföringsdelen, ofta 50% av uppstartskostnaden om man skall lyckas.
c. Vill inte vara säljare – om man inte säljer så tjänar man inga pengar.
d. Startar inte med en ide men många, försöker göra för mycket. Att t.ex. bara sälja kläder till blivande mammor kan lyckas med en mindre budget men att försöka sälja alla sorters kläder till alla kräver 10-tals miljoner om man skall ha en chans att lyckas.

2. Utan en bra affärside – ingen ide.
a. Iden måste ha en USP, Unique Selling Point. Vara billigast eller bäst kvalitet eller bästa paketerbjudandet eller bästa klundservices eller unik produkt/service eller ... Att starta en kaffeteria på en ort utan kaffeterior är USP. Men att starta en kaffeteria bredvid en annan är ingen USP om du inte har något extra som godare kakor, lägre priser, ...
b. Dina tilltänkta kunder måste gilla iden – inte bara du själv.
c. Det måste gå att få den lönsam.
d. Du måste klara av att finansiera starten.

3. Se till att du har minst ”starta-eget-kurs-nivå” av kunskaper innan du startar – annars riskerar du onödiga utgifter och otrevliga överraskningar när du inte uppfyller något krav från t.ex. myndigheterna.

4. Beräkna hur lång tid du tror det tar att starta företaget. Dubbla den tiden och lägg till en månad för att ha en realistisk tidsplan. Beräkna hur mycket pengar du behöver för att starta eget. Dubbla den summan och lägg till 10.000.

5. Kom ihåg: Har du en mille på fickan kan du investera och låta pengarna jobba åt dig. Saknar du slantar måste du jobba istället. Och skall man lyckas utan slantar handlar det oftast inte om 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan utan kanske 10 timmar om dagen 7 dagar i veckan.

6. Du måste göra en projektrapport, en plan. Som beskriver vad du skall göra, dina konkurenter, antaganden om hur många kunder du kommer få och hur mycket de kommer betala dig. En 5-årsbuget. Allt detta låter onödigt för många men projektrapporten är att pröva iden i teorin. Du slipper förlora pengar på riktigt om din ide är dålig. Och kom ihåg att även om du har en produkt som är bra kan iden vara dålig därför att plus och minus inte går ihop. Genom att ändra i projektplanen kan du kanske lyckas.


7. Finansiering: Helt utan pengar är det svårt, då får man acceptera möjligheter som bjuds. Banken lånar ut rörelsekapital men inte ”startkapital”, dvs huvudsumman får du sätta in så bidrar banken med en liten kredit. Räkna inte med bidrag typ ”starta-eget-bidrag”. Eller så hittar du en finnasiär – se nästa punkt.

8. Om du vill finna en finansiär:
a. Går inte utan en mycket bra projektrapport.
b. Riktiga investerare vill ha inflytande och viss kontroll.
c. Riktiga investerare vill inte vara med ”på livstid” utan vill ha en så kallad ”Exit” efter 3 till 5 år. Exit visar hur investeraren får tillbaka sin investring pluss en riktigt bra vinst. (En exit kan t.ex. vara en börsnotering eller ... där investeraren säljer sin andel).
d. Riktiga investerare är sällan intreserade av mindre summor utan större. Helst miljonbelopp. Men du måste också bidraga med något, om du inte riskerar något vill inte de riskera sina slantar på dig. Och vinsten de vill ha är typ 300% - ingen bankränta med andra ord. De tar en risk, de vill ha betalt för det.

9. För att lyckas: Starta inte halvdant. Starta inte med ett ”kanske”. Du kan bara lyckas om du sattsar allt. Att starta eget är att ta risker, även ekonomiska riker. Tar du inga risker kommer du inte att lyckas. Därför måste du planera noga så det är kalkylerade risker du tar där du minimerat risken att det blir fel.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 13

2010-01-01, kl 19:44

username

Viktor
Eriksson

Inlägg: 6

Tack Per!

Jag har inte startat något eget företag ännu och jag tar åt mig mycket av de tips du skriver för att inte misslyckas. Det är trots allt mycket som ska stämma för att få ett fungerande och lönsamt företag.

Hade varit intressant om någon av er som har lite erfarenhet av att driva eget företag skrev en lista med "steg för steg" över hur man gör för att starta ett nytt företag, såsom affärsidé, skriva projektrapport osv.

Tack igen Per för en väldigt välskriven lista.

Viktor

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 13

2010-01-02, kl 08:10

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Kolla in http://foretagarguiden.tillvaxtverket.se/sb/d/289
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 13

2010-02-28, kl 13:01

Antoine

Antoine

Moderator

Inlägg: 40

Riktigt bra Per! har klistrat tråden åt dig.

Jag är en av administratörerna av denna hemsida men står främst för utveckling av nya funktioner. Så om det är något du undrar eller saknar ett par funktioner släng iväg ett meddelande till mig

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 13

2010-02-28, kl 13:53

Mikael Blomgren

Mikael Blomgren

Inlägg: 3

Tack för ett bra inlägg! Per, har du några "liknande" tips till en investerare?

Mikael Blomgren

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 13

2010-03-01, kl 08:19

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Jag har ju jobbat med att hjälpa uppfinnare och investerare att sammarbeta. (Mot en provision)

Som investerare i projekt:
-Uppfinnare/de som startar företag överdriver ofta hur bra deras produkt/företagside är. De tar ofta maximalt bästa scenario. Du måste analysera bristerna och riskerna.

-En annan variant av ovanstående är ju hur många % du får för att sätta in kapitalet. Måste stå i relation och om de inte sätter in slantar /eller redan har gjort det -egna pengar, så skall du akta dig. Summan de sätter in skall vara "mycket" för dom, då är det OK även om du sätter in mera.

-Marknadsföringen är A och O. Du kan ha världens bästa ide men den har inget värde om den inte säljs. Ovana företagare missar ofta detta, Som investerare får man ibland hjälpa till med detta.

-Just att ha en EXIT - att inte fastna i ett projekt för evigt är viktigt. Skall du vara med tills vidare är det inte en investering utan ett partnerskap och då kalkylkerar man annorlunda (avkastning per tidsenhet iställer för värdet på exit).

-Se till att du har inflytande (genom eget deltagande eller person som du utser).

-Skriv in regler som gäller om projektet inte utvecklas som beräknat. T.ex. att du kan ta över styret av projektet (via egen insatts eller utsedd persons)om den som dragit igång inte klarar av att hantera projektet. Skriv även in vad som sker om mer pengar måste sättas in.

-Kolla om du kan få med flera investerare - helst minst en erfaren sådan. Så ni som investerare kan agera i grupp.

-Ha med klausul om att du kan hoppa av om det går galet - utan att bli skyldig mer pengar.

-Se till att du bara riskerar insatt kapital - gör inga andra och generella ekonomiska åttaganden.

-Se till att det finns en handlingsplan med tidsplan som skall följas. Och se till att den följs.

Det var några punkter.

Per


Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 13

2010-05-18, kl 09:24

username

Victoria
Öberg

Inlägg: 2

Hej.
Väldigt bra tips om man funderar på att starta eget där man ska sälja något, men om det man säljer är en tjänst då? Sin kunskap, erfarenhet? Vad behövs då? Jag har funderat mycket på att börja arbeta som konsult men kan inte hitta någon information om hur man kommer igång med det. Behövs det verkligen så mycket kapital för att göra det?
Tacksam för svar.
Victoria

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 13

2010-05-18, kl 09:33

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Bra med en projektrapport och en budget även om man skall sälja tjänster.
Syftet med raporten, eller sarare att skriva den, att man i teorin testar om det hela verkar lönsamt. Finns kunderna? Hur många är dom? Vad kan man ta betalt? Vilka kostader har jag? Vad blir nettot.

Om det enda du behöver är din egen hjärna så är det som kostar bara marknadsföringen, en web sida, kanske en broshyr, kanske stå på en mässa, kanske ring upp möjliga kunder, kanske reklam i telekatalogen, kanske ... allt beror på vad du skall sälja. Finns det 10 möjliga kunder så är det bara att ringa, men finns det 20,000 så måste man ha en annan strategi.

Men kanske behöver du dator, bil för att besöka kunder, ett kontor, ...

Man kan starta konsulting med liten budget men bra att analysera om det verkar vara en bra ide.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 13

2010-05-18, kl 09:39

username

Victoria
Öberg

Inlägg: 2

Tack, då vet jag lite mer. Tror att min idé är så väldigt nishad att jag med risk att låta skrytsam kommer att vara ensam om den. Är just nu föräldraledig och tänkte därför hoppa på trenden att starta eget under tiden. På så sätt har jag ett tag på mig att se om det fungerar innan jag säger upp mig från mitt vanliga arbete, feg som jag är. Frågan är då, om man ska erbjuda sina tjänster som konsult till kommuner och stadsförvaltningar, hur mycket kan man då ta betalt? Hur mycket tjänar en konsult i genomsnitt och vems ansvar är det att betala in skatten? Mitt eller deras?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 13

2010-05-26, kl 14:31

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Konsult mot det allmänna: Se upp med att över vissa belopp måste kommuner m fl upphandla tjänster via allmänt anbudsförfarande. Annars OK.

Skatt: Som egen företagre ansvarar du.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 2

1 2