Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Eget uttag i HB

Inlägg 1 av 4

2004-11-26, kl 10:38

username

Henrik
Rosén

Inlägg: 8

Eget uttag i HB

Hejsan,

Skulle någon kunna visa ett räkneexempel på hur man skulle räkna ett eget uttag ur HB?
Antag att HB (med två delägare) har 35.000 på kontot och ägare 1 vill ta ut 10.000kr.
1. Hur bokförs och beskattas en sådan händelse?
2. Betalar vi skatten med "bolagets" pengar när det är dags för deklarationen? Eller delas skatten 50-50 på våra privata deklarationer?
3. Vi har satt 0:- Nettointäkt under 2004 och betalar därför ingen skatt utan vi planerar att göra det om vi går plus. Kommer vi då att få skatta både för uttaget och för resultatet?

Mvh
Henrik

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2004-11-26, kl 17:13

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Om ni inte är väldigt duktiga i bokföring, bokslut och deklarationsteknik så finns det ingen anledning att nu i december lämna in någon ny preliminär deklaration. Naturligtvis har ni just nu koll på det bokföringsmässiga resultatet men har ni någon uppfattning om hur väl det kommer att stämma med det skattemässiga? Det är bättre att vänta tills deklarationen är klar och då göra en fyllnadsbetalning på den restskatt ni kommer att få.
Skulle bara vilja komplettera svaret på punkt två. Handelsbolaget lämnar en deklaration som visar bolagets vinst, men eftersom ett handelsbolag inte själv beskattas så förs vinsten över till delägarna enligt en bestämd fördelning ex 50/50. Varje delägare lämnar sedan en deklaration för sitt resultat från bolaget. Det är på denna bilaga som man tar upp förmånsvärden, gör avdrag för pensionsförsäkringar, sätter av till periodiseringsfonder och expansionsmedel. Detta innebär att två delägare med samma resultat från bolaget inte alls nödvändigtvis kommer att betala lika mycket skatt. Antag att resultatet från bolaget är 20.000 till var delägare, den ena gör avdrag med 10.000 för en pensionsförsäkring medan den andra ska ta upp 30.000 i förmånsvärde på en bil. Den ena kommer att ha en inkomst på 10.000 och den andra på 40.000 trots att deras överförda resultat från bolaget startade på samma belopp.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2004-12-02, kl 09:54

username

Åsa
Sundeman

Inlägg: 62

Företag som inte betalar F-skatt (alltså företag som uppgett att de kommer ha ett noll resultat) måste inom två veckor, från det att man upptäkt att företaget kommer generera ett överskott, anmäla detta till SKM. Det går således inte att sätta i system att göra fyllnadsinbetalningar för att förhala sin F-skatt. Skattemyndigheten är inget kreditinstitut. Och för tydlighetens skull bör jag poängtera att det inte är någon större match att lämna in en ny preliminär självdeklaration.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2006-08-14, kl 16:35

username

Jörgen
Rosvall

Inlägg: 1

Ang. "2": Jag förmodar att samma gäller för enskild firma? Dvs, om jag betalar in Prelim F-skatt via företagskontot skall det betraktas som eget uttag? Tack!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat