Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Starta eget och ha CSN

Inlägg 1 av 5

2013-08-23, kl 13:06

And3rZ

And3rZ

Inlägg: 1

Starta eget och ha CSN

Hej!!

Ska snart börja plugga och ha csn men har en tanke att starta ett företag som pysslar med gravering på sidan av plugg och framtida jobb.

Hur reagerar csn och liknande på att man startar eget?? Kommer de dra in bidrag och liknande trots att man ej tar ut eventuell lön?

MVH//Anders

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 5

2013-08-29, kl 14:58

Momskatten

Momskatten

Inlägg: 10

Du känner säkert till CSN:s fribelopp? Så länge dina inkomster håller sig under fribeloppen begränsas varken CSN-lånet eller bidraget. Som inkomster i detta sammanhang räknas dina inkomster i alla skattemässiga inkomstslag (tjänst, näring och kapital). Därmed kan det bli knepigt med enskild firma för all eventuell vinst i firman kommer ju (efter avdrag för egenavgifter) att trilla in som inkomst av näring för dig privat. Däremot bör du kunna starta ett AB och bara ge tusan i att plocka ut lön eller utdelning så länge du gentemot CSN måste hålla dig under ett fribelopp. Ganska smidigt i och med att du ändå får spara utdelningsutrymmet i bolaget (alltså det utrymme inom vilket du kan ta ut utdelning till mycket förmånlig beskattning).

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 5

2013-09-06, kl 23:25

Merkomp

Merkomp

Inlägg: 6

Citat:

Ursprungligen postat av: Momskatten

Därmed kan det bli knepigt med enskild firma för all eventuell vinst i firman kommer ju (efter avdrag för egenavgifter) att trilla in som inkomst av näring för dig privat. Däremot bör du kunna starta ett AB och bara ge tusan i att plocka ut lön eller utdelning så länge du gentemot CSN måste hålla dig under ett fribelopp.



Man når exakt samma effekt som för ett AB om man inte tar ut pengarna från den enskilda firman då isåfall underlaget för expansionsmedel gör att det skattemässiga resultatet blir noll. visserligen går man miste om möjligheter till lågbeskattad utdelning från ett AB men samtidigt vinner man på bolagsskatten. Den skatt som AB:et fått betala för sin vinst kan man ju aldrig få tillbaka, däremot så får man ju tillbaka den skatt man betalt för avsättningen till expansionsfonden den dagen man löser upp dem och tar ut pengarna

www.merkomp.se

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 5

2013-09-09, kl 08:58

Momskatten

Momskatten

Inlägg: 10

Givetvis! Så insnöad på aktiebolag just nu att jag inte ens tänkte på expansionsfonden. Bra tillskott av Merkomp.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 5

2013-09-09, kl 21:52

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Det är mycket bättre än så för du kan lämna in till FK om en tänkt inkomst under 2 år även om du inte hinner få den och skulle du bli sjuk så har du rätt tillll ersättning.
Lars

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat