Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Ansvar i Akitebolag

Inlägg 1 av 4

2005-03-14, kl 23:55

username

Per
Ejerhed

Inlägg: 13

Ansvar i Akitebolag

Vanligtvis kan man bara förlora det pengar man invensterat i aktiebolaget. Men jag har fattat det som att man även kan bli personligt ansvarig i vissa fall. Men när är det man blir personligt ansvarig?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2005-03-15, kl 17:51

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Som ägare till ett AB kan man aldrig förlora mer pengar än vad man satsat på köpet av aktierna i bolaget, undantag skulle kunna vara om man som ägare gått i borgen för något lån som bolaget tagit.
Som styrelseledamot i ett AB däremot finns tillfällen när det personliga ansvaret gäller. Till att börja med så är styrelen personligt ansvarig för obetalda skatter. Man kan också bli personligt anvarig om man hanskats "vårslöst" med bplagets medel, ex föreslagit stora utdelningar till ägarna trots att bolaget egentligen inte har råd att betalad dessa. När styrelsen märker att halva aktiekapitalet r förbrukat ska man upprätta en kontrollbalansräkning och har sedan åtta månader på sig att återställa aktiekapitalet. Gör man inte en sådan balansräkning så blir styrelsen personligt ansvarig för alla bolagets skulder.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2005-03-15, kl 17:53

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Vi tar det bakifrån. Leverantörer utan säkerhet slipper du ifrån. Det kan finnas något mer.
Lars
[email protected]
Start av företag och ekonomistyrning

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2005-03-15, kl 20:25

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Om man vet att bolaget är på obestånd ska man upprätta kontrollbalansräkning. Gör man inte detta så är man personligt ansvarig för bolagets skulder som uppstår efter att man borde upprättat kontrollbalansen. Detta är väl egentligen en leverantörs enda chans att få ut några pengar från ett konkursbo. Detta står i aktiebolagslagen 13 kapitlet 17 -19 paragrafen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat