Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Skillnaden på Lön och eget uttag?

Inlägg 1 av 2

2005-03-22, kl 16:46

username

Daniel
Eriksson

Inlägg: 11

Skillnaden på Lön och eget uttag?

Det är så att jag ska starta en enskild firma. Men jag förstår inte det med att ta ut lön till sig själv. Det står att om man ska ta ut lön till sig själv heter det Eget uttag.

Vad är det för något? Är det samma procent satser på socialaavgifter m.m. som lön?

Någon som vill förklara lite lättare än vad dom gör på Skatteverkets hemsida?

//Daniel Eriksson

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 2

2005-03-23, kl 21:23

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Om man börjar med att resonera runt vad lön egentligen är. När du får lön av din argetsgivare är det för att du utfört en prestation till det företag där du är anställd, lönen blir alltså din ersättning för utfört arbete. Arbetsgivaren betalar ut nettolönen till dig och administrerar sedan din skattebetalning till staten samt att han också måste betala en avgift (arbetsgivaravgift) för att han har betalt lön till någon. De pengarna han använder för att betala din lön är sådana som företaget fått in av sina kunder för arbete som utförts eller varor som sålts. I ett AB är det väldigt lätt att förstå skillnaden mellan bolagets intäkter som kommer från kunderna och personalens "intäkter" som är deras löner.
Pengarna kommer alltså att vandra från kunden till bolaget och sedan från bolaget till den anstäldla och både bolaget och personerna betalar skatt på sina inkomster.

Vad är då skillnaden i en enskild firma. Jo eftersom du och företaget är samma person så kan man säga att pengarna vandrar från kunden direkt till dig eftersom du och bolaget är samma person. Du är alltså inte anställd i ditt eget företag utan företaget och du är densamma, din "lön" blir istället inkomst av näring och blir alltså samma som bolagets resultat.
Problemet här är att du inte vet vad resultatet kommer att bli förrän året är slut men du behöver pengar att leva på undet resten av året också. Varje gång du då tar ut pengar från ditt företag (flyttar från den ena plånboken till den andra) så bokför du det som privata uttag. Hur mycket du tar ut påverkar inte alls din inkomst, du beskattas ändå för resultatet.
%-satsen för egenavgifterna i en enskild firma är lite lägre än arbetsgivaravgifteran och kan bli ännu lite lägre om man väljer att ha 3 eller 30 karensdagar i sjukförsäkringen istället för normala 1 dag.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat