Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Anställda på AB

Inlägg 1 av 2

2005-01-12, kl 21:56

username

Nima
Yousefi

Inlägg: 18

Anställda på AB

Hej,
Jag undrar om ägaren själv i ett aktiebolag som driver ett företag inom restaurangbranchen måste ta ut egen lön dvs, kan man istället låta pengarna ligga kvar i företaget under det första året och istället löna sig själv som anställd vid företaget i form av anställd lön? Jag och två kompanjoner ska öppna en restaurang (AB) då vi i första skedet vill arbeta själva i restaurangen vill vi inte anställa andra, möjligtvist en servitris, hur fungerar ägarlönen vid AB? bestämms den i proportion till??? och hur fungerar utdelningar i AB?

Tacksam för hjälp
/Förvirrad....

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 2

2005-01-12, kl 22:35

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Löner till ägare i AB skiljer sig inte från löner til andra anställda. Den enda skillnaden är väl i så fall att man som ägare kanske måste avstå att ta ut lön en månad när det inte gått så bra och kanske ta ut extra mycket en annan månad.
Utdelning är motsvarande ränta på ert satsade kapital i bolaget. Man måste skilja på sina olika roller som ägare till ett bolag och anställd i bolaget. Ägandet av bolaget har inget att göra med er anställning i bolaget. Som ägare har man satsat ett kapital som man vill ha avkastning på i form av utdelning. På er första bolagstämma efter bokslutet ska ni ta ställning till hur bolagets resultat ska hanteras. Det kan sparas i bolaget eller delas ut till ägarna och då med ett visst belopp till varje aktie, dvs den som äger flest aktier får störst utdelning. Denna utdelning beskattas sedan lite olika beroende på hur stor den är, en del är skattefritt, en del beskattas som kapital och en del som lön.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat