Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Finansiering & Riskkapital

Att finansiera

Inlägg 1 av 1

2011-12-05, kl 15:33

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Att finansiera

I första hand finansierar man sitt företagande med egna pengar och genom "familj och vänner". Banken brukar kunna låna ut rörelsekapital men mer sällan till investering, för investering vill de ha säkerhet i fastighet eller ...

Det finns vissa statliga och EU-pengar att få - men bara i vissa fall. Och det finns riskkapitalister, affärsänglar, osv.

Värt att notera:
  • Ingen (utom möjligen familj o vänner) hjälper till med pengar om du inte har en äkta affärsplan med budget gjord efter konstens alla regler.
  • Att ha "en bra ide" räcker ingenstans. Som sagt en komplett affärsplan med budget, en budget för minst 3 år, måste finnas.
  • Det är svårt att få någon att investera om du själv inte investerar och sattsar stort.
  • De flesta riskkapitalister är totalt ointreserade av investeringar under 100.000 kronor och de flesta vill inte gå in i mindre än någon miljon. Finns riskkapitalister som bara går in om beloppet är minst 100 miljoner.
  • Olika riskkapitalister investerar innom olika brancher.
  • Riskkapitalister vill inte "låna ut" pengar mot liten ränta. Utan de investerar, blir delägare. Du måste därför ha/skapa ett AB (eller handlesbolag/kommenditbolag) för att de skall gå med. De vill ha styrelseplats och inflytande.
  • Riskkapitalister vill inte vara med för evigt. De vill ha en så kallad "exit" innom 3 till 5 år. Alltså en överenskommelse hur de lämnar företaget och då kan erhålla en rejäl slant. Sällan vill de ha mindre än 3 ggr pengarna de satt. T.ex. genom att ett företag kan börsnoteras eller säljas dyrt eller att huvudägaren kan köpa loss dom då.


Med andra ord: Poänglöst att tro på finansiering om man inte har gjort din hemläxa i form av en bra affärsplan. Se speciellt upp med att inte besöka en riskkapitalist eller banken med bara en ide för att höra vad de säger - för då skriker du ut att du är en genuin amatör. Utan se till att ha en genomarbetad plan och budget redan vid första mötet - det imponerar. Jag känner flera riskkapitalister som ALDRIG möter samma person om samma projekt mer än en gång och då har man 30 minuter på sig. Med andra ord ha alla papper i ordning och svar på alla frågor. Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck.

Lycka till
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Svara Svara med citat