Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Beskriving av verksamhet- hur många?

Inlägg 1 av 4

2012-04-03, kl 20:57

saqle

saqle

Inlägg: 9

Beskriving av verksamhet- hur många?

När man lämnar uppgift om verksamhet när man startar en firma ska man då lista alla verksamheter som man tror att firman kan tänkas ha
framöver, alltså även de som man inte genast har tänkt syssla med?
Kan man även i enskildfirma ha flera olika verksamheter under samma företagsnamn även om de inte hör samman eller hur gör man då.
Jag har hört något om att det måste vara verksamheter som är besläktade.

Vad gäller för regler med AB? Om man redan vet att man ska ha olika verksamheter kan man då lista alla så att man slipper betala till bolagsverket varje gång man ska lämna in en ändring i verksamhetsbeskriving.

Som ett exempel ger jag tex. verksamheterna: Försäljning av möbler, konsultverksamhet och textildesign.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2012-04-05, kl 15:23

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Du kan ha hur många verksamheter du vill i registrering och ordet konsult kan vara bra att ha för det täcker återstoden.

Lars

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2012-04-20, kl 20:26

Lassemannen

Lassemannen

Inlägg: 16

Du kan normalt registrera precis hur många verksamheter du vill och de behöver inte vara besläktade, men varje verksamhet ska vara preciserad till bransch. Det finns dock speciella regler för vissa verksamheter, t.ex. advokatbolag. Men normalt så behöver du inte bekymra dig för det.

Den verksamhetsbeskrivning som du uppgett som exempel kommer inte att godkännas hos Bolagsverket på grund av sättet du skrivit konsultverksamhet. Skriver du konsultverksamhet som en verksamhetsbeskrivning måste du precisera vad du menar med det. T.ex. Konsultverksamhet inom IT eller Byggkonsult.

Värt att notera är att Bolagsverket kommer att granska ditt tilltänkta företagsnamn mot varje verksamhet du lägger till i din beskrivning. Det kan innebära att du inte får ditt tilltänkta företagsnamn på grund av en verksamhet som du inte håller på med.

En verksamhetsbeskrivning ska skrivas så pass detaljerat så att Bolagsverket kan göra en bedömning av ditt namnförslag. Det finns en del regler som du måste förhålla dig till som t.ex. att den inte får innehålla annans kännetecken (du får inte skriva försäljning av Iphones utan du måste skriva försäljning av mobiltelefoner) och du får inte skriva ord som m.m. och etc.

Namnet på företaget har också en del regler som kan vara lite olika beroende på vilken företagsform du har, men jag går inte in något djupare på det. Däremot kan det vara bra att veta att namnskyddet skiljer sig lite för enskilda firmor och Aktiebolag även om din fråga nu var om verksamheten.

Om du registrerar ett namnskydd för en enskild firma hos Bolagsverket ska du vara beredd på att det finns en risk att du inte kommer att få igenom namnet när/om du sedan startar ett Aktiebolag. Anledningen till det är att du endast har namnskydd i ditt län som enskild firma när ett Aktiebolag får ett rikstäckande skydd. Eftersom du endast har namnskyddet i ett län så kan det finnas identiska eller liknande firmor i andra län. Du kan om du vill namnskydda i fler län med en kostnad på 700 kr/län om du använder dig av verksamt.se, annars kostar det 900 kr/län. Ett alternativ till att registrera i varje län är att varumärkesskydda ditt namn, det är rikstäckande och du betalar då en avgift per klass. En klass är något som din vara eller tjänst tillhör. Du kan läsa mer om det på PRV:s webbplats www.prv.se. Där finns också priserna.

Hoppas att detta har hjälpt dig en liten bit på vägen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2012-04-20, kl 22:26

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Det räcker med en registrering och ju mer oprecicerat desto bättre. Du vet inte exakt var du gör om en m¨nad ett år. Dessutom kan man även frångå om det inte finns med någon rubrik. Huvudsaken är att man får in skatter och avgifter. Att skydda namnet i en massa län är bara dyrt och dumt. Vill någon ta nanet så har man säkert muskler att klara av en stämning. Det kan i många sammanhang tom vara possitivt, för man får en diskussion.
Lars

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat