Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

Faktureringstid?

Inlägg 1 av 7

2005-07-29, kl 12:09

username

Daniel
Westerlund

Inlägg: 2

Faktureringstid?

Hej! Har nyligen startat en egen enskild arkitektfirma och det jag undrar över är hur lång tid kunden ska ha på sig att betala fakturan efter att jobbet är klart? Jag har hört att det är 10 dagar netto som gäller, men vill få det bekräftat. Ska man skriva under kontrakt med kunden innan man åtar sig att rita/skissa eller räcker det med muntliga överenskommelser? Tacksam för svar! =) /Daniel

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 7

2005-07-29, kl 21:25

username

Ejub
Selimovic

Inlägg: 13

Muntligt avtal gäller lika som skriftligt, men ett skriftligt avtal underlättar vid tvister. Man kan avtala 10,20,30 dagar eller någon annan kredittid. Man kan även avtala förskott för att täcka en del av kostnader innan arbetet är slutfört. Om du inte har avtalat det du kan ge kunden den kredittid som du tycker passar både dig och kunden, men om du ger förkort kredittid kan du förvänta dig en reklamation från kunden.Om man har avtalat dröjsmålsränta vid för sen betalning har man rätt att ta ut den från förfallodagen. Om man inte har avtalat någon dröjsmålsränta har man inte rätt att ta ut den förrän 30 dagar efter fakturaavsändandet. [email protected]

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 7

2005-07-30, kl 02:48

Pär Abrahamsson

Pär Abrahamsson

Inlägg: 45

Du frågar om avtal och det som slår mig är väl att ditt försäkringsbolag sannolikt har villkorat din ansvarsförsäkring mot nyttjandet av något specifikt branschavtal (ABK?)? Du är ju i en lite "läskig" bransch där stora skadeståndsanspråk kan förekomma och om du tittar i ditt försäkringsbrev så BORDE verkligen din ansvarsförsäkring vara villkorad mot ett standardavtal för branschen?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 7

2005-07-30, kl 02:52

Pär Abrahamsson

Pär Abrahamsson

Inlägg: 45

...jag glömde ju knorren....

Jo, alltså, om DU har lovat ditt försäkringsbolag att använda någon form av standardavtal så måste du ju säkerställa att du verkligen GÖR det också. Det kan du naturligtvis göra muntligt men jösses vad mycket tryggare det är med skriftlig överenskommelse. Just det här kan också vara en bra "anledning" att verkligen se till så att avtal upprättas, du kan ju lite luddigt skylla på att ditt försäkringsbolag kräver det om det nu är så att det känns "jobbigt" att kräva skriftliga avtal med alla kunder och när du då ändå duttar med avtalsfrågor så tar du dels med hänvisningar till standardavtalet (som bilagiseras) men också kommersiella villkor som priser, faktureringsprinciper, dröjsmålsränta mm.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 7

2005-07-30, kl 22:13

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Skriftilga avtal är ALLTID att rekommendera. Just vid timdebitering är det mycket vanligt med tvister om vad som verkligen var överenskommet.

Är inget avtalat har du rätt att fakturera när arbetet är slutfört. Då bestämmer du även själv kredittid. Mindre än 10 dagar är nog inte lämpligt, kvittar vilken bransch du befinner dig i.

Standardavtalet kan mycket väl anses vara en del av avtalet även om det inte gjorts någon hänvisning till det vid avtalsslutet. Är det så att det utgör sedvänja i branschen att dessa standardvillkor används, kan de tolkas in i avtalet (av domstol). Men som sagt, skriftligt är att rekommendera!

mvh

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 7

2005-08-03, kl 09:37

username

Daniel
Westerlund

Inlägg: 2

Tack för alla utförliga svar, de är mycket värdefulla. =)

Mvh

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 7

2005-12-13, kl 12:42

username

Magnus
Olsson

Inlägg: 68

Är det inte 30 dagar som gäller om inget annat överenskommits med kunden om förfallodatum?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat