Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Frilansa världen över - Skatt?

Inlägg 1 av 8

2019-03-26, kl 16:36

phdigital

phdigital

Inlägg: 14

Frilansa världen över - Skatt?

Tjenare,

Har en fråga.

Låt säga att man arbetar som freelansare och reser jorden runt under tiden man arbetar. Vart skall man då betala skatt?

Någon som har någon erfarenhet?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 8

2019-03-31, kl 11:45

phdigital

phdigital

Inlägg: 14

Ingen som kan ha lite feedback på detta?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 8

2019-04-16, kl 12:34

PeterK

PeterK

Inlägg: 377

Svar UPA: Är du skriven i Sverige - betalar du skatt i Sverige.
Bor du mer än 6 månader om året i Sverige - måste du betala skatt i Sverige.
Bor du mindre än 6 månader om året i Sverige men har fastighet eller företag eller bankkonto eller ... så måste du deklarera detta varje år. Om, och hur mycket skatt du skall betala beror då på olika regler.
Om du betalar skatt i annat land och måste betala skatt på samma inkomst i Sverige får du dra av skatten du betalat i utlandet i din deklaration.
Finns dubbelbeskattningsavtal måste du följa denna.
Om du valsar runt i olika länder kan det bli komplicerat. Du kan bli skattskyldig på flera ställen ... En sak som påverkar är vart dina frilanspengar hamnar på för konto, dvs i vilket land och är det ditt privata konto eller ett företagskonto. Är det ett företagskonto skall det företaget betala skatt där företaget är registrerat - och du betalar skatt på det du tar ut ur företaget, som län eller vinst (olika % skatt på dessa bägge).
Om du skriver dig i annat land än Sverige måste du vistas minst 6 månader och en dag i andra länder än Sverige per år - men också visa Skatteverket vart du skrivit dig istället och då skall du betala skatt där.
Osv.
Du behöver en expert och gå igenom detta med. Advokat eller revisor med denna typ av kunskap.

Peter K

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 8

2019-04-16, kl 19:56

phdigital

phdigital

Inlägg: 14

Alright, jag tackar så mycket för informationen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 8

2019-04-18, kl 18:42

patrikg123

patrikg123

Inlägg: 3

Det smidigaste är att vara skriven i Sverige, ha företaget här och betala skatt här. Stanna inte allt för länge i varje land, så är det nog ingen risk att något land börjar bry sig.

Jag kan tänka mig att myndigheterna i ett land mest retar sig på om du tar ett jobb som någon i det landet skulle kunna utföra, men frilansar du antar jag att du utför någon tjänst via internet. Om du då har kunderna i ett tredje land så borde myndigheterna i det land du vistas i bara bli glada för att du spenderar dina pengar i det landet.

Men försök ändå flyga lite under radarn, om någon i tullen ställer frågor så är du turist och inte någon digital nomad :)

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 8

2019-04-19, kl 07:12

PeterK

PeterK

Inlägg: 377

Patrik123: Förlåt men ditt inlägg är svammel. Tyckanden utan faktabakgrund.
-Du vet inte VAD personen, PHDigital, i fråga skall göra.
-Länder kontrollerar i olika utsträckning vad som händer på bankkonton i landet och vad folk gör. Och det finns regler att följa - och i vissa länder kan man få betala motsvarande typ 50.000:- SEK om man gör fel eller lämnar info för sent som t.ex. egenföretagare. I vissa länder är det lättare och i andra länder svårare att få rätt tillstånd och upplägg.
-Skattelagstiftning handlar inte om tyckande. Man kan planera upplägget så man kan minska skatten, men man kan åka dit om man försöker undvika den eller fuska.
-Att vara "under radarn" är samma sak som att säga att man kan åka fast ... /// Man skall ta reda på fakta så man inte behöver åka under radarn utan kan verka öppet.

Det mesta är möjligt men man skall besluta vad man göra baserat på fakta. Om du Patrik123 för egen del vill riskera höga böter och i värsta fall något värre är det din sak - men att ge sådana råd till andra är oerhört ansvarslöst.

Peter K

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 8

2019-04-19, kl 10:56

patrikg123

patrikg123

Inlägg: 3

Det är riktigt att jag inte vet vad han skall syssla med, men vi kan göra lite antaganden. Han vill jobba som frilansare över hela världen så rimligtvis vill han arbeta över internet och kan jobba överallt där det finns en internetuppkoppling. Hur skall ett land se att han jobbar i det landet? Om kunden befinner sig i ett annat land och han själv har företaget med tillhörande bankkonto osv i Sverige.

Med flyga under radarn menar jag att han skall avstå från att till exempel blogga om sina erfarenheter eller till exempel säga i tullen att han skall till landet och jobba.

Om det finns några uppenbara hål i upplägget så är det bättre att du pekar ut dem än att bara kalla det svammel.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 8

2019-04-20, kl 06:29

PeterK

PeterK

Inlägg: 377

patrik123: Bra att du svarade.
-Det finns de som arbetar via Internet men många olika varianter på detta. Eller man är journalist som skriver resereportage, eller ingenjör som ..., eller försäljare som besöker kunder, ..., ...

Om man gör något som mår bra av marknadsföring är det ju en dålig idé att inte blogga. Vad man säger i tullen beror på många olika saker. Vilken typ av visum man har (till länder som kräver visum), osv.

Mitt första svar till phdigital anger grunderna. Sedan måste phdigital berätta mycket mer om man skall kunna ge detaljerat råd, vilket han kan göra här eller via ett meddelande direkt till någon av oss eller ... Men ofta krävs det specialsvar som en affärsjurist eller revisor som arbetar med internationella frågor kan besvara. Och gör man "rätt upplägg" behöver man inte gömma sig. Antag att en person skall frilansa som journalist och då besöker ett land flera gånger så kan myndigheterna börja undra om man har med en knarksmugglare att göra om de inte vet vad man sysslar med, t.ex. och det vore ju inte bra. Det finns så mycket på data nuförtiden att det kan vara svårt att gömma sig. Sedan skall ju t.ex. en journalist anmäla sin närvaro i landet - gäller de flesta länders krav på journalister. Och skall man t.ex. installera sålda maskiner gäller olika regler för detta i olika länder. Gör rätt, tar kanske lite tid o bök, men då blir det bra. Gör fel och få mer huvudvärk än du önskat dig.

Peter K

Inläggets betyg
Svara Svara med citat