Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum ABC för dig som vill starta eget

Högsta position i ensklid firma?

Inlägg 1 av 3

2007-04-07, kl 16:51

username

Sixten

Inlägg: 2

Högsta position i ensklid firma?

Hej!

Vad ska jag kalla mig själv när jag har en egen firma? Jag hade skrivit "VD" efter mitt namn på mitt visitkort, innan en vän till mig sade att högsta position var "manager" ev. "general manager" för en egenföretagare (ej AB, enskild firma).

Som sagt: vad ska jag skriva på mitt visitkort? Manager? General Manager? VD? Account Manger? Vill helst ha en engelsk term. Men vill även veta den svenska termen 

//Sixten

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2007-04-07, kl 17:34

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Det beror sig på om du ska använda svenk eller engelsk terminologi.

Korrekt terminologi som ägare borde titeln per engelsk definition vara:
Proprietor

Egentligen inte nödvändigt att använda titeln i enskild verksamhet om du inte har anställda. Då är du nämligen bara ägare av verksamheten men ingen som du är Chef över.

Ang VD så motsvarar det på engelska för MD Men du finner mer om detta här:
http://en.wikipedia.org/wiki/CEO
Vanligtvis brukas detta inom aktiebolag. Också vanligt att använda CEO - Chief Executive Officer

Mvh
Magnus Olsson
Proprietor, CEO, MD, VD ;-)
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2007-04-08, kl 05:35

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

VD, hör deffinitionsmässigt ihop med AKTIEBOLAG. Den är en lagreglerad titel med vissa  lagreglerade villkor. Direkt olämplig i enskild firma.

Direktör (director) är i det engelska språkbruket samma som styrelsemedlem i Ltd (AB). Men används fritt i Sverige.

Om man vill markera att man är toppersonen så finns det en engelsk titel som även används i Sverige: CEO

CEO är en topperson i ett företag, eller ofta en topperson i en grupp av företag. Själva titeln säger inget om vilka formella uppdrag o titlar man har egentligen, men däremot att man är den centrala personen som har det övergripande koordinations och beslutsansvaret. Kan förekomma oavsett bolagstyp. Man kan möjligen säga att det bör finnas viss (stor) omsättning o rimligt antal anställda innan det ser bra ut att använda denna titel. Den passar deffenitivt inte om man inte bedriver verksamheten på heltid. (Då ser det löjliht ut.)

Ägare/Propriator är alltid rätt.

Men jag skulle vilja föreslå att du tittar på ditt företag - vad det gör, och sedan på din egen roll, och t.ex. söka en direktörstitel eller som hänger ihop med det. Typ finansdirektör om det är pengar du främst sysslar med, marknadsföringsdirektör om det är mest marknadsföring, kanske någon design-variant ("Art Director" på engelska) om du t.ex. designerar hemsidor, osv. Istället för direktör kan man använda just engelska uttryck som Manager är bra. Ibland är det faktiskt bäst att INTE markera att man har ett litet företag där man arbetar helt ensam. Typ att man istället för Propriator eller General Manager har en sådan här Direktörstitel eller Managertitel som antyder att det borde finnas fler personer i företaget.

Ja, du får gnugga dina geniknölar. Se bara till att det hela ser rimligt ut. Undvik att det ser löjligt ut. Att vara finansdirektör på ett företag med 0 anställda o en omsättning på 5.000 i månaden blir deffinivivt löjligt, man tappar trovärdigheten direkt om t.ex. en tänkt kund kollar upp vart man står. Men Art Director eller Development Manager är i det fallet mer "ofarliga" titlar som även klarar att låta OK på mindre företag.

Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat