Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 2

1 2
Forum Export & Import

Importera en dryck till Sverige

Inlägg 1 av 13

2011-10-14, kl 16:41

Ivana88

Ivana88

Inlägg: 5

Importera en dryck till Sverige

Om detta inte är rätt forum får gärna en moderator får flytta tråden om den inte passar.

Jag har hittat en dryck som jag vill introducera till Sverige. Drycken finns idag främst i Asien där produktionen sker men även i två europeiska länder varav en är Danmark. Jag är på ruta ett nu och funderar på hur detta skulle kunna genomföras. Är det kanske någon av er som har erfarenhet som importör av dryck?

* Jag tänker mig främst att försäljningen ska ske på systembolaget och därefter även krogar. Som jag har förstått det har systembolaget privata importörer som de köper av. I den frågan borde det bara handla om att sälja in drycken till deras inköpsavdelning?

* Är det möjligt att få ensamrätt som distributör av drycken i Sverige?

* Logistiken är en annan fundering och kanske den mest omständliga delen då Asien ligger så långt bort, där produktionen sker. Då denna dryck finns i Danmark så kanske skulle det kunna vara en idé att frakta med dem eller liknande (Kostnadseffektivt?)


Är precis i planeringsstadiet av detta och är mycket tacksam för svar av de som har kunskaper i ämnet. Tack så mycket!

Ps. Tillverkaren av drycken verkar vara mycket positiv till expansion i andra länder.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 13

2011-10-14, kl 22:37

Marcus Björk

Marcus Björk

Inlägg: 88

Jag antar att drycken är alkoholhaltig?
1. För att komma in i systemets ordinarie sortiment så måste din produkt passa in i en förfrågan som DE gör, , dvs att bara hoppa in med en säljpärm och en låda prover funkar inte. MEN, du har alltid rätt att få in drickan på beställnings-sortimentet.
2. Om du ska satsa en krona i detta så ska du ha exklusivitet.
3.Mycket god idé, på förpackningen måste det nämligen vara ett nordiskt språk,, Transporter från Danmark är billigt. Du kan även vända dig till ett företag som jag har för mig heter Lagena. de samordnar transporter till systemet och även vissa grossister.

Glöm inte att ta reda på och betala REPA-avgiften. För länge sedan var jag med och tog in en sportdryck från Holland,,, Vi höll på att trilla av stolen när vi fick en nota på 130´000 i miljöavgifter :-)

PMa mig om du vill ha lite mer hands on råd :-)

Marcus Björk

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 13

2011-10-18, kl 12:35

KullaGulla

KullaGulla

Inlägg: 1

Hej
Jag hakar på tråden då den även är intressant för mig.
Jag undersöker just nu möjligheten att importera vin i ett specialformat för en väldigt specifik kundgrupp i Sverige. Konceptet har jag klart, men jag behöver hitta en vinproducent, en förpackningstillverkare och någon som förpackar vinet. Vet någon hur jag går tillväga? Och hur brukar det generellt sett funka, köper man ett antal vinfat av en producent som sedan skickas till förpackningsanläggning? Hur hittar jag en vinproducent och någon som kan förpacka vinet, då troligen i det land vinet är producerat i?

Tacksam för alla tips!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 13

2011-10-18, kl 15:26

Marcus Björk

Marcus Björk

Inlägg: 88

Du kan pm:a mig om vad du vill ha,, jag har har kontakt med vinproducenter/agenter i ett par länder

Marcus Björk

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 13

2011-10-18, kl 19:57

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

IVANA:
Ensamrätt får man av leverantören och inte av köparen. Men vanliga exportörer kräver att du garanterar ett visst minimum per år för att ge ensamrätt.
Systembolaget är inte enkla att ha att göra med. Speciellt inte som nybörjare. De är generellt sett intreserade av att ha få inköpsställen inte många. Och de har krav på säljaren vad man skall klara av. Det finns etablerade agenter och eventuellt kan de bli intreserade men då får du mycket mindre marginal. Att samlasta till Danmark hänger troligen på exportören att ordna om de fixar transporten. Sedan kan lasten delas i Danmark och ena delen gå till dig. Men om det är köparen som beställer transporten är det en annan femma. Och en varning: Ibland skall man inte väcka den björn som sover. Importören i Danmark kan ju få för sig att sälja till Sverige. Naturligtvis finns det regler om text på flaskorna.

KullaGulla
När man inte vet ditt koncept kan man inte besvara frågan. Men ofta sköter producenterna om att tappa på flaska, genom egen eller annans försorg. Så det räcker med att kontakta producenter först.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 13

2011-10-18, kl 22:29

Ivana88

Ivana88

Inlägg: 5

Tusen tack för era tips och kommentarer på detta!

Det har verkligen hjälp mig mycket. Jag forskar vidare och det kommer garanterat dyka upp mer frågor, så är även då tacksam för era hjälpsamma svar!

Drycken är alkoholhaltig och jag tror starkt på denna samt är de jag pratat med som också känner till denna dryck mycket positiva till denna.

Då drycken ska passa in på deras förfrågan vilket jag ej vet om denna gör antar jag att man får börja via ett beställnings-sortiment. Jag kanske gör det klokast i att maila samt ringa inköp för systemet angående denna dryck samt vilka möjligheter jag har.

Tack för tipset om exklusivitet! Om detta går hela vägen så ska jag se till att det blir möjligt.

Bra tips med Lagena, ska kolla upp detta! Men kanske inte smart att kontakta det norska importföretaget om de själva istället gör detta. Dock så leder detta till att jag i sådana fall måste ordna med svensk text på drycken, känner någon möjligtvis till ett sådant svenskt företag? Eller är det bättre att försöka ordna detta med exportföretaget i Asien, vid deras produktion?

Ska kolla upp mer om denna REPA-avgiften. Lät ju farlig :)


Om jag skulle göra detta via en svens agent. Vad brukar en "normal"marginal vara för någon i min situation?

tack så länge

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 13

2011-10-19, kl 07:52

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Svensk text: En etikett på baksidan av flaskan som tillverkaren klistrar dit är billigast. Men kolla upp vilken text som krävs först.

Marginalen varierar och beror på flera faktorer, t.ex. vem som står för marknadsföringskostnaderna - om den skall marknadsföras (och utan marknadsföring lär den inte sälja så mycket). Marknadsföring för alkoholprodukter har många regler så det handlar kanske inte om annonser men om att få mat o dryck skribenter att skriva om varan, osv. Men typisk marginal för en agent/importör är 30%. Återigen, den kan vara nått helt annat beroende på omständigheterna.

Regler om vart varan skall lagras ... eller går den direkt till systembolaget.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 13

2011-10-20, kl 22:39

olso001

olso001

Inlägg: 3

Intressant läsning då även jag tillsammans med några kompanjoner funderar på möjligheterna kirng att importera en dryck till Sverige, dock ingen alkoholhaltig dryck utan mer åt hälsodryckshållet.

Även jag har några fågor som ni som är insatta kanske vill vara vänliga att besvara:


Vilka är de första stegen man bör ta när man vill bli importör för en viss vara?

Det här med ensamrätt, gäller det inom ett visst område (typ Sverige)? Är det tidsbegränsat?

Är det någon ide för oss som inte har något större startkapital att kontakta en tillverkare som omsätter 100tals miljoner i sitt hemland?


Alla svar tas tacksamt emot.


Mvh,
Olle

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 13

2011-10-21, kl 09:10

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Första steget: Ta reda på alla regler som gäller. Att importera saker man dricker eller äter är omgärdat av ett antal regler, kräver olika tillstånd, osv. Man skall vara registrerad som importör, man skall ha godkända lokaler och ofta ha lokala hälsovårdsnämndens godkända inspektion. Sedan kan upplägget göras olika, dvs om man själv eller någon annan tar emot leveranserna.

Andra steget: Gör en projektrapport med budget. För att testa iden teoretiskt. Går det ihop ekonomiskt? Osv.

Kom ihåg: Det är aldrig så att man automatiskt lyckas för att man har en bra produkt. Det krävs mer än så vad gäller att marknadsföra, ha en bra distribution, mm. Och finns det konkurenter kan de försöka lägga krokben.

Ensamrätt: Leverantören brukar kräva att man säljer en viss minimimängd per år. Sedan tidsbegränsat till ett eller två år som förlängs med ett år i taget om bägge parter är överens respektive gång är det vanliga. Geografiskt brukar man ange ett land, men kan vara flera om detta är möjligt. Men se upp med följande: Så kallad parallellimport, att andra kan importera vid sidan om den oficiella agenten är tilltet innom EU men inte tillåtet från land utanför EU. Så finns det en grossist i t.ex. Frankrike kan vem som helst innom EU köpa därifrån.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 13

2011-10-21, kl 15:49

olso001

olso001

Inlägg: 3

Stort tack för dessa tips Per, verkar vara en del att tänka på men bra att veta vart man ska börja och bör tänka på.

Mvh,
Olle

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 2

1 2