Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 2

1 2
Forum ABC för dig som vill starta eget

Namnfråga- mycket tacksam för hjälp!

Inlägg 1 av 19

2007-03-23, kl 14:44

username

Mia
Hermansson

Inlägg: 8

Namnfråga- mycket tacksam för hjälp!

Hejsan!
jag håller på att starta upp ett företag med att sälja ovanliga växter via Internet. Min webshop är i det närmsta färdig och "öppnar officiellt" 1 maj (men man kan rdan nu beställa). Min webadress är http://www.blommia.se vilket ju är perfekt eftersom jag heter Mia och säljer blommor. Problemet är nu att jag fått nej från bolagsverket både för Blommia och alla andra företagsnamn med det tillägget (det finns ett aktiebolag som heter blomia med ett m, och det anses förväxlingsbart). Mitt domännman har jag ju, så det kan eller vill jag ju inte ändra, men hur ska jag göra? Strunta i att registrera namnet helt och hållet ( och vara rädd för att bli stämd? eller vad händer? ), kan jag byta namn, men ända kalla mig Blommia på hemsidan (med tillägg att " registrerat namn hos Bolagsverket är.....) eller är även det förbjudet? Vad ska jag skriva på fakturor jag skickar ut medan jag väntar, ska det stå i mitt eget namn tills jag får ett namn registrerat?? Många frågor, men jag känner mig vilsen och nerstämd eftersom mitt namn känns så klockrent för mig! Väldigt tacksam för hjälp på vad jag ska göra!
Hälsningar Mia

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 19

2007-03-23, kl 15:27

Lidali

Lidali

Inlägg: 36

Hej Mia!

Jag är ingen specialist på området, men jag tror att du kan komma långt med att ha Blommia som namn osv. Jag vet inte riktigt vad Blomia är för företag, om dom är i samma bransch. Om det är så, så kan det bli lite sämre. Men blomia.se är t.ex. inte ens registrerad (jag skulle göra det på en gång om jag vore dig och länka direkt vidare till din hemsida! Kostar nästan ingenting! Kolla med hemsideleverantören.) så jag undrar hur mycket verksamhet det finns i företaget.

Du kanske kan ge ditt företaget namnet: Blommor med Mia
Eller något liknande. I så fall är det bara att köra på Blommia överallt där det syns förutom när det gäller officiella papper och beställningar. Alla som då ser "Blommor med Mia" förstår väl att det är därför du använder namnet Blommia.

Jag har haft några kunder och känner minst ett företag som inte använder deras riktiga Bolagsverket-namn när det gäller det mesta och tom fakturering.

Hoppas min syn på saker hjälpte dig lite!

Mvh

Lida Caster
www.lidali.com

www.lidali.com
Hemsidor | Grafisk formgivning | Fotografering

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 19

2007-03-23, kl 16:41

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Mia
Sätt dig ner framför datorn och via google eller annat sökprogram och surfa runt lite med sökord som mia och blom i kombination, sammansatt och inte, tillsammans och var för sig. Sök på blommor och Mia, osv. Syfte: Ta reda på vilka aktörer du kan hitta som har liknande namn. Finns det någon som kan tänkas klaga? Som heter samma eller nästan samma. Om detta ser OK ut från din sida:
Ring sedan patentverket o fråga om blommia finns registrerat i Sverige eller EU som varunamn. Ev. kan du söka och få varunamnet om det är ledigt. Och man behöver inte ha samma varunamn som företaget heter. Bara man inte krockar med någon som har det namnet eller nästan samma.

Och iden att boka alla domäner som heter blommia.xyz, där xyz=de vanligaste domänerna är inte fel.

Lycka till
Per
 

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 19

2007-03-23, kl 17:08

username

Mia
Hermansson

Inlägg: 8

Tack snälla för att ni tog er tid att svara! Det känns mycket bättre nu när jag vet lite hur jag ska agera. Och boka domännamnen ska jag nog göra snarast, bra tänkt.
Ha en trevlig helg, önskar Mia
http://www.blommia.se

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 19

2007-03-23, kl 18:07

Lidali

Lidali

Inlägg: 36

Att boka "alla" domännamn med blommia.xyz är lite väl overkill. Jag har däremot själv .se .com och .eu och det brukar räcka gott och väl. Vill man ha "alla" så kan man likaväl direkt gå i konkurs:-)
Och som sagt så tycker jag att du borde ta blomia.se också eftersom den nu är ledig ändå om ditt huvuddomännamn är blommia.SE

Ha det så bra!

www.lidali.com
Hemsidor | Grafisk formgivning | Fotografering

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 19

2007-03-23, kl 20:18

username

Daniel
Johansson

Inlägg: 274

Inte röra Blomia.se om företaget i fråga ligger inom samma bransch, och har verkat en längre tid. Då blir det varumärkesinstrång.

Däremot kan du registrera www.blommia.se och driva denna som en webbsida/shop. Företaget bakom kan heta "vad-som-helst"..

// Daniel Johansson //
DEJI Quality Consulting //
Kvalitetsteknik - Produktionsteknik - Administration

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 19

2007-03-23, kl 22:58

username

Medlem
#47847

Inlägg: 18

Hej Mia
Vilket fint namn du hittat på! Det bör du vara rädd om! Du kan ju prova ett annat trick - testa med t ex "Blommia i Södertälje AB" (eller där du bor), d v s gör ett tillägg till Blommia (före eller efter). Sedan kan du ändå använda enbart Blommia som ditt ansikte utåt på hemsidan. På fakturor skriver du hela namnet.

Jag har också haft problem med Bolagsverket; det verkar som att dom av princip alltid plockar ut några likalydande namn. Jag testade olika namn i ett halvår, men gav sedan upp.

Min firma heter nu
Peter Hylmö industrikonsult

och erbjuder
kvalitet, teknik, utbildning
för livsmedelsindustrin
www.Hylmo.se

Lycka till!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 19

2007-03-24, kl 04:49

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Lida, jag skrev "= de vanligaste domänerna". Och menar då för Sverige, typ .se, .com, .nu

Varför skall man boka alla?
Jo om man tar t.ex. blommia.se så kan man vara säker på att en del kunder minns blommia men inte ändelsen. De kommer att testa blommia.com t.ex. Det finns sedan företag som, fråga mig inte hur rent teckniskt, tar reda på vanliga "felstavade" domännamn som inte leder till hemsidor som inte är registrerade. Så fort de kan så registrerar de sedan det namnat. (De sätter i system o registrerar tusentals sådana hemsidenamn). När du då kommer på att du vill ha blommia.com eftersom flera kunder skriver fel så säger de att du kan få köpa den för 25.000:- eller mer - priset bestäms ofta av antalet klick. Och dessa "domänskurkar" lägger en hemsida "denna hemsida är till salu" eller ...  Då är det billigare att skaffa sig detta namn från början.

Eller så kommer att annat blomföretag som t.ex. heter Partyblomman, för att hitta på ett namn, och som har partyblomman.se som namn, på att där finns en träffyta man vill ha tillgång till. De betalar 25.000 till "domännamnskurkarna" och får blommia.com. Med den i hand lägger de en "redirect" på det namnet så alla som skriver blommia.com hamnar på partyblomman.se. Det finns med andra ord en massa ruffel o båg där ute att se upp med.

Ha en bra dag
Per

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 19

2007-03-24, kl 21:06

Magnus Olsson

Magnus Olsson

Inlägg: 351

Jag skulle börja om på nytt. Tänk ut ett nytt namn som kan vara bättre och som bolagsverket accepterar samt som du vet fungerar som en nyregistrerad domän  med .se ändelse. Du kopplar sedan den nya adressen till din befintliga plats på webbservern samt pekar dit blomia adressen. då kommer både blommia och din nya adress att gälla gamla kunder får reda på ditt nya namn och allt är GRÖNT! ;-). Om du ska säkerställa ett namn kan du prova med att registrera det som varumärke så att du får ett kvitto på att du äger namnet. Då får du ett bättre skydd av namnet. Jag vet en på forumet här som är inriktad i sin specialitet på varumärkesskydd du borde kontakta honom.

Mvh

Magnus Olsson
Uddatorp AB

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 19

2007-03-26, kl 15:45

Lidali

Lidali

Inlägg: 36

Ursäkta Per! Jag läste lite för fort (eller för kort) där.

www.lidali.com
Hemsidor | Grafisk formgivning | Fotografering

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 2

1 2