Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Uppfinningar & Patent

nyfiken?

Inlägg 1 av 4

2006-01-15, kl 22:42

username

Medlem
#8116

Inlägg: 15

nyfiken?

Man får väl inte fråga men gör det iallafall
Vad har ni fått för era patent eller såld produktide eller liknade Hur mycket arbete har ni lagt ner?Hur lång tid tar det ifrån första kontakten till att man får betalt?
Hoppas på svar

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2006-01-16, kl 22:43

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Har svårt att tänka mig att det finns en marknad för produktidéer. Det investerare satsar pengar i är människor med förmåga att realisera goda idéer. En god entreprenör kan få en halvdan idé att bära sig, medan en icke-entreprenör kan få en genialisk idé att gå åt skogen.

Ett patent som grund är bra. Det är dock ofta dyrt att skaffa patent, och att sedan skydda och bevaka dem. Med en solid affärsplan med patentet som kärna finns det ett värde som folk kan investera i eller möjligen köpa. Även här är dock människorna bakom avgörande. Det är OMÖJLIGT att säga att en idé är värd så och så mycket. Det är alltid individuellt. Allt bottnar i hur stora intäkter (vinster) idén väntas få på sikt. Dessa framtida vinster diskonteras till nuvärde (om företaget kommer tjäna en miljon om 10 år är företaget inte värt 1 miljon idag, eftersom en miljon idag är mer värt än 1 miljon om 10 år - det är detta som kallas diskontering.) Beroende på hur långt projektet är kommet drar man även bort för den risk som finns i projektet. Alla dessa variabler kan ju vara extremt olika från idé till idé. Därmed är det även lönlöst att jämföra med vad andra ev har sålt idéer för, såvida de inte har en del variabler gemensamma, tex bransch mm.

mvh

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2006-01-16, kl 23:28

username

Medlem
#8116

Inlägg: 15

Hej
Tack för ditt svar men förstår inte riktigt vad du menar med att det inte finns en marknad för produktidéer, vill du förklara?
Har även två frågor på affärsidéer som ingen vill/kan svara på,vill du?

Ha en god natt sömn behöver vi alla

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2006-01-17, kl 23:47

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Vad jag menar är att ingen kommer att köpa din idé. Investerare jobbar på följande sätt, något förenklat:

De får in en affärsplan som verkar intressant. Bygger tex på ett nytt distributionssätt för en produkt. Hur lång tid tar det för detta att bli verklighet? (här skall affärsplanen ge svar). Investerare är endast intresserade av tillväxtföretag, och tillväxt kräver mycket pengar. Tex affärsplanen säger "om si och så många år kommer detta företag att gå med 1 miljon i vinst per år." Tills dess kommer verksamheten att visa minus. Företaget behöver alltså kapital för att klara av sitt mål. Kapitalet man behöver är det belopp lika med när totala kassaflödet är som mest minus. Om kassflödet som sämst är -10 miljoner kommer investerarna (om dom tror på idén och deras övriga avkastningskalkyler stämmer) att satsa en del av detta, säg 9 miljoner. Resten kanske dom vill att du står för själv. Dom betalar alltså inte pengar till DIG - det blir inget över för dig. På investerarspråk: det är ingen Exit för dig.

Förstår du vad jag menar?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat