Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Lagar & Regler

säga upp en delägare från dess anställning

Inlägg 1 av 4

2004-12-22, kl 09:45

username

Daniel
Wieselberg

Inlägg: 2

säga upp en delägare från dess anställning

Vi är tre delägare i ett aktiebolag. Jag är VD. Vi arbetar alla tre i företaget på heltid men har ej skrivit något anställningsavtal oss emellan. Två av oss vill nu säga upp nr 3. Vi två är i aktiemajoritet. Räcker det med att vara i majoritet för att kunna säga upp nr 3? Vilka skyldigheter (rent juridiskt) har vi mot nr 3? Exempelvis vad gäller uppsägningstid.

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 4

2004-12-22, kl 17:58

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Först och främst gäller det att skilja på aktieägande och anställning. Reglerna om anställningstryggheten påverkas inte av huruvida någon äger aktier i bolaget eller inte utan det är reglerna i LAS som gäller. Däremot så gäller inte reglerna i LAS för någon i företagsledande ställning, vilket iofs ofta i mindre företag sammanfaller med ägandet men långt ifrån alltid. Det är alltså delägare 3:es reella inflytande över driften av företaget som styr hur uppsägningen går till, inte ägandet av bolaget.
Med ett scenario där delägare 3 intehar något inflytande över driften så är det reglerna i LAS som styr uppsägningen. Ni kan bara säga upp någon pga av arbetsbrist och har han varit anställd mer än 1 år så har han förtur till arbete igen under detta år om då behöver nyanställa. Uppsägningstiden varierar med ålder och fackligt avtal så det får ni kolla upp vad som gäller.
Scenario 2 där han har inflytande över driften finns inga regler som styr någonting. Ni kan säga upp idag och han får sluta i morgon. Huruvida han har ett reelt inflytande vet bara ni själva, men hade han haft det så hade det kanske inte varit en fråga ni behövt ställa om hur han kan sägas upp, då hade ni nog diskuterat sinsemellan.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 4

2004-12-23, kl 14:01

username

Daniel
Wieselberg

Inlägg: 2

Hej och tack för ditt omfattande svar. Delägare 3 är i företagsledande ställning. Kan du ge mig någon hänvisning till var jag kan läsa mer om detta (exempelvis lagboken?)

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 4

2004-12-24, kl 07:36

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Reglerna finns i Lagen om anställningsskydd, om du söker på det så tror jag nog att den finns tillgänglig på nätet. www.notisum.se brukar vara ett bra ställe att hitta lagarna på. Det är sedan paragraf 1 i den lagen som talar om vilka prsoner som INTE är skyddade enligt lag. I den paragrafen står det så här:
1 § Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning undantas dock
1. arbetstagare som med hänsyn till arbetsuppgifter och anställningsvillkor får anses ha företagsledande eller därmed jämförlig ställning,
2. arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj,
3. arbetstagare som är anställda för arbete i arbetsgivarens hushåll,
4. arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd eller i skyddat arbete.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat