Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Finansiering & Riskkapital

Svårt att få riskkapital

Inlägg 1 av 8

2008-04-02, kl 12:18

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Svårt att få riskkapital

Hejsan

Har försökt på olika sätt att få riskkapital så vi kan bygga ut vår sökmotor www.allabostader.se men det är svårt.. Alla man är i kontakt med gillar själva tanken på att ha alla hyresrätter på en och samma sida men problemet för de är att vi behöver för lite pengar.. vi behöver mellan 500 tusen till en miljon. De säger att det är för lite pengar, ska man då dra till och säga att man behöver 50 miljoner? Tror faktiskt det är lättare att få 50 miljoner än 500 000kr.. En riskkapitalist som är en av de större i sverige sade att skulle de gå in med 5 miljoner och få tillbaka 150 på de satsade så är det för lite.. de är bara intresserade av många miljarder. Flera har sagt samma sak.. Har ni några tips eller ska vi gneta på och fixa det utan pengar, tar väldigt lång tid allting då eftersom vi ej har stora resurser.

Men vi ger oss ej vi ska ha alla objekt i vår sökmotor:) sen om det tar 2 månader eller 2 år har ingen betydelse..

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 8

2008-04-02, kl 12:43

Silvin

Silvin

Inlägg: 123

Affärsänglar är oftast en bra målgrupp när man söker lite mindre mängder kapital.

Annars finns det även riskkapitalister som går in med så kallat såddkapital. Eventuellt kan ni kolla med Första Entreprenörsfonden tror jag de heter.

Lycka till!

/Per

Per Silvin

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 8

2008-04-02, kl 12:44

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

En av mina aktiviteter är att hjälpa företag med Internationell finansiering.

Det finns riskkapitalister som inte går in med belopp under 100 miljoner eller så. Och du har tydligen hitta några som kan gå in större.

Men det finns också kanaler för mindre belopp.

Dock, Sverige har ett antal riskkapitalföretag. Men de ligger som du sett ofta på belopp i multimiljonlassen. De är också ofta inriktade på speciella verksamheter som Biokemi eller någon speciell variant av IT. Går man utanför Sveriges gränser finns det bokstavligen TUSENTALS med investerare. Även här handlar det om olika storlek på investeringarna, att de är inriktade på olika typer av investeringar, osv. Plus att de går in i olika skeden. En minoritet går in innan man startat (seed capital) medan de flesta vill att man redan kommit en bit på väg. Andra investerar bara i så kallade "management buy-outs", osv.

Svenska företag kan finansiera BRA projekt Internationellt. Men min erfarenhet är att de flesta svenska nyföretagres svaghet är att man inte klarar av att skriva en riktig projektrapport och ta fram en riktig budget. Sedan krävs i steg 2 att vi måste ha en version på engelska. Men finns detta så finns massor med möjligheter i alla möjliga olika invesyteringsnivåer, FRÅN ca 100.000 svenska och därutöver.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 8

2008-04-02, kl 13:18

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Per Silvin: Såddkapital (Seed Capital) är per deffinition pengar INNAN man kommit igång. Jimmy är redan igång. Detta bara sagt som ett förtydligande vad gäller vokabulären. Bra om man får det rätt som nyföretagare när man söker pengar så man hamnar rätt.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 8

2008-04-02, kl 13:22

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Tack för svaren. Har märkt att det är svårt när det handlar om mindre belopp. Affärsänglar får man kolla upp lite. Har kollat runt på internet och hittat bra sidor där man får tag i de. Som tur är har vi fått statligt stöd i form av innovationspengar från länstyrelsen, utan dessa pengar hade vi inte kunnat komma dit vi är idag. Finns jättemycket hjälp att få ifrån kommun och stat, vi har fått hjälp av uminova i umeå vilket har underlättat allt.

Budget är ganska svårt att ta fram i ett projekt liknande vårat, anledningen är ju att allt hänger på antal användare, man kan ju ta fram en budget utifrån antal besökare, vore det något? Har vi 50000 besökare i veckan så får vi in så många kr i veckan osv.. Finns enkla tumregler där på hur mycket det genererar..

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 8

2008-04-02, kl 13:53

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Budget, och den skall göras för den tid investeraren går in, oftast 3 till 5 år, kan man bara beräkna, inte veta.

Man brukar skriva en rubrik "Förutsättningar och antaganden", där man förklarar vad man baserar sina kalkyler på. Kan inkludera antalet lägenhetsaffärer som görs på ett år nu och vilka man beräknar i framtiden. Hur många % av dessa du tror at din hemsida kan bli involverad i och varför. Osv. Sedan gör man en budget baserad på dessa antaganden.

Viktigt är att en projektrapport också skall innehålla ett avsnitt om vad som kan gå snett, vilka konkurenter man har osv, och på vad sätt du kommer att klara av dessa hot och konkurenter. Budgeten baseras på en realitet man befinner sig i. Inte att det är ett projekt i ett vakuum.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 8

2008-04-02, kl 14:04

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Bra skrivet per öberg.

Jag har ju ganska bra statistik att tillgå hur många som gör intresseanmälan enbart på stockholms bostadsförmedling, över 1 miljon intresseanmälningar på lägenheter enbart där per år över internet. Dessa människor vill nog ha en sökmotor som har allt ledigt i Sthlm, tyvärr finns det ju inte så många objekt men det underlättar ju för de, tar då en sekund att få fram allt ledigt istället för att leta upp kanske 70-80 olika hemsidor totalt..

Går ju att visa på sådana siffror kanske i en budget..

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 8

2008-04-02, kl 14:53

Silvin

Silvin

Inlägg: 123

Givetvis Per Öberg: Såddkapital är i sin krassa definition pengar innan verksamheten kommit igång. Däremot använder många definitionen av bolag i tidiga skeden också.

som jag uppfattade Jimmy var deras bolag i ett så pass tidigt skede och kapitalbehov, att även om deras verksamhet är igång så kunde det rymmas under såddkapital.

Men givetvis ska vi vara hårda på definitionerna så är det fel.

Per Silvin

Inläggets betyg
Svara Svara med citat