Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem
Forum Bokföring, Ekonomi & Skatter

Vad är ett avdrag?

Inlägg 1 av 3

2006-12-18, kl 10:54

username

Dan
Persson

Inlägg: 13

Vad är ett avdrag?

Vad skiljer ett avdrag från en "vanlig" kostnad i företaget?
Vissa saker får man göra avdrag för, ibland bara till viss del, men det mesta bokförs som en kostnad i företaget.

Gör man avdragen direkt i deklarationen eller hanteras de som vanliga kostnader i bokföringen?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 3

2006-12-18, kl 15:38

stifor

stifor

Inlägg: 386

Det råder utan tvekan lite begreppsförvirring runt ordet avdrag.
En kostnad i företaget (vilket många benämner avdrag) bokför du vanligtvis och den "inbakas" då i ett grupp-belopp som sedan redovisas i inkomstdeklarationen. Det skrivs ofta i olika forum att skattemyndigheten inte kommer att godta att en kostnad tas upp i företaget, sanningen är den att skattemyndigheten inte ser vad en kostnad avser förrän vid en eventuell skatterevision (och dessa är inte speciellt vanliga).

Ett avdrag, i dess rätta benämnelse, är något du tar upp i inkomstdeklarationen utöver det som kommer från rörelsens bokföring.

Sedan finns det bokförda kostnader som inte är avdragsgilla. Summan av bokförda sådana ska anges i inkomstdeklarationen. Har du en enskild firma är sådana, ur ekonomisk synvinkel, meningslösa att bokföra. För ett aktiebolag är det i flesta fall däremot meningsfullt.

Stig Forsberg
www.enskildfirma.nu

Stig Forsberg
eFRedo Bokföringsprogram - www.enskildfirma.nu
AbRedo Bokföringsprogram - www.abredo.se

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 3

2006-12-31, kl 15:23

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Ett företag har intäkter och kostnader. Normalt får man som företagare göra avdrag för intäkternas förvärvande, dvs dina kostnader minskar den vinst som du måste betala skatt på.

Säg att du har 100 i intäkter. har du inga kostnader får du betala 28 i skatt ( 28% på 100) om du har AB. Resultat efter skatt: 72.

Har du 50 i kostnader, och det är sk avdragsgilla kostnader så är ditt skattemässiga resultat 50 och du får betala 14 i skatt (28%på 50). Resultat efters katt: 36.

Skulle dina kostnader på 50 vara icke avdragsgilla innebär detta att ditt skattemässiga resultat är 100 och du får betala 28 i skatt. Resultat efter skatt: 22.

Som sagt är de flesta kostnader avdragsgilla för företag (för privatpersoner är det tvärtom). Exempel på kostnader som är icke avdragsgilla är viss representation. man kan säga att du har ett bokfört resultat (där alla kostnader minskar resultatet) och ett skattemässigt resultat (där bara avdragsgilla kostnader minskar resultatet).

Inläggets betyg
Svara Svara med citat