Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 2 av 4

1 2 3 4
Forum ABC för dig som vill starta eget

Hyresfastighet, enskild firma

Inlägg 11 av 33

2008-01-10, kl 15:36

username

Medlem
#53023

Inlägg: 14

Det må vara så att jag varit en aningen optimistisk i mina beräkningar, men det är ändå 60kkr kvar att bolla med.
 Det handlar om Halmstad.

Jag sger dock åt mig av det som skrivs här och en del värderar jag givetvis högt.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 12 av 33

2008-01-10, kl 15:56

username

Kent

Inlägg: 204

Jag har följt den här tråden och håller med de flesta här. Dock kvarstår faktum för dej, Michael att du inte har någon egen kontantinsats att lägga in. Då kommer du att i bästa fall att balansera på eggen hela tiden. hade du bara haft ett kapital på ett par hundratusen SEK hade du haft mycket bättre förutsättningar, Dels att få lån men också att ha en chans att få det att gå ihop. Sen om du hade tänkt dej ett billigt boende får du tänka om. Skattemyndigheten är ganska tuffa när det gäller att bo i "sina" egna fastigheter. Det är marknadsmässig hyra som gäller. Tyvärr. Å andra sidan har du ju i alla fall en säker hyresintäkt. Att du sen tänker kolla upp din hyregäst som har estauranger är ett måste då det , tyvärr, är vanligt att dessa kursar.
Sen ett stort plus för dej är att du är optimistisk. Det finns alldeles för många som är negativa i dagens samhälle. Och skulle du lyckas är samma människor avundsjuka. Kallas Jantelagen.
Men lyssna på åsikterna här och bilda dej en egen uppfattning. Kolla med banken hur villiga dom är att ställa upp. Osv.
Men en sak som du missade i din uppräkning i början är amrteringen. Den MÅSTE du räkna med annars måste du låna pengar varenda gång du måste reparera eller renovera något. har du bra bankkontakter kan du få ganska bra lån och fina villkor när det gäller amortering osv. Glöm dock inte att berätta för banken att hyrespengarna ska gå in på ett konto på deras bank så att dom dels ser att det verkligen kommer in pengar men också att det är lätt för dej att föra över pengar från hyreskontot till lånekontot.
Lycka till!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 13 av 33

2008-01-10, kl 16:26

username

Medlem
#53023

Inlägg: 14

Hej Kent.

Tack för ett intressant svar.
Jag har inte sagt att jag inte har någon kontantinsats, utan frågade egentligen bara om banken kunde vara villig att belåna en sådan här fastighet till 100%.
Det jag hela tiden noterar i denna tråden är att jag enligt min beärkning har 60kkr kvar årligen, men att alla verkar bortse från den summan.
Dessa kan ju både gå till amortering och eventuellt ett extra konto för oförutsedda händelser. Har förvisso tänkt försöka få amorteringsfritt dom första 3 åren för att bygga upp en liten extra buffert.

Vad gäller billigt boende är ju det en definitionsfråga. För 5-6 år sedan fanns en smma om 3800:- har jag för mig, nu har den säkert stigit. Skulle jag kunna bo i e stor och fräsch trea för kanske runt 4500:- som jag dessutom betalar till mig själv är det ett billigt boende som jag definierar det.

Om detta blir aktuellt kommer jag som jag tidigare skrivit undersöka restaurangens verksamhet väldigt noga och krediupplysning och liknande på dom.


Tack för tipsen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 14 av 33

2008-01-10, kl 16:35

username

Kent

Inlägg: 204

Om du får ett lån på 20 år, vilket är vanligt idag, så har du en amortering på 225000 kr/år och då räcker inte dina 60000 kr långt. Har du sen lite oförutsedda utgifter går du i kk innan du hunnit starta riktigt. Lägger du en kontantinsats på 200 000 kr minskar du bara amorteringen med 10000kr/år och räntan med ca. samma summa. Då ligger du fortfarande närmare 150000 kr back på ett år.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 15 av 33

2008-01-10, kl 16:43

username

Medlem
#53023

Inlägg: 14

Har inte pratat med min bank ännu.
Har inte pratat med mina bekanta i branschen heller om finansieringen, så jag kan egentligen inte säga så mycket om detta.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 16 av 33

2008-01-10, kl 16:43

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Alltså, vad är det du inte förstår, du har inte 60.000 över varje år.

Resultatmässigt har du inte kalkylerat med avskrivningar vilket istället ger ett resultat på minus 30.000.
Likviditetsmässigt måste du amortera på lånet något som raskt äter upp ett likviditetsöverskott.

Själv måste du betala marnadsmässig hyra och i ditt fall är det ju rätt lätt att beräkna den, du ska betala lika mycket som de andra hyresgästerna. Hur smart det sedan är att bo i samma fastighet som man själv äger och har hand om skötseln i är ju en annan fråga.

Och så återigen, är huset PCB inventerat så du har en uppfattning om vad det kan kosta att sanera det? Har du riktig otur så kanske alla vinster förvinner i det jobbet och det är inte något du "får tillbaka" genom högre pris när du säljer.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 17 av 33

2008-01-10, kl 16:51

username

Medlem
#53023

Inlägg: 14

Har inte koll på Pcb-inventeringar och dylikt. Har inte varit på visning än och än mindre gjort någon besiktning av fastigheten.
Det kommer, så låt mig få återkomma när jag har mer fakta.
Dessutom har jag en bekant som håller på att hjälpa mig med en mer professionell kalkyl och den får jag säkert inom några dagar.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 18 av 33

2008-01-10, kl 17:40

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Häromdagen träffade jag en indisk företagare. Han hade börjat från noll 20 år sedan men är nu värd ett antal miljoner. Vi talades vid om företagande och då sa han, fritt översatt:

"Den som startar eget och förväntar sig slippa problem kommer att misslyckas. Att vara företagare är egentligen ett nonstoparbete med att lösa problem som hela tiden dyker upp."

Han har rätt, något som varje nyföretagare bör fundera på.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 19 av 33

2008-01-10, kl 18:36

username

Kent

Inlägg: 204

Jag håller helt och hållet med den indiske företagaren. Men: man kan ju försöka undvika dom värsta fallgroparna. Visst måste man ta risker, vilket jag har gjort och både lyckats och misslyckats, men man kan ju försöka minimera eller minska riskerna till en vettig nivå.
Samtidigt tycker jag man ska försöka vara optimistisk, vilket ökar chansen att lyckas, och inte vara pessimistisk som dom flesta är. jag har många gånger hört: det går ALDRIG. Och de flesta gångerna har jag bevisat motsatsen. Det jag vill säja: Satsa på en idé du tror på men försök att ta reda på alla fallgropar likväl som man ska ta reda på alla positiva saker. Jag lärde mej tidigt: Räkna inkomsterna lågt och utgifterna högt och se till att det finns en vinst där emellan. Då kanske, men bara kanske du går jämt upp.
Men fortfarande Michael: Lycka till!

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 20 av 33

2008-01-10, kl 21:02

and

and

Inlägg: 155

Jag håller med om att företagande till stor del innebär att lösa problem. Det bästa man kan göra är att försöka tänka ut vad det värsta som kan hända är, vad det i så fall skulle bero på och sedan försöka göra på något annat vis. Jag har en liten fundering: För kanske lite mer slantar skulle du kunna få en större fastighet med fler lägenheter. Att det bara är 4 lägenheter gör hyresintäkterna väldigt små. Har tittat runt lite på marknaden där jag bor och då har man mycket större överskott än vad du har, när det gäller 15-20 lägenheter. Visserligen blir underhållskostnaden högre, men det gäller att hitta en balans där. Du är alltför optimistisk, något jag känner igen i en bekant som numera jobbar 14 timmar per dygn och är på god väg mot skatteskuld. Tänk efter noga först, kalkylera med allt, inklusive det som i princip är omöjligt och handla sedan. Jag själv kör alltid efter modellen som följer:

Tanke - Man får en idé.

Känsla - Man gillar idén och undersöker möjligheten till genomförande.

Handling - När alla tvivel om att idén är dålig är undanröjda så gäller det att handla snabbt, innan någon annan får samma idé.

Förstår du?

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 2 av 4

1 2 3 4