Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 2 av 3

1 2 3
Forum Utlandsetablering

etablering i utomlands frågor(tex estland?)

Inlägg 11 av 21

2007-10-06, kl 05:23

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Själva poängen är, tycker jag, att utländska bolag med filial i Sverige i första hand är motsvarande AB (Aktiebolag). Företaget betalar vinst på sin skatt. Därefter betalar man skatt på löner o utdelningar (- således betalas skatt 2 ggr oavsett det är ett AB i Sverige eller utlandet).

När man startar ett nytt litet företag i Sverige för att testa sin affärside så är det oftast en enskild firma man startar. Man betalar skatt en gång, alltid på hela vinsten.

För mindre företag är AB bra om man vill behålla pengar (vinst) i företaget för att använda för att t.ex. expandera o investera. Men AB är inte så bra om man vill ta ut hela vinsten i lön o utdelning av vinst. Ett AB har också fördelen av att det är en egen juridisk person och som ägare blir man inte skyldig att betala sitt företags skulder - såvitt inte man antingen har gått i borgen för pengar (krävs ganska ofta av nyföretagare) eller man begått en brottslig handling.

En enskild firma har fördelen att den är tillåten att gå med förlust de första åren (ett AB måste stängas om tillgångarna sjunker under en viss gräns). Den initiala förlusten i en enskild firma kan senare kvittas mot vinster de kommande åren.

Ett AB har problemet att det kostar en hel del och är krångligt att stänga om man inte vill fortsätta. Advokatkostnader mm finns där. Ett AB kräver också att man har revisor som kostar pengar medan en skild firma ofta inte behöver någon revisor.

Med andra ord, som jag redan sagt i denna debatt: Nyttan av ett utländskt företag (motsvarande ett AB) i ett initialt skede när man skall starta ett nytt företag kan kraftigt ifrågasättas. Vad som sedan händer när man väl har lyckats (vilken bara en liten del av de som startar företag verkligen gör) är ju en annan femma.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 12 av 21

2007-10-06, kl 05:39

username

Kent

Inlägg: 204

Jag håller med dej helt och hållet Per ,att ska man starta i liten skala och testa om vingarna bär så är enskild firma det bästa och billigaste alternativet. Ska man däremot satsa en stor summa pengar kan man lika gärna dra igång ett AB med en gång. Men för de flesta är enskild firma det bästa för att eventuellt senare bilda ett AB. Det är också enklare och billigare att administrera en enskild firma samtidigt som man slipper lägga upp 100000 kr. i aktiekapital. Har man bara en liten omsättning och ändå vill ha ett AB ska man tänka på att ett utländskt bolag har högre kostnader att driva så det man slipper betala i skatt får man oftast betala på annat sätt.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 13 av 21

2007-10-06, kl 10:11

username

Fredrik
Stigsson

Inlägg: 11

Det har ni rätt i att filialen inte är en egen juridisk person utan en del av det utländska företaget. Tack för att ni uppmärksammade mig på det här, hade inte läst på tillräckligt.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 14 av 21

2007-10-06, kl 14:23

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Jag håller inte med Kent utan anser att Karins svar i all väsentlighet det mest korrekta. Filialen beskattas i Sverige med 28% för det resultat som är hänförligt till filialen. Filialen måste ha en skild bokföring och resultatet skall beräknas enligt svenska regler.

Det är riktigt att filialen är en del av det utländska bolaget och resultatet från den svenska filialen räknas in i det utländska bolagets vinst. Det utländska bolaget får sedan normalt avräkna erlagd skatt i Sverige alt undanta filialens inkomst från beskattning helt och hållet. Detta kan låta som samma sak men det finns en viss skillnad i det (främst beroende på om skattemässigt resultat beräknas på olika sätt i det två länderna) Vilken metod som används bestäms av lagen i landet där "moderbolaget" hör hemma alternativt av dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och det andra landet (om detta är förmånligare).

Normalt sett finns det alltså ingen anledning att göra så som frågeställaren föreslagit, han kommer inte spara en enda krona i skatt utan kommer endast att få betala extra kostnader för en värdelös bolagsregistrering i Estland. Eventuella fördelar kommer istället när man verkligen flyttar delar av den faktiska verksamheten utomlands.

Storföretag som flyttar utomlands betalar alltså fortfarande svensk skatt på all verksamhet inom Sverige, fördelen är istället att de ev kan utnyttja lägre beskattning i övriga länder där de är verksamma på ett bättre sätt.

Mvh

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 15 av 21

2007-10-22, kl 00:40

larsarenander

larsarenander

Inlägg: 1436

Lettland har ett bra företagsklimat och görs saker rätt finns det en hel del fördelar under vissa betvingelser.

[email protected]   Start av företag och ekonomistyrning

[email protected] EKONOMISTYRNING Utgivning av min bok KVINNA I STRID. Engelsk version WOMAN IN BATTLE ISBN NR 978-91-981066-1-9 finns nu tillgänglig i Sverige.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 16 av 21

2008-01-18, kl 08:40

www.offex.org

www.offex.org

Inlägg: 22

Zorro Borro: Hej, har några frågor om utländskt etablering och hoppas nån kan besvara mina frågor.

1. Vilket land inom eu är bäst att etablera sig om man vill betala minimal skatt?

2.Om jag vill skriva mitt företag i estland innebär detta att allt jag bokför ska skattas enligt estländskt lag?

3. Följdfråga: låt säga att jag har skrivet ett företag i estland, men kontor och alla ägodelar ligger i sverige och jag själv arbetar egentligen i Sverige.Kan man göra så (bara skriva in sig i estland för att skatta billigare på avkastning)? (Tanken är att företaget är internetbaserad och således behöver man inte vara i estland.)

4. Om jag vill skriva mitt företag i estland måste jag åka ända dit för att skriva på eventuell kontrakt eller räcker det med post?(har ju endast tänkt att skriva in mig i estland men arbeta i sverige)

5. Är det nån som har erfarenhet av fråga 3? beskriv gärna hur du gick till väga?

6. Om företaget e skriven i estland och om någon vill köpa upp företaget , är det svenkt eller estländsk skatt som ska skattas på köpessumman?

7. Om jag har förstått det rätt så ska jag skatta som privatperson enligt lag där jag är bosatt men företagets vinst/förlust ska skattas enligt lag i det land den är skriven?

Tack alla grymma skribenter!


Läs här hur det går till exakt, www.offex.org .

Många svävar fram och tillbaka i sina svar. Det finns en filiallag och filialregler. Filialen är en självständig verksamhet i Sverige och lyder under svensk lag. All näringsverksamhet under filialen beskattas här. Det går inte att komma undan. Krav på filial är det om du skall ha näringsverksamhet i Sverige. T.ex www.offex.org har ingen näringsverksamhet i Sverige, internethandel, där varan betalas och levereras från utlandet, kravet är då att servern ligger utomlands, vilket den gör från vårt webhotell i UK-USA, www.offex-webhotel.com . Offex är ett LLC-bolag i Delaware, USA, ingen beskattning, annual tax 200USD per år som betalas 1a Juni.

Hur skall du göra? Skatteflykt är en sak och skatteplanering är en annan sak. Det finns ett antal prejudicerande fall hur det går till. T.ex överföring av aktier till ett holdingbolag utomlands, sedan vinstutdelningar till annat land, vad som gäller i varje land för att beskattas med t.ex 0 kr i moderlander. På hemsidan finns klara riktlinjer vad som gäller med varje land, likaså med hänsyn till skatteavtalen, EES, CFC-reglerna. Likaså om holdingbolaget ägs av ett IBC-bolag(offshorebolag). Hur holdingbolagslandet ser på utdelning dit.

Du skall helt enkelt öppna ett holdingbolag utomlands som öppnar ett aktiebolag i Sverige. Vinstutdelningen är då 0 kr till moderbolaget om kriterierna uppfylls, vilket vi hjälper dig med eller som du hittar på hemsidan www.offex.org . Sedan för att få lyfta ut vinsten utomlands skall aktierna innehas uppemot 12 månader i dotterbolaget, där finns det länder där du slipper detta. Vilket land vi väljer beror på din verksamhet, målet är iallafall att du skall betala 0 kr i skatt på vinstutdelningen.

Nedan har du exempel på företag som skatteplanerar och inte går under skatteflykt.


Jens of Sweden gör en aktieutdelning på 4 miljoner kronor till moderbolaget JOS Group AG. Hade Jens Nylander plockat ut de 4 miljonerna som privatperson så hade utdelningen beskattats högt på grund av de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag. Enligt beräkning hade avbränningen då varit hela 2,2 miljoner kronor. JOS Group AG registerades den 2 april 2004, drygt två månader före räkenskapsårets slut.

Eniro flyttar till Holland och gör en miljardvinst, har inte årtalet framför mig.

Sedan i slutet av 1960-talet är det en vanlig företeelse att förmögna personer äger stora delar av sina tillgångar och företag via offshorebaserade truster, stiftelser eller bolag. Liksom internationella företag använder de dem för att, som det brukar heta, skapa skatteeffektiva lösningar. Till personer och företag som använder skatteparadisen systematiskt finns välkända företagsledare som Richard Branson och hans Virgin, liksom Rupert Murdoch hans News Corporation. Företeelsen är utbredd framför allt i länder som Storbritannien och USA, men är vanlig även i Sverige. Sveriges båda i särklass rikaste familjer, IKEA:s Kamprad och Tetra Paks Rausing, använder båda ett komplicerat och sektretesskyddat nät av skatteparadisbolag för att förvalta sina förmögenheter och kontrollera företag, och de har sällskap av andra välkända familjer som Stenbeck, Spendrups, Wallenberg och Lundin. Enligt affärsmagasinet Forbes kontrollerar Ingvar Kamprad värden för 13 miljarder dollar. Det gör att han räknas till världens tjugo rikaste personer. Kamprads IKEA, liksom dess utlöpare IKANO-banken, är företag som få personer har full insyn i.

Offex LLC

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 17 av 21

2008-01-18, kl 15:35

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

En lång utredning Henrik.

Bara min käpphäst-kommentar:
Många nystartare börjar med att planera för skatteplanering mm innan de ens har en gångbar affärside. Innan de vet om deras ideer kan fungera osv. Med andra ord att man slösar energi på fel saker.

Jag säger: Steg 1. Skapa ett fungerande företag först och se om det håller.
Steg 2. Ger det en massa slantar som man anser sig behöva fundera om skatteplanering så titta på andra lösningar då.

Varför?

För att utländska alternativ kostar pengar. Från mindre till större summor. Och de, liksom filial i Sverige, osv, kostar många gånger pengar att avveckla. Och har man då ingen inkomstbringande verksamhet utan bara en affärside "som inte blev av" elelr "inte fungerade" ....

Gläm inte bort att du kan göra avdrag i det svenska systemet också. Har du små inkomster fungerar ett svenskt företag minst lika bra som något annat.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 18 av 21

2008-01-21, kl 22:37

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Min åsikt är att lösningar såsom Henrik föreslår ovan inte skall användas av någon läsare på Startaeget.se
Huruvida det är moraliskt förkastligt bryr jag mig inte om, istället är anledningen att läsarna här inte har sådan storlek/lönsamhet/varaktighet att detta ens är att fundera på.

Som jag skrivit vid något tidigare tillfälle: bygger hela ens affärsidé på ett skatteupplägg så ska man tänka sig för både en och två gånger innan man kör igång.

Mitt generella råd är alltså att inte hoppa på sådana här lösningar. Det kommer näst intill garanterat stå dig mycket dyrt.  

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 19 av 21

2008-01-22, kl 08:05

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Henrik Larsson:

Jens of Sweden gör en aktieutdelning på 4 miljoner kronor till moderbolaget JOS Group AG. Hade Jens Nylander plockat ut de 4 miljonerna som privatperson så hade utdelningen beskattats högt på grund av de så kallade 3:12-reglerna för fåmansbolag. Enligt beräkning hade avbränningen då varit hela 2,2 miljoner kronor. JOS Group AG registerades den 2 april 2004, drygt två månader före räkenskapsårets slut.

Eniro flyttar till Holland och gör en miljardvinst, har inte årtalet framför mig.

Har du verkligen inga bättre exempel än dessa två så ligger du nog lite efter din tid.

Om Jens of Sweden gjort den aktieutdelningen på 4 miljoner till ett svenskt moderbolag så hade det inte heller livit någon skatt på pengarna. Det finns inga 3:12 regler som slår till vid utdelning till moderbolag. Skillnaden i just detta fallet är väl att konkursförvaltaren i Jens of Sweden haft lättare att återvinna de 4 miljoner som saknades i konkursen om pengarna funnits kvar i Sverige.

Eniro har aldrig flyttat till Holland, däremot flyttades ägandet av aktier i Eniro från Telia till ett Holländskt bolag för att slippa reavinstskatt vid försäljningen av dotterbolag. Men det var då det, idag finns det ingen skatt på detta i Sverige heller. 

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 20 av 21

2008-01-22, kl 09:25

www.offex.org

www.offex.org

Inlägg: 22

Hej Karin,

Tack för ditt svar. Jag uppskattar kritik, gärna om du kan komma med egna förslag och idéer så kommer jag lyssna med vidöppna öron. Redogörelsen blir lite lång nedan och det beror på att vi ger oss in i en djungel och då är det svårt med korta svar.

Med företagsxempel så tittar man på historiken. Nya exempel är oftast inget man publicerar. Det är oftast inte önskvärt. Nedan kan jag ge dig konkreta exempel vart tankarna går och varför.

Det kan handla om att hitta ”gluggar” i dubbelbeskattningsavtalen mellan länder. Förhållanden där uppdateringar inte skett vad gäller utjämnandet av skatteeffekter. Två sådana fall som dök upp för en tid sedan är Peru och Östrrike. När detta blev ”allmänt” känt i näringslivet fick skattekonsulter genast många förfrågningar från intresserade kunder. I dag har omförhandling skett gällande dubbelbeskattningsavtalet mellan Peru och Sverige och ”kryphålet” i det österrikiska dubbelbeskattningsavtalet täppts till.


Cypern har utvecklats till en populär plattform från vilken internationella investerare och företag planerar, innehar och förvaltar investeringar.
Några av de bidragande orsakerna till Cyperns populäritet:
Cypern har ett mycket fördelaktigt skattesystem som erbjuder den lägsta beskattningen i EU.
Ett generöst skattebefrielsesystem för utdelningar från utländska dotterbolag.
En generell skattebefrielse för vinster från försäljning av värdepapper.
Avsaknaden av källskatt på utdelningar som utbetalas av cypriotiska bolag till utländska aktieägare.
Cypern har förmånliga dubbelbeskattningsavtal med mer än 40 länder.
Cypriotiska företags möjlighet att dra nytta av EU:s moder/dotterbolagsdirektiv och EU:s ränte- och royaltydirektiv. Detta har förbättrat Cyperns dragningskraft ytterligare sedan anslutningen till EU (maj 2004).
Skatt på utdelning som erhålls från utländska dotterbolag
Utdelningar från dotterbolag som ligger utanför Cypern är undantagna från beskattning vid minst 1 % ägande. Den enda reservationen gäller för dotterbolag när:
mer än 50 % av verksamheten utgörs av aktiviteter som leder till investeringsinkomster (passiv inkomst)
samtidigt som;
bolagets inkomst är föremål för en  beskattning  på mindre än 5 %.

Vinst på försäljning av aktier
Vinst på försäljning av aktier i andra bolag är skattebefriade på Cypern. Detta baseras på den generella skattebefrielse som tillämpas på Cypern beträffande vinst från värdepappersförsäljning. ”Värdepapper” definieras som ”aktier, obligationer, skuldebrev och andra värdepapper, tillhörande bolag eller annan juridisk person som lyder under lag i Cypern eller utomlands, inklusive optioner därpå”.
Det enda undantaget är om, och i den utsträckning som vinst realiseras, genom aktieförsäljning i bolag som äger fastigheter på Cypern, då beskattning på 20 % kommer att ske.


Skatt på aktiekapital
Ingen skatt utgår på aktiekapitalet för Cypriotiska bolag. En stämpelavgift på 0,6 % tas ut i samband med bolagsbildning eller vid höjning av aktiekapitalet (stamp duty).


Inkomst på  Cypern
Cypern har utvecklat ett omfattande nätverk och har dubbelbeskattningsavtal med mer än 40 länder. Syftet med avtalen är att minska eller helt reducera dubbelbeskattning av utdelningar, räntor och royaltybetalningar mellan företag i de respektive länderna.
I de fall där källskatt på betalningar tillämpas i vederbörligt land finns möjligheter att kreditera dessa skatter mot eventuell skatt som är skyldig att betalas på Cypern.
Cypriotiska bolag har, i egenskap av att vara residenta i en EU-medlemsstat, tillgång till förmånerna enligt EU:s moder/dotterbolagsdirektiv samt EU:s ränte- och royalty direktiv. Detta ger under vissa förhållanden undantag från källskatt för utdelningar, ränte- och royaltyutbetalningar mellan bolag inom samma koncern baserade inom EU.
Utbetalningar från Cypern
Som tidigare nämnts utgår ingen källskatt för utdelningar och ränteutbetalningar från cypriotiska bolag till utländska bolag.
Andra fördelar med Cypern är:
Ingen CFC-lagstiftning
Cypern har ingen ”CFC-lagstiftning” (Controlled Foreign Companies), vilket innebär att om man äger andelar i utländska lågbeskattade bolag beskattas dessa inkomster normalt inte på Cypern.
Konkurrenskraftiga priser för bolagsbildning och administration.
Lågt krav på aktiekapital i det Cypriotiska bolaget.
Ett stabilt juridiskt system grundat på engelsk lagstiftning.
Ett mycket strategiskt geografiska läge.

Offex LLC

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 2 av 3

1 2 3