Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 2 av 2

1 2
Forum Affärsidéer

Lågprisbutiker

Inlägg 11 av 19

2005-06-23, kl 22:33

username

Mattias
Almkvist

Inlägg: 37

Peroberg, maten är dyr i Sverige. Tror att om man ska starta lågprisbutik så ska man göra det nu innan det är försent..Eller??

/Mattias

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 12 av 19

2005-06-26, kl 09:15

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Det är till stor del det svenska grossistsytemet som gör maten så dyr i Sverige. Butikerna är knutna till en grossist och gör sina inköp via grossisten till skillnad från många andra länder där butikerna handlar direkt från matvaruleverantören. Grossistpåslagen är ungerfär 15-20% vilket gör att varan ut till konsumentern direkt blir 29% dyrare inkl momsen på pålägget.
Sedan är det väl till viss del också lite "lathet" hos vissa butiker. Eftersom man inte vill ha mer än en faktura på inköp så låter man även varor som direktlevereras bli genomfakturerade av ex ICA. Varan har alltså aldrig varit hos ICA-grossisten utan kommer med bil direkt till butiken men för denna tjänst att låta leverantören fakturera ICA istället för butiken och sedan få med varan på den vanliga ICA-fakturan betalar man 8% av varuvärdet. Här är ex Bergendahls betydligt bättre, bara 2% tog de för några år sedan men så har man också många stora butiker där direktleveranser är väldigt vanliga.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 13 av 19

2005-06-29, kl 20:14

username

Mattias
Almkvist

Inlägg: 37

Du karinj: Vet du någon bra och billig leverantör som kan leverra produkter till ett mycket bra pris så man kan hålla låga priser i butiken??

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 14 av 19

2005-07-02, kl 21:46

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Alltså; att matpriserna är höga i Swe är väl ganska tveklöst. I tyskland är många produkter 25-50 procent billigare, främst grönsaker mm. Men att det därmed är en guldgruva att starta lågprisbutiker är nog ganska feltänkt. Snart kommer tyska jätten Aldi att etablera sig här, liksom franska carrefour och amerikanska Wal-mart som är världens största detaljhandelsföretag. Netto är i grunden danskt, men svenska delen hälftenägs av Netto och ICA. Ica är alltså delvis med i lågprisbranschen.

Att som någon skrev ovan "att om det inte går bra är det väl bara att höja priserna" hoppas jag var ironiskt menat, det lär ju nämligen bli svårt att få kunder som inte ville köpa till lågt pris att köpa till höga priser...

Tror tyvärr inte att du som liten spelare har en chans att konkurrera med stora kedjorna. Manga närhandlare tex köper ju inte av grossister utan av lågprisbutiker eftersom de inte behöver så stora volymer. Skall du få bra priser av grossister behöver du enorma volymer, vilket ICA mfl kan få.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 15 av 19

2005-07-03, kl 13:00

username

Mattias
Almkvist

Inlägg: 37

Men Lidl, Aldi och Wal-Mart kan jag säga rätt säkert: kommer inte att öppna någon butik här. Är inte någon stor stad precis.

Alla är vi ju från början en lite spelare. Eller??

Så du menar att man kan inte ha en lågprisbutik om man inte köper in stora volymer?

/Mattias

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 16 av 19

2005-07-03, kl 15:28

mrnowhereman

mrnowhereman

Inlägg: 311

Jo, visst allting går ju och självklart måste man börja nånstans. Jag tror bara att du underskattar vilka påslag man måste göra på sina produkter vid affärsverksamhet, samt även hoten från främst lidl och aldi. Wal-mart har ju stora köp-center så de kanske inte kommer etablera sig på mindre orter, men aldi och Lidl kan säkert göra det. Har du någonsin besökt tex Aldi? Varorna packas inte ens upp i butiken utan ligger kvar i sina kartonger. I kassan måste du hålla samma tempo som kassörskan, eftersom det inte finns någon uppsamlingsyta för varorna som i svenska livsmedelsbutiker. Allt för att spara plats och personal. Ett studiebesök i tyskland kanske vore en bra erfarenhet för dig.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 17 av 19

2005-07-04, kl 23:52

username

Mattias
Almkvist

Inlägg: 37

nog kan det vara så. Nej jag har inte varit i Tyskland, man kanske ska ta och boka in en tur till Berlin, eller nått...

Men Om man ex. tar Dagab som leverantör så får man inte ett lågt pris om man inte köper jätte stora volymer??

/Mattias

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 18 av 19

2005-07-28, kl 22:17

username

Martin
Folkesson

Inlägg: 1

Dagab är ett dotterbolag i Axfoodkoncernen. Jag kan försäkra dig om att du får ett lägre genomsnittsprispris om du går till en Willysbutik (också Axfood) och gör dina inköp än om du köper via dagab. Det låter konstigt men det är sanningen.

Din chans skulle nog kunna var att kontakta axfood för att undersöka möjligheterna till att starta en willys hemma-butik på din ort.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 19 av 19

2005-08-07, kl 15:53

username

peter
fürstenberg

Inlägg: 20

testa Bergendahls en helt fristående grossist, mjölk från arla, milko m.m (beror på vad du bor) bröd från bagerierna osv.köp mycket lokala prudukter tex chark..
våran by:s närlivs var billiggare än våran vanliga affär...så visst kan man pressa priserna...köp beg, frysar m.m och skaffa dig en billig lokal.... och ha ingen chark ibörjan, kostar en massa onödiga slantar...öppna litet första pga hyrorna

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 2 av 2

1 2