Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 2 av 2

1 2
Forum ABC för dig som vill starta eget

Nybörjarfrågor

Inlägg 11 av 12

2007-08-15, kl 08:48

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Sandra Karlsson:
3. Kostnad för revisor tillkommer för grundandet av aktiebolaget. Vågar inte gissa vad slutnotan kan bli för denne kan bli, men det är en fri marknad, hör er för hos olika revisonsbyråer och ta dem ni får bäst kontakt och pris med. Som aktiebolag måste en revisor sköta bokslut, vilket i sig medför en löpande kostnad. Eller snarare en återkommande kostnad. Den måste tas med i beräkningen.

Den enda kostnaden för att bilda ett AB är registreringsavgiften på ett par tusen kronor.
De 100.000 i AK är ingen kostnad utan en värdeöverföring av kapital från stiftarna till bolaget som sedan använder detta kapital i sin verksamhet. Någon kostnad för en revisor i samband med bildandet finns alltså inte.
Revisorn uppgift är att granska årsredovisningen och styrelsens förvaltning av bolaget. Att upprätta bokslutet gör man själv, revisorn kan ju inte veta vad ni vill att bokslutet ska visa, däremot kan man överlåta utformandet av årsredovisningen om man känner att man inte är klar över hur det ska vara uppställt.
Sandra Karlsson:
2. Man kan hålla nere kostnaderna i sitt företag genom att sköta bokföringen själv och endast leja ut bokslut och deklaration. 
Ju mer man kan sköta själv och desto bättre ordning man har, desto mindre pengar behöver man betala till någon annan för att de måste göra grundarbetet. Sträva efter att överlämna klara papper till revisorn så denne snabbt och smidigt kan kontrollera att allt stämmer, det blir billigare för ditt företag. Det är också du som betalar för tjänsten så passa på att fråga om allt du kan fundera på och som du kanske inte förstår. Då underlättar du för ditt egna bokföringsarbete, samt i längden också får ner kostnaderna.
Om man inte klarar bokslutet själv, eller löpande måste fråga bolagets revisor om sådant man inte förstår så finns inga pengar att tjäna på att bokföra själv.
En revisors timkostnad ligger på minst dubbelt upp mot tre gånger så högt som en redovisningskonsults. Om en revisor ska upprätta bokslut, årsredovisning och göra deklarationen så får man för samma alltså för samma peng även bokföringen gjord under  under hela året. Behöver man sedan fråga om ytterligare saker så blir det i stället en lägre kostnad i att lämna bort det direkt.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 12 av 12

2007-08-15, kl 09:29

metavision

metavision

Inlägg: 30

Hej Karin

Tack så mycket för informationen. De svar jag har gett är utifrån den information jag har fått när jag har ställt samma frågor, men det ändrar ju ens perspektiv en aning.
Vad gäller aktiekapitalet är kostnad fel ord att använda, syftade på att det är ett kapital man behöver ha för att kunna grunda bolaget.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Sida 2 av 2

1 2