Enkel registrering helt gratis

Forum för företagare

Det är helt kostnadsfritt att läsa eller skriva inlägg i forumet och det enda vi kräver är att du är medlem.

Bli medlem

Sida 1 av 2

1 2
Forum Affärsidéer

Skänka delar av företaget

Inlägg 1 av 15

2008-05-13, kl 15:54

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Skänka delar av företaget



Hejsan

Idag presenterade jag denna idee för handläggaren jag har på innivationscentrumet som ägs av staten, kommunen, universitetet. Vi får hjälp av de med detta samt att de har hjälpt oss med bolaget från första början. Hon gillade ideen, dels för att hon hade aldrig hört talas om att någon gjort på så vis samt att det kunde skapa förutsättningar till att bygga vidare med andra ideer, som jag presenterade idag för henne.

Tanken är att 40 % av bolaget ska gå till de som blir medlemmar på vårt forum som vi knyter ann till allabostader.se. Allting vi gör i framtiden äger medlemmarna 40 % av, vinstmedel kommer att avsättas till ett riskkapitalbolag bland annat, tanken är att medlemmarna ska bestämma vilka "innovatörer" vi ska stödja. Allt detta ska skötas från forumet.

Om detta blir verklighet kommer vi att ombilda bolaget till en ekonomisk förening vilket tar bort all tvivel om att det finns någon baktanke, skulle vi ha en baktanke så är det bara att avsätta oss som styrelsemedlemmar, i en ekonomisk förening funkar det så att en medlem är en röst. Hon skulle kolla upp med jurister hur vi praktiskt skulle utforma allt samt ta reda på vilka kontaktuppgifter vi behövde av medlemmarna eftersom tanken sen är att ombilda till ett publikt AB.

Varför gör vi detta?
Min tro är att många medlemmar vill vara delaktiga i beslut som kan gynna de. Får vi många medlemmar så kan vi tjäna pengar på reklam vilket gör att vi kan starta nya företag, bland annat det som jag presenterade för handläggaren idag. En viss summa går till riskkapialbolaget som medlemmarna styr över och det vill jag skapa för att det finns ett glapp på riskkapitalmarknaden idag där enbart 5 miljoner kr och uppåt går att söka..Tanken är att vi ska gå in med 20 -100 tusen.

Inget är klart ännu men när jag har nästa möte får jag mer info kring det juridiska samt andra saker hon skulle kolla upp..Så vad tror ni här på startaeget, är det något som vi ska gå vidare med?

Svara Svara med citat

Inlägg 2 av 15

2008-05-13, kl 16:32

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Tack Anders :)
Sidan är uppbyggd kring väldigt små medel, tycker vi har lyckats hyffsat bra med de resurser vi har haft att röra oss med. Nästa projekt som jag hoppas vi kan genomföra kommer att bli betydligt bättre, min förhoppning är att forumet ska locka så mycket folk att vi får loss pengar till att genomföra den ideen, medlemmarna äger ju 40 % av den också då..När jag pratade med handläggaren idag så tyckte hon att vi skulle söka innovationspengar för den ideen också eftersom hon ansåg att den var bra, men jag vill prioritera forumet sen och se om vi kan bekosta allt själva..

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 3 av 15

2008-05-13, kl 16:32

PerÖberg

PerÖberg

Inlägg: 1918

Nya ideer är bra. De flesta misslyckas men de som lyckas brukar lyckas desto bättre.

Min ryggmärgsreaktion är att Ekonomisk förening kanske inte är det bästa. 40% till de många lär ju inte gå ihop med en ekonomisk förening. Men jag kanske missat något, din beskrivning klargör ju inte allt.

Men lycka till-.

Per Öberg, New Delhi
Den verkliga Indienspecialisten - import - export och en massa annat

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 4 av 15

2008-05-13, kl 16:49

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Det bästa är ett publikt AB men det kostar 500 000kr, vilket vi inte har. Det juridiska ska kollas upp av innovationscentrumet som hjälper oss..Du tänker att vi inte får ha 60 % och de andra medlemmarna äger 40 % ? Det är sånt som ska kollas upp. I en ekonomisk förening är iallafall en person en röst, det vet jag, hur det funkar med att några äger majoriteten av föreningen måste kollas upp.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 5 av 15

2008-05-13, kl 18:39

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Jag förstår inte heller varför ni ska krångla till saker med en ekonomisk förening. Det blir ingen skillnad på det eller på ett AB, varken för er som grundare eller för era medlemmar/delägare. Med 40% finns det ingen som kan avsätta er varken från en bolagstyrelse eller från styrelsen i en förening, ni själva röstar ju för majoriteten i båda fallen.
Skillnaden mellan förening/bolag är väl i såfall nackdelen med förening för er del att ni inte kan sätta upp 60% till er som en parameter, eftersom er %-andel kommer att variera med hur många medlemmar föreningen kommer att ha.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 6 av 15

2008-05-13, kl 20:58

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Skillnaden är att vi ej har råd att skapa ett publikt bolag för 500 000kr..Vi kan inte ha ett vanligt AB för där får man inte plocka in så många andra personer..Tanken är att vi inte ska ha fördelar av majoritetsröster för då kan folk tro att det finns en baktanke, bättre om vi kan avsättas med att alla har samma rösträtt..Kapitalägarmässigt ska vi äga 60/40, skulle kanske ha förtydligat det.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 7 av 15

2008-05-13, kl 23:49

foretagande

foretagande

Inlägg: 1379

Varför måste bolaget å vara publikt, det finns inga gränser på hur många aktieägare et kan finnas i ett privat bolag. Den enda skillnaden är att ett publikt bolag har sina aktier till salu på börsen och i ett privat bolag säljer man aktierna direkt ägare till ägare.
I en förening kan ni inte kapitalmässigt äga mer än era rösträtter, en man en andel oavsett om det rör sig om rätten till vinsten eller rätten att rösta.
I ett AB äremot kan ni uppnå den konstruktionen genom att ge ut aktier med olika röstetal.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 8 av 15

2008-05-14, kl 09:29

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Karin Jönsson: Varför måste bolaget å vara publikt, det finns inga gränser på hur många aktieägare et kan finnas i ett privat bolag. Den enda skillnaden är att ett publikt bolag har sina aktier till salu på börsen och i ett privat bolag säljer man aktierna direkt ägare till ägare.
I en förening kan ni inte kapitalmässigt äga mer än era rösträtter, en man en andel oavsett om det rör sig om rätten till vinsten eller rätten att rösta.
I ett AB äremot kan ni uppnå den konstruktionen genom att ge ut aktier med olika röstetal. Får max vara 200 personer som får ingå enligt 1:7 2 st AB lagen..har dock inte kollat upp det själv utan blivit tipsad om att det inte fungerar på grund av den lagen.

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Inlägg 9 av 15

2008-05-14, kl 09:33

username

Medlem
#53584

Inlägg: 32

Anders: Det kallas för förlagsinsats förresten. I den ekonomiska föreningen får andra än medlemmar skjuta till kapital. På det viset kan man satsa pengar och dörmed ha ett intresse utan att vara engagerad, precis som med aktier. Kolla på http://bq--abzoi5duonxoi5dfoq.mltbd.com/rnp/sls/lag/19870667.HTM, kapitel 5. Tack för hjälpen Anders. Jag har läst på andra ställen att det ej behövde handla om pengar utan om arbetsinsats också, kan det stämma? för då löser vi det enkelt, det är ju en stor arbetsinsats att registrera sig på en sida samt skriva lite i forumet :)

Inläggets betyg
Svara Svara med citat


Inlägg 10 av 15

2008-05-14, kl 10:53

Silvin

Silvin

Inlägg: 123

Ett publikt bolag handlar inte om att vara börsnoterad eller ej. Det handlar om hur man får ta in pengar i bolaget. Ett privat bolag får t.ex. inte genomföra en publik nyemission genom t.ex. tidningsannonsering.

Per Silvin

Inläggets betyg
Svara Svara med citat

Sida 1 av 2

1 2