-

Textstorlek

Skriv ut

- "Bättre än att starta eget!"

Näringsliv

Vill du starta eget men undrar om du klarar byråkratin? Då kan det vara idé att gå med i BolagsBolaget. Det har Rune Hillström, 63, gjort.
- "Det är som att vara egen företagare men man slipper administrationen", säger han.
Rune Hillström är glad över att slippa pappersarbetet så att han kan ägna sig åt en annan form av papper, massa- och pappersindustrin.

- "Jag har jobbat i den branschen hela livet. Nu är jag konsult, bedriver rådgivning och utredningsarbeten åt kunder och leverantörer inom skogsindustrin", säger han.
Han har varit egen företagare förut. Men den här gången valde han att i stället bli anställd av BolagsBolaget.
- "Jag har fortfarande egenföretagarens fördelar men slipper den krångliga administrationen.", berättar han.

Rent ekonomiskt är det en vinstaffär för honom att vara med i BolagsBolaget.
- "Det går i stort sett på ett ut mot att vara egen företagare. Men jag slipper krånglet och tiden det tar så jag tjänar mera pengar för att jag kan koncentrera mig på det jag är duktig på."

En samhällsekonomisk innovation
Bengt Gustavsson var med och tog fram idén med BolagsBolaget för drygt tio år sedan. Redan vid starten 1999 var det en revolutionerande idé.
- "Nu börjar BolagsBolagets koncept få ett riktigt genombrott", säger Bengt Gustavsson, "men det har varit svårt för ”systemet” att vänja sig vid nytänkandet. Förr fanns bara anställning eller eget företag, nu förnyar vi arbetslivet med vår ”självanställning”. I början försökte till och med Skatteverket att stoppa oss, men den matchen vann vi."

Ett smart sätt att testa sin affärsidé
Konceptet går ut på att du kan driva din affärsidé utan att behöva starta ett företag och undviker på så sätt både risktagande och bekymmer.
- "Att man slipper starta eget är en av de viktiga poängerna. Man blir anställd och får friheten att driva sin verksamhet. Det är ett smart sätt att testa en egen affärsidé", säger Bengt. Enklare krångel, helt enkelt.

Den som kommer på en bra affärsidé är inte per automatik skicklig på bokföring och juridik. Men det är vad man tvingas till som egen företagare.
- "Samtidigt som du ska skaffa kunder och skapa din försörjning så måste du vara företagare. Det är ett särskilt yrke som i början tar en massa tid och energi."

En sak du slipper tänka på är alltså bokföringen.
 -"Vi tar hand om alla kvitton, fakturerar kunderna, betalar ut lön och betalar in skatter och avgifter. Det betyder att du kan leka med barnen när det är helg i stället för att bekymra dig om alla egenföretagarens måsten."

Pengarna försvinner inte
Ett bra startaeget-alternativ är alltså att gå med i BolagsBolaget, som anställd. Och det är du i så fall inte ensam om. Aktiebolaget har 420 anställda och bara en sköter administrationen,företagets VD, vilket innebär att de pengar du drar in inte försvinner till en massa administrationskostnader.
- "Dessutom kan du säga att ”jag kommer från BolagsBolaget med 420 anställda”, du kan ju tänka dig hur mycket bättre det låter när du presenterar dig för en kund än om du säger att du just har startat enskild firma.", menar Bengt.

BolagsBolaget anställer entreprenörer över hela landet genom att göra telefonintervjuer.
- "Kan man anställa folk utan att träffa dem? Svaret är ja, om man tror gott om dem! Så fort man skapar ett kontrollsystem börjar människor fundera på hur de ska ta sig runt det. Våra anställda behandlas som kunder, inte som kostnader, och företagsledningens viktigaste uppgift är att hjälpa personalen att lyckas."

Finns det fler fördelar tjänster likt BolagsBolaget?

Absolut. Du får möjlighet att att göra affärer direkt, du har tillgång till dokumentmallar, jurist, stöd för att komma i gång och hjälp med prissättningen.
- "Många tänker att de ska vara billiga. Men priset du tänker ta för en timmes arbete skall innehålla semesterlön, produktutveckling, marknadsföringskostnader, arbetsgivaravgifter mm. Detta skall ställas mot hur många timmar som du kan sälja, att fakturera 40 timmar i veckan är orealistiskt. Dessutom kan ett lågt pris uppfattas av marknaden som att du inte gör ett fullgott jobb.", berättar Bengt.

Hur mycket provision tar då BolagsBolaget för att ta arbetsgivaransvar?
- "Det är 12 procent, kollektivare lite mer på grund av en obligatorisk försäkring. Du vet hela tiden vad det kostar att driva din affärsidé, vilket kan vara skönt, och du vet att både du och din verksamhet är i trygga händer. En viktig poäng är att du bara betalar när du tjänar pengar.", avslutar Bengt.

Läs mer:
www.bolagsbolaget.se

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord