Åtta taktiska pokerstrategier att applicera på ditt nystartade företag

Textstorlek

Skriv ut

Åtta taktiska pokerstrategier att applicera på ditt nystartade företag

Tips & Råd

Emmanuel Marot är VD för prissättningsföretaget Valu Valu. I en intressant artikel i VentureBeat delade han med sig av sina tips på hur du som entreprenör kan tillämpa de bästa knepen och tricksen från pokerns värld till arbetet med att utveckla ditt nystartade företag.

Även om reglerna i poker är enkla och spelet är lättillgängligt är en framgångsrik pokerspelare mer beroende av skicklighet än tur. Det finns många paralleller mellan en framgångsrik pokerspelares strategi och uppstartfasen i nya företag.

  1. Kalkylera dina chanser
    Skickliga pokerspelare kalkylerar två typer av odds innan de börjar spela; insatsen i förhållande till vinstmöjligheten och kortoddsen, förutsättningarna att ha en vinnande hand. Så snart insatsen är högre än kortoddsen är handen värd att spela. På samma sätt bör du räkna på och utvärdera oddsen att ditt nystartade företag ska bli framgångsrikt. Hur sannolikt är det att du når framgång och hur mycket måste du i så fall satsa?

  2. Fäst dig inte för mycket vid din ”hand”
    I bland kan spelare som spelar Texas Hold Em få för sig att de sitter på en vinnande hand när de i själva verket bara har en uppsättning riktigt lovande kort. När det visar sig att de inte sitter på de perfekta korten riskerar drömmen att krascha. Nybörjarspelare tenderar att hålla sig till sina ursprungliga antaganden och uppträder som om de har misslyckats, medan pokerproffsen snabbt omvärderar situationen. Du har säkert idéer och projekt som du vill förverkliga i ditt företag. Men om resultatet inte blir som väntat är det dags att stanna upp och fundera på dina odds. Ibland kan en liten kursändring från din ursprungliga intention göra stor skillnad. Varje nytt kort och varje ny händelse förändrar spelet, ta dig tid att ompröva dina antaganden.

  3. Använd beprövade knep
    Duktiga pokerspelare satsar ibland pengar även om de vet att deras chanser att ta hem spelet är små. De testar ett spelsätt bara för att kunna undersöka vilka kort de andra spelarna har på sina händer och lägger sig ofta om de möter motstånd. En liten investering är ibland nödvändig för att utvärdera och testa dina antaganden. Kom ihåg att de pengar och de resurser du lägger ner medan du utvärderar dina möjligheter sällan är helt bortkastad. Både poker och entreprenörskap bygger på kunskap.

  4. Pengar som redan spenderats är irrelevanta
    Dåliga pokerspelare tänker ”Jag har redan satsat mycket pengar på den här handen, jag kan inte lägga mig nu”. Bra spelare bryr sig inte, de gör en utvärdering av den nuvarande situationen snarare än att ta hänsyn till tidigare investeringar. Det spelar ingen roll om du jobbat tre år eller två veckor med ditt nystartade företag. Dina handlingar ska enbart styras av din prognos över dina nuvarande chanser att lyckas.

  5. Inse vilka motspelare du kan vinna över
    När du spelar en hand i poker är det avgörande att komma ihåg vem du har en realistisk chans att vinna över och vilka som sannolikt kommer att besegra dig. Som nystartad företagare handlar det mindre om att möta motståndare än att möta presumtiva kunder. Fokusera på att vinna kunder snarare än att vinna över konkurrenterna och fundera på när du har ett vinnande erbjudande och hur stor sannolikheten är att kunderna fattar ett köpbeslut, utifrån deras tidigare handlingsmönster?

  6. Skaffa dig erfarenhet
    Samtidigt som det gäller att snabbt glömma de pengar du tidigare spenderat, så gäller det istället att hålla kvar och lära dig av dina tidigare handlingsmönster. Bra spelare, både i pokervärlden och företagsvärlden, iakttar och observerar noggrant andras beteende.  Dina och andras tidigare framgångar och misslyckanden är en värdefull erfarenhetskälla. Spendera tid på att studera och försöka förstå varför konkurrenter, investerare och kunder agerar som de gör.  Och akta dig för att upprepa samma misstag.

  7. Hantera dina tillgångar
    Om du systematiskt spelar upp alla pengar du har riskerar du snart att bli bankrutt. Din talang kan försena ditt öde, men den förebygger det inte. En alternativ strategi är att bara spela med små summor. Då minskar du dina risker genom att begränsa dina insatser. Det är avgörande att känna till den optimala penga- och tidsinvesteringen som du ska spela med, oavsett om du sitter vid ett pokerbord eller utvärderar nya affärsmöjligheter. Analysera dina fördelar objektivt och satsa utifrån det och, givetvis, i proportion till ditt bankkonto.

  8. Ta med meningsfulla detaljer i dina beräkningar, men ignorera de andra
    Att spela en hand handlar inte bara om de kort du för tillfället förfogar over.  Det handlar också om dina motspelares positioner, insatsens storlek och många andra faktorer. Världsklasspelare har dessa faktorer i åtanke, men lär sig att ignorera irrelevanta detaljer, exempelvis att din motståndare ser knasig ut. Tillämpa ett liknande holistiskt tillvägagångssätt i ditt företag, men ignorera medvetet irrelevant information. Gör bara antaganden som kan styrkas med konkret fakta och var medveten om hur dina känslor styr ditt agerande.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord