Textstorlek

Skriv ut

Coach - bollplanket som hjälper dig att bli framgångsrik

Profiler

Carina Kindkvist jobbar som coach och förmedlar även coacher för olika behov i det egna företaget CoachHuset. Hon tycker att en coach är något alla småföretagare borde unna sig, oavsett om man befinner sig i startgroparna för sin verksamhet eller om man v

- En coach är en person som man kan spegla sig själv i, en person som på olika sätt hjälper dig att utvecklas. Det är också en person som stöttar, inspirerar och ställer krav på dig om det är vad du behöver, säger Carina Kindkvist.

När hon själv startade eget så använde hon sig först av en coach som peppade henne att våga ta steget fullt ut och bli egenföretagare. Nästa steg var att anlita en coach som kunde hjälpa henne att strukturera upp sin tid och fokusera på det hon verkligen ville syssla med, nämligen att hjälpa människor att må bättre i arbetslivet.

Genom CoachHuset har Carina träffat på många småföretagare och ofta söker de en coach för att de vill bli bättre på att sälja.
- Ofta börjar det med att man vill förbättra omsättningen i företaget, men sedan kommer det upp andra frågeställningar och problem som man jobbbar vidare med tillsammans, säger Carina Kindkvist.

Att hitta ”rätt” coach kan ta sin tid. Det är viktigt att personkemin stämmer mellan coach och kund, och det är vanligt att coacher erbjuder ett ”testsamtal” på ungefär en halvtimme för att se om samarbetet fungerar.

När man sedan börjar sitt coachingprogram bör man hålla på i minst tre månader för att få varaktiga resultat, tycker Carina Kindkvist.

Det finns många sätt att hitta en coach. Att leta i telefonkatalogen kan vara ett alternativ, liksom att titta runt på nätet. Att gå via sina egna nätverk eller att kontakta en coachförmedling är andra sätt att hitta en coach som passar ens personliga förutsättningar.

- En av poängerna med en coach är att det är en utomstående person som kan betrakta dig och din situation på ett annat sätt än någon du känner. En coach har ingen egen agenda, inget eget intresse och vill inte behålla dig som den person du alltid varit. En coach har bara ditt bästa och din personliga utveckling för ögonen, säger Carina Kindkvist.

Men att gå till en coach behöver inte enbart handla om att bli en bättre säljare. Ofta handlar det om att man vill hitta en balans mellan alla de olika roller man har som företagare. Att lära känna sig själv och hitta sin inre motivation till det man sysslar med är enligt Carina Kindkvist andra vanliga anledningar till att skaffa sig en coach.

- Genom att sätta av kanske tre timmar i månaden tillsammans med en coach så blir du ofta mer effektiv under din övriga tid. Mycket handlar om att vara målinriktad och veta vad man vill, säger Carina Kindkvist.

Mentor och coach är två begrepp som ofta blandas ihop. Några av skillnaderna mellan de två är, enligt Carina Kindkvist, att mentorn inte har någon formell utbildning i att hjälpa människor att utveckla sig själva.

Mentorn ställer oftast också upp gratis medan en coach lever på att hjälpa människor att nå sina mål och visioner. Man kan tro att en coach är en person som ska komma med en slags universallösning, något som gör att man genast blir en bättre person och företagare.

I själva verket så är coachens roll snarare att plocka fram svaren hos människor själva och att få dem att, av egen fri vilja, påverka sitt liv i en viss riktning.

www.coachhuset.com

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord