Designer med eget klädmärke

Textstorlek

Skriv ut

Designer med eget klädmärke

Näringsliv

Många kombinerar sitt företagande med att ha kvar sitt gamla jobb också på hel, del, halvtid eller på frilans. Det finns så klart både plus och minus med detta. Plus är att man har en fast inkomst och kan satsa på företagandet i sin egen takt men det kan också vara svårt att få tiden att räcka till.

Lena Aspemar driver ett eget klädmärke, Belle Epoque samtidigt som hon fortfarande jobbar som frilansande sminkör/maskör och kostymtecknare för film och TV vid sidan av.

- Jag gick ut designskolan 1990 och tanken var att jag skulle arbeta inom konfektion men hamnade av en slump i film-, TV- och teatervärlden. Efter några år som kostymassistent och sömmerska åkte jag till Hollywood och utbildade mig till Maskör och sedan dess har jag arbetat med att klä och sminka för film och tv, säger Lena Aspemar.

Idag driver hon ett eget klädmärke där jag hon gör allt från ax till limpa. Hon designar, ritar mönster, syr prover och åker till fabrikerna som hon arbetar med och säljer sina kläder i sin butik och i sin webshop. Lena menar att det har varit en stor fördel för henne eftersom hon inte har haft någon annan finansiering att hon ändå har fått in lite lön från sitt jobb med TV.

- Nackdelen är förstås att det inte blir så mycket tid över till att sova till exempel säger hon med ett stort leende.

Hennes tips till andra som också tänker starta eget med jobb vid sidan av är lite skämtsamt att jobba så lite som möjligt med bra betalt.

Lena Aspemars sju bästa tips för dig som vill ta steget till eget företag:

1. Hitta ditt eget fokus
Känn efter vad som fungerar för just dig, gör inte på ett sätt bara för att det är så branschen fungerar. Hitta ditt eget sätt att arbeta om de rådande normerna inte passar dig.

2. Ta saker och ting i din egen takt
Ha inte för bråttom, ett beslut som du tog och tyckte var en bra idé ena dagen kanske inte alls verkar så bra efter ett tag. Ändra då! Låt din idé och affärsmodell vara levande.

3. Hitta din egen passion
Gör bara det du älskar och brinner för, det kommer kosta enormt mycket engagemang, pengar och tid och det kan man inte lägga på nåt man inte älskar.

4. Släpp oron
Det är bra att vara utrustad med dåligt katastroftänk. Var beredd på att det kommer gå åt skogen med olika saker men oroa dig inte för det hela tiden, då får du inte tid och plats för bra saker som vill ta plats i ditt liv.

5. Varje dag är en ny dag
När det går åt skogen med något, kom ihåg att om ett par dagar är även det löst.

6. Se möjligheter istället för hinder
Viktigt är att du skapar och ser möjligheter istället för att du stirrar dig blind på allt som är svårt och utmanande.

7. Ge extraordinär service
Kanske har du inte råd med den dyraste hemsidan eller den bästa lokalen men om de kunder som ändå hittar till dig får bra och personlig service och bemötande så kommer de säkerligen tillbaka.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord