Framgangsrecept till ökad försäljning

Textstorlek

Skriv ut

Framgangsrecept till ökad försäljning

Försäljning

En blåsig och regnig fredagseftermiddag fylldes konferenssalen av människor som ville ta till sig och lyssna live på säljgurun Brian Tracys budskap om hur man når framgång och blir en vinnare på livets alla områden, med fokus på försäljning och ledarskap. Brian Tracys budskap är kraftfullt och når direkt in i själen. Det handlar om att bli en vinnare, både inom försäljning och på ett personligt plan.

I publik en syns många säljare. För säljare är Brian Tracy något av en guru och det flockas folk som vill ta del av guruns budskap. Brian Tracy ger säljaren en upphöjd status i samhället och menar att säljarens betydelse för tillväxt ibland underskattas eftersom just försäljning driver efterfrågan och tillväxt i hela samhället.

Ingen klassisk framgångssaga

65-årige Brian Tracy har onekligen varit produktiv genom åren. Han anses av många vara den främste i världen inom personlig utveckling, säljträning och ledarskap. Han bor i Kalifornien, men befinner sig på resande fot drygt 200 dagar per år. Efter att ha skrivit 45 böcker och spelat in över 300 utvecklingsvideor och talböcker så förtjänar han helt klart epitetet ”säljproffs”. Som ung var han skoltrött och valde att hoppa av gymnasiet. Han tog de jobb han kom över och hann bland annat jobba som diskare, städare, skeppare och inom industrin innan han av en slump hamnade i försäljningsyrket.

- Jag tröttnade på att hanka mig fram från jobb till jobb och var i desperat behov av pengar. En kompis rekommenderade mig att söka jobb som säljare och jag satte igång att knacka dörr hos såväl företag som privatpersoner utan någon formell utbildning. I början gick det riktigt dåligt, det kunde gå flera dagar utan att jag lyckades komma till ett enda avslut, trots att jag arbetade fjorton timmar per dag, säger Brian Tracy.

Lyckan vände när han fick ta del av en betydligt mer framgångsrik kollegas erfarenheter och tillvägagångssätt. Genom den äldre kollegan lärde sig Brian grundläggande försäljningsteknik och när han väl fått tillgång till verktygen såg han till att få maximalt utbyte av dem. Den största hemligheten bakom framgångsrik försäljning är, enligt Brian Tracy, ett gott självförtroende och en tilltro till sin egen förmåga som gör att man kan tackla motgångar och resa sig upp igen efter nederlag. När han började skriva ner de frågor han i allmänhet brukade ställa till presumtiva kunder resulterade det så småningom i ett frågebatteri. Genom att dela med sig av frågebatteriet till kunden, när han och kunden inledde sin dialog, fick han ett ökat förtroende från kunden och ingav en känsla av att vara seriös, organiserad och strukturerad.- När jag väl insett att all framgångsrik försäljning går hand i hand med människans beslutsprocess så lärde jag mig vikten av att vänta med att lägga fram mitt erbjudande tills jag fått information om kunden. Det kan låta extremt grundläggande, men säljare som trivs med och tycker om sig själva har också lättare för att bli omtyckta av och få förtroende från sin omgivning. En utmaning för säljare som vill förvandlas från medelmåttor till toppsäljare är att investera lika mycket i sin utveckling och utbildning som man under ett års tid investerar i sin egen bil. Många överraskas av att de ska lägga så mycket pengar på personlig utveckling, men om det vore för den fysiska hälsans skull, skulle man vara beredd att spendera hur mycket pengar som helst.

Brian Tracy uppmanar folk att investera lika mycket pengar i sin personliga utveckling som på sin bil. Han menar att om fler individer hade vågat investera samma summor i sin mentala hälsa som de gör på sin fysiska hälsa eller på sin bil, så hade vi haft en möjlighet att exploatera fler talanger än de vi använder i dagsläget. Han menar att varje individ oftast inte använder mer än två procent av sin talang.

Säljare är framtidsorienterade
Brian Tracys tips till den som vill öka sin prestationsförmåga är att välja ut de saker på ”att göra”- listan som ger mest värde, både ekonomiskt och personligt. När vi har en ”att göra”- lista framför oss är den naturliga reaktionen att beta av den uppifrån och ner, men Brian Tracy menar att det finns mycket att vinna på att ta tag i de svåraste och mest utmanande punkterna först och att prioritera bland punkterna på sin lista. En av punkterna kan vara värd mer än de tio följande punkterna, och genom att värdera varje punkt på listan kan det vara lättare att prioritera.

- Bestäm dig för hur mycket du vill tjäna per timme eller per dag. Skulle du kunna betala någon annan samma timpris som du själv får för det arbete du lägger ner? Om svaret blir nej så finns det all anledning att fundera på hur du spenderar din tid. Ett smart sätt att snabbt öka sin inkomst är att bli bättre på och göra mer av det man är riktigt bra på, säger han.

Ytterligare en faktor som utmärker toppsäljare är att de lägger merparten av sin tid på att fundera på och formulera mål för framtiden. Mindre framgångsrika människor lägger istället tonvikten på att hitta ursäkter för att inte agera och att hitta syndabockar att skylla på när saker och ting inte går deras väg.

Börja agera direkt
Brian Tracys tips för att lyckas sätta och nå ett mål är att först formulera exakt vad man vill åstadkomma. Det kan låta grundläggande, men enligt Brian så har uppemot nittio procent av världens vuxna befolkning inte formulerat ett tillräckligt tydligt och konkret mål för att de ska veta exakt vad som krävs för att nå dit. Många målsättningar påminner i själva verket mer om önskemål än konkreta målsättningar. För att målet verkligen ska sitta fast i ditt medvetande gäller det att skriva ner det. Nästa steg är att skriva ner tjugo konkreta åtgärder som du kan göra för att komma närmare ditt mål. Börja sedan beta av listan direkt, även om det är frestande att vänta med de konkreta handlingarna.

- Många klarar av att specificera sitt mål, men tvekar inför att gå från tanke till handling. En av de främsta hemligheterna bakom att nå sina mål snabbt är att börja agera direkt. Just förmågan att snabbt agera skiljer framgångsrika människor från medelmåttorna, säger Brian Tracy.

Läs mer:
www.briantracy.com

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord