Håll ordning på aktieboken

Textstorlek

Skriv ut

Håll ordning på aktieboken

Ekonomi & Bokföring

StartaEget.se tog kontakt med Henrik Kristensen, vd på Nordiska Värdepappersregistret, och kan efter det konstatera att slarvas med aktieboken i många bolag. Okunskapen kring detta är stor men det är enkelt att återfå kontrollen och få ordning och reda utan att vara expert. Finns det en vision om framtida börsnoteringar är det självklart än mer viktigt att göra rätt från början.

Fakta

NVR-tjänsten är gratis för bolag med 1-3 delägare och alla bolag kan testa gratis i 30 dagar.

På vilket sätt underlättar er tjänst för aktiebolag?
NVR:s aktiebokstjänst på webben gör det enkelt för alla att göra rätt. Det är en tjänst som skapar ordning och reda med en minimal arbetsinsats – kort sagt, alla spara tid och pengar. Vi driver Sveriges ledande aktiebokstjänst sedan 2006.

Fyller det någon funktion för fåmansbolag att använda sig av NVR:s tjänst?[/b]
Om vi för ett kort ögonblick bortser från att det redan finns ett straffsanktionerat lagkrav som omfattar alla aktiebolag, oavsett antalet aktieägare, så finns det flera anledningar för fåmansbolagsägare att ha en aktiebok på webben. På detta sätt får du dina onoterade innehav samlade på en och samma plats, istället för osäkra utskrifter sparade i pärmar etc. Dessutom, om det bara finns en avlägsen sannolikhet att du har startat ett bolag som du i framtiden skall sälja, notera på en börs eller likanande, så är det mycket viktigt att skapa en struktur för ordning och reda från allra första början. Avslutningsvis kan man också fråga sig själv hur man vill uppfattas av andra. Personer som startar bolag av dunkla motiv har en stark önskan om att dölja vem som är verklig huvudman i bolaget. Genom att aktivt distansera sig från dessa, t.ex. genom tydlig ordning och reda, visar du även för andra i din omgivning att du är en seriös företagare.

Hur vanligt är det att det slarvas med aktieboken?
Upprepade studier visar att så många som 9 av 10 gör fel utan att veta om det. Excel eller Word är bra till många olika saker, men inte för att hantera löpande processer. Sen är det väl också så att många är så fokuserade på att upprätta affärsplaner, produktutveckling m.m. att man helt enkelt glömmer bort att lära sig formaliakraven kring hur ägandet skall dokumenteras.

Vad kan det bli för påföljder vid slarv med aktieboken?
Många känner inte till detta, men straffsatserna är minst sagt hårda. Böter eller fängelse i upp till ett år om ett bolag misslyckas med att föra, bevara eller hålla aktieboken tillgänglig. I tillägg riskera styrelseledamöter bli ekonomiskt ansvariga om externa aktieägare lider ekonomisk skada pga av slarv med aktieboken. Allra oftast uppdagas inte fel förrän i transaktionssituationer och då kan det visa sig bli mycket dyrt att återskapa all historik under tidspress med hjälp av juridiska experter.

Har du några konkreta tips till styrelser på företag?
Det är så otroligt lätt att göra rätt med NVR:s aktiebokstjänst på webben att det absolut inte finns någon anledning att avstå ifrån att komma igång idag. Vi finns dessutom alltid tillgängliga att hjälpa till om det uppstår osäkerhet.


Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord