Köra på miljödäck, ett lätt sätt att bli lite miljövänligare

Textstorlek

Skriv ut

Köra på miljödäck, ett lätt sätt att bli lite miljövänligare

Näringsliv

Den mänskliga påverkan på miljön blir ett allt större problem. Enligt Världsnaturfonden (WWF) är Bilen ett av fyra B som utgör de största miljöbovarna. (De övriga tre är Biffen, Bostaden och Börsen.) Att välja miljödäck till sin bil är dock ett enkelt sätt att bli lite miljövänligare. Dessutom kostar det dig inget extra utan tvärtom sparar du pengar i längden.

Som konsument kan det vara lätt att känna sig maktlös. Vem skulle inte vilja köra en av de både energisnåla och snygga bilarna från Tesla men tyvärr är det få som har råd. Eller kanske tycker du helt enkelt att miljövänligare bilar som Prius saknar körglädje.

I dag tillverkar i stort sett alla större däckmärken miljödäck. Det finns alltså ett brett utbud att välja mellan till alla slags bilar, oavsett om du kör en liten bil eller en monster-SUV. Vill du köpa däck online hittar du billiga miljödäck bl.a. hos Dackonline.se. De har ett brett utbud från varumärken som Michelin, Pirellli, Dunlop och många fler. Genom dem har du också möjlighet att direkt boka montering hos någon av deras partners över hela Sverige.

Lägre rullmotstånd betyder lägre bensinförbrukning
Miljödäck är bättre för miljön på flera olika sätt. Ett miljödäck har lägre rullmotstånd. Detta minskar din bils bensinförbrukning och därmed också bilens koldioxid-utsläpp. Det finns uppgifter om att en bils bränsleförbrukning kan påverkas upp till 10% av vilka däck du kör på. Förutom lägre utsläpp har du alltså möjlighet att spara 10% på din bensinkostnad. Många av oss kör tusentals mil om året och med ständigt ökande bensinpriser kan du alltså spara flera tusen kronor om året genom att välja ett miljövänligare däck. Vilken win-win situation som man säger i engelskspråkiga länder. Notera dock att undersökningar har visat att bromssträckan kan bli något längre, särskilt på vått väglag, så var noga med att välja rätt däck för din bil och de klimatförhållanden som råder just där du bor.

Miljövänligare material och tillverkningsprocesser
Miljödäck kan också vara bättre för miljön än andra däck genom att innehålla mindre miljöskadliga ämnen. Framförallt är det tungmetaller och HA-oljor som man försöker utesluta. HA är kort för hög-aromatiska och är en typ av oljor som är giftklassade och bland annat har en cancerframkallande effekt på människor. Vissa tillverkare satsar också på skonsammare tillverkningsprocesser för att uppnå miljöfördelar i den änden. Kolla produktbeskrivningen för de däck du funderar på att köpa för att se vilka miljöfördelar just det däcket har. I bästa fall hittar du ett däck som både ger lägre rullmotstånd och är tillverkat av bättre material.

Enligt ett EU-direktiv som kom hösten 2012 finns nu ett märkningssystem inom däckbranschen som ska göra det lättare för dig som konsument att göra rätt val. Kolla efter EU Eco Label som ger information om bränslebesparingar, väghållning och ljudnivå. De däck som är miljövänligare har en grön A-märkning medan de miljömässigt sämre däcken har en mörkröd G-märkning.

Slutligen, som alltid när det gäller däck, även miljövanliga helårsdäck, håll koll på dina däck för att du och miljön ska få ut så mycket som möjligt av dem. Se till att du har rätt lufttryck, rotera däcken regelbundet för jämnt slitage och byt dina däck innan ditt mönsterdjup blir för litet. Gör dig också av med däcken på rätt sätt, det vill säga släng dem inte bland vanliga sopor eller låt dem ligga i din trädgård, utan lämna in däcken för återvinning.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord