Textstorlek

Skriv ut

Lättare för företagen att låna

Ekonomi & Bokföring

Enligt en ny undersökning gjord av Almi Företagspartner bland 150 bankkontorschefer visar att tre av tio bankkontor ökade utlåning till företag under årets andra kvartalet. Det är betydligt fler än bottennivån som inträffade det sista kvartalet förra året.

Optimism om den kommande utlåningen fortsätter att öka, 38 procent tror på ökad företagsutlåning under årets tredje kvartal. På ett års sikt är man ännu mer optimistisk då över hälften tror på ökad utlåning. Det är betydligt fler än i förra mätningen.

Företagens ökade lånebehov avser i första hand rörelsekapital och fastigheter. Bankkontorens företagsutlåning går till största delen till små och medelstora företag. Åtta av tio kontor uppger att mellan 80 och 100 procent av utlåningen går till företag med färre än 250 anställda. Generellt sett har det blivit något svårare för nya företagskunder att få lån jämfört med bankkontorens befintliga företagskunder.

Utlåningen till hushåll ökar
Två tredjedelar av bankkontoren uppger att utlåningen till hushåll ökade under årets andra kvartal jämfört med första kvartalet. Optimism om den kommande utlåningen till hushåll fortsätter att öka, över hälften tror på ökad utlåning under årets tredje kvartal. På ett års sikt är man ännu mer optimistisk då över hälften tror på ökad utlåning. Det är betydligt fler än i förra mätningen.

Mindre negativa om konjunkturutvecklingen
På kort sikt är bankkontoren fortsatt pessimistiska beträffande konjunkturutveckling och fler tror på en fortsatt avmattning. På ett års sikt är man mer optimistisk då hälften av kontoren tror att konjunkturen stärks.

Skärpta villkor

Undersökningen visar också att bankerna blir mer försiktiga i sin kreditgivning. Drygt vart fjärde bankkontor uppger att villkoren för företag skärpts jämfört med årets första kvartal. Lånevillkoren till hushåll har skärpts ytterligare, här uppger drygt en tredjedel av bankkontoren en skärpning.

Undersökningen genomförs varje kvartal av CMA - Centrum för Marknadsanalys AB på uppdrag av Almi Företagspartner AB och är baserad på telefonintervjuer med 150 bankkontorschefer i hela landet. Den senaste undersökningen är baserad på telefonintervjuer under perioden 3-9 juni 2009.

Läs mer:
Låneindikator, juni 2009 »

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord