Ny app ska visa vilka kläder som passar

Textstorlek

Skriv ut

Ny app ska visa vilka kläder som passar

IT & Media

Det är inte så lätt att hitta kläder som passar. Klädstorlekar är inte alltid enhetliga, och det är ofta svårt att hitta rätt. Svettiga och frustrerande stunder i provrum eller returer till e-butiker hör till vardagen för många. Det svenska företaget ShapeCompanion lanserar nu en lösning. Genom appen Figuracy ska shoppare tipsa varandra om kläder som passar.

Närmare 60 % av alla klädinköp på Internet går i retur beroende på storleksfel. Ett onödigt problem som skulle kunna undvikas. Det är tanken bakom företaget ShapeCompanion AB som nu lanserar sin första tjänst – appen Figuracy. Med appen i telefonen scannar man helt enkelt in produktens streckkod och lägger till övriga uppgifter om plagget. På samlingsplatsen (communityn) delar man sedan uppgifterna varandra helt anonymt.

- Säg att du hittat ett plagg som passar perfekt. I communityn kan du hitta andra som köpt samma plagg och storlek och se vilka andra plagg de köpt – det vill säga kläder som kommer att passa dig, förklarar Susann Haglund, VD för ShapeCompanion AB.

I första skedet handlar det om BHar. Undersökningar visar att inte mindre är 75 % av alla kvinnor har fel storlek på sin BH. När det är dags att köpa en ny BH behöver man i framtiden inte längre prova sig fram i en mängd olika affärer. På samlingsplatsen kan man hitta andra med samma streckkoder och se vad de köpt.

- Det här är ett nytt sätt att handla kläder som passar perfekt. Använd Figuracy så behöver du inte mäta dig, prova eller returnera saker som inte passar, betonar Susann Haglund. Appen parar ihop dig med andra Figuracy-användare som har en eller flera streckkoder gemensamt med dig. På så sätt kan du hitta nya plagg eller en ny stil i din storlek. Kläder du inte visste fanns.

Figuracy är en moderekommendationstjänst där användaren tillåts vara anonym. Tanken är att erbjuda en enkel tjänst där användaren scannar in en streckkod och även kan lägga till bild och andra uppgifter. I starten handlar det om BHar, men inom ett år räknar man med att inkludera andra plagg såsom kavajer,Jeans och skjortor. Figuracy kan givetvis byggas ut till alla typer av klädesplagg.

Appen Figuracy finns tillgänglig på AppStore för nerladdning till en iPhone sedan mitten av november. Tjänsten lanseras bland annat genom Facebook., och under november-december genomförs användartester. Professor Oskar Juhlin är en av delägarna i ShapeCompanion AB och ansvarig för forskning kring mode och teknik vid Mobile Life Center.

- Vi genomför en ”Bra Spotting Day” under 20-24 november då användarna kan scanna in streckkoder på BHar med Appen Figuracy, förklarar Oskar Juhlin. En vecka senare är det dags för ”Bra Finding Day” då man kan prova de BHar som systemet rekommenderar.
Det hela följs upp intervjuer med användarna av appen – allt för att man ska få en uppfattning hur tjänsten fungerar i praktiken.


Läs mer:
www.shapecompanion.com

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord