Rätt motorcykeldäck till din hoj

Textstorlek

Skriv ut

Rätt motorcykeldäck till din hoj

Näringsliv

Att ha rätt däck på sin motorcykel är avgörande både för säkerhet och komfort. Det är viktigt att välja rätt motorcykeldäck (MC-däck) utifrån din körstil och de vägförhållanden du föredrar att köra på. Här följer lite information och tips angående MC-däck.

1. Val av MC-däck
Börja med att titta i din motorcykels instruktionsbok, där hittar du uppgifter om vilka däck som passar för din motorcykel. Många försäljningssajter online har också sökfunktioner där du skriver in modell på din motorcykel och får upp en lista på förslag. Du bör dock alltid dubbelkolla i din instruktionsbok för att försäkra dig om att storleken är rätt.

Motorcykeldäck håller ungefär tre till fem år för vanlig landsvägskörning. (Kör du enduro eller främst off-road lär du gå igenom många fler par under den tiden beroende på hur mycket du kör.) Är det första gången du köper MC-däck tänk på att du kan behöva olika storlekar till fram- och bakdäck. Om du vill köra motorcykel året om behöver du bestämma om du ska köpa helårsdäck eller satsa på två separata uppsättningar däck för sommar- och vinterhalvår. I Norrland är förhållandena sällan bra för vinterkörning men vill du ändå köra så finns det dubbdäck även för motorcyklar. Det finns också dubbar som går att montera på de däck som du redan har.

Vilka MC-däck du behöver beror naturligtvis också väldigt mycket på vilken slags motorcykel du har. Du vill hitta ett motorcykeldäck som ger din hoj rätt stöd och grepp. Eftersom man på motorcykel endast kör på två däck är just greppet av avgörande betydelse. Ett hårdare däck håller längre men ger ofta också sämre grepp. Däckmönstret måste också vara anpassat efter om du kör mest på asfalt, grus eller i terräng.

Tänk också på att nya däck kräver en viss inkörningsperiod så att de kan sätta sig ordentligt på fälgarna innan man bränner på i full fart. Anlita gärna en fackman för att montera däcken på rätt sätt. Ett felmonterat däck kan innebära livsfara för dig och andra trafikanter.

2. Allmän skötsel av MC-däck
För att få ut maximal prestanda från dina däck bör du se till att alltid har rätt lufttryck i däcken. Med fel lufttryck kan däcket bli skadat och slits också mer. Särskilt när det är kallt är det viktigt att ha koll på trycket och justera det kanske två till tre gånger per månad. Se också till att du har rätt mönsterdjup. Det ska vara minst 1.6 mm men byt gärna däcken innan. Många rekommenderar att man byter redan vid 2 mm profildjup. Även om du inte kör så mycket och profildjupet är okej tänk på att gummit torkar över tiden. Ta alltså för vana att också kontrollera att det inte finns några torrsprickor eller andra skador.

Kör du året runt och lagrar dina MC-däck under halva året se till att det görs på rätt sätt. Förvara däcken svalt och torrt, gärna i ett varmgarage. Har du inte möjlighet att förvara dina MC-däck hemma så finns det många.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord