Så lyckas du med din startup

Textstorlek

Skriv ut

Så lyckas du med din startup

IT & Media

En startup, det vill säga ett bolag som startar upp i syfte att göra lönsamma affärer, är grunden för hur väl ditt företag och din affärsidé kommer att lyckas. Thomas Lööw, VD för Airhelp Norden, vet själv vilka steg som krävs – och vikten av dem - för att påbörja sin framgångssaga.

Thomas Lööw började sin egen framgångssaga med Airhelp i Norden efter att ha lärt känna Henrik Zillmer, nuvarande CEO och grundare för Airhelp LTD, i Thailand. Henrik Zillmer bodde på Thomas hotell och därefter blev han tillfrågad om han ville bli Henriks partner.

- Det som då skedde var att jag testade affärsidén innan jag sade ja till att vara med i startup-fasen. Airhelp affärskoncept höll och vara en bra genial idé, vilket även visade sig i de tävlingar vi ställde upp i för att utveckla konceptet vidare och lösa finansfrågan, berättar han.

Startup används ofta som ett samlingsbegrepp för entreprenörer som startar e-Commerce eller IT-tekniska koncept och är nämligen egentligen en stor utvecklingsfas som består av flera olika steg menar Thomas Lööw.

- Det vanligaste är att man följer Stanfords Business Model Canvas. Detta gör man för att se vilken bärighet idén har, säger han.
För att veta om det finns en bärighet i konceptet görs en nulägesanalys.

- Finns det intresse hos allmänheten? Vilka kan marknaden? Fråga experter. Till exempel, när det gällde Airhelp, var det viktigt för oss att se så att vår idé var hållbar även i framtiden så att lagarna kring flygförseningar inte omöjliggjorde idén, fortsätter Thomas.
Därefter är det dags att göra en prototyp och testa affärskonceptet på själva marknaden.

- Då gäller det att ha en väl utarbetad affärsplan. När du startar upp ett bolag finns det alltid vissa frågor som måste lösas så som finansiering, personer som kan bidra med visioner, personer som kan utveckla affärsidén och personer som kan sälja in produkten, förklarar han.

En väl utarbetad affärsplan innehåller alla ovanstående steg, enligt Thomas, men också kritiska punkter så som hållbarhet och finansiering.

- Det är viktigt att inte tro att allt kommer gå av sig självt. Du måste vara passionerad och vara beredd att arbeta hårt. Många människor som jag träffat har fått lägga av just för att de blivit rädda för hur stor en bra idé kan bli och vilka uppoffringar man måste göra, men också vilket ansvar man plötsligt måste ta. Mitt bästa tips är därför att vara beredd på det mesta och se till att ha roligt på vägen, sammanfattar Thomas vägen till en lyckad startup.


Av: Johanna Järvstråt

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord