Sex teknologier som kommer finnas i personbilar år 2020

Textstorlek

Skriv ut

Sex teknologier som kommer finnas i personbilar år 2020

Näringsliv

Teknikutvecklingen inom bilindustrin har en sanslös hastighet. Teknologier som fram tills nyligen har känts väldigt futuristiska har på senare tid blivit genomförbara och presenteras på löpande band på motormässor runt om i världen

Vill du hitta det senaste inom bildelar rekommenderar vi söksidor som exempelvis www.tirendo.se och www.123bildelar.se. Många nya teknologier sitter i konceptbilar och är idag under utveckling men vi tänkte här lista de teknologier som beräknas vara på vägarna i serietillverkade bilar år 2020.

1. Konstant uppkoppling mot internet
Det kan nästan tyckas konstigt att detta inte redan är en självklarhet i vårt uppkopplade samhälle. Vissa modeller har det redan men till 2020 beräknas i stort sett alla nya bilar ha detta som standard. Det är nämligen väldigt många av de nya funktioner som är väg som bygger på att internet finns. Helst ska dessa system också ha möjlighet att ansluta till hemnätverket, så att du kan överföra information från din dator eller mobila enhet direkt till din bil. En övergång från hårdvara till mjukvara i bilens system kommer innebära att man inte behöver ta bilen in verkstad varje gång du behöver en uppgradering. Precis som med din smartphone kommer det vara så enkelt som att besöka App Store.

2. Helt självkörande fordon
Redan idag har flera företag delvis självkörande fordon på vägarna, exempelvis Tesla samt Volvos samarbete med Über. Till år 2020 kommer dock det självkörande systemet förfinats och beviat sig såpass bra att det är allmänt accepterat som säkrare än den mänsklige föraren. De regagerar snabbare och lär sig löpande inte bara från sin egen utan från alla andra bilars körmönster. Till en början kommer det krävas att en person sitter i förarstolen för att snabbt kunna ingripa men det är inte omöjligt att den första bilen helt utan ratt och förarstol är på vägarna till 2020. Den snabba ökningen av sensorteknik tvingar fram en förändring i prioritet, vilket ger bilen sista ordet - inte du.

3. Bil-till-bil kommunikation
Bilar kommer anslutas till nätverk vilket tillåter dem att dela data med andra bilar på vägen vilket i sin tur kommer bidra till att minska trafiken och öka säkerheten på vägarna. De kommer kunna varna förare för olyckor samt räkna ut alternativa vägar baserat på realtidsinformation. Det finns även långt gångna planer på att framförallt för logistiksektorn utveckla teknologier vilka tillåter bilar att åka i väldigt täta led där de drar nytta av framförvarande fordons luftmotstånd.

4. Biometrisk Fordonsåtkomst
Bilnyckeln har redan digitaliserats en hel del men de närmsta åren kommer den bli ännu mer high-tech. Flera bolag utvecklas biometriska läsare som känner igen de rätta ägarna och låter dig starta bilen genom att exempelvis scanna av näthinnan eller ditt fingeravtryck.

5. Hälsoövervakning
Förutom att lära sig din sittposition kommer framtidens bilar även att löpande kunna hålla koll på din temperatur och hjärtfrekvens under dagen. I kombination med de självkörande egenskaperna och uppkopplingen till internet tillåter detta att bilen i en olyckssituation kan skicka efter ambulans samt på förhand ge dem nödvändig information om förarens hälsostatus.

6. Spårning av fordon
År 2020 räknar man med att många bilar har inbyggd spårning via GPS-system. Det kan både användas i vardagsliga situationer för att lokalisera fordonet men är främst framtaget för att kunna nyttjas i det läge bilen blir stulen. Polisen arbetar redan med denna teknik för att spåra bilar. De har även system som kan stänga ner bilens funktioner från distans exempelvis under en biljakt. I framtiden kommer många försäkringsbolag se dessa typer av spårfunktioner som skäl för en lägre premie, och ännu längre fram kanske det kommer bli ett krav.


Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord