Skapa din egen QR-kod gratis

Textstorlek

Skriv ut

Skapa din egen QR-kod gratis

IT & Media

Tekniken är ständig i rörelse och det gäller att vara snabb i svängarna för att hänga med. QR-koden har funnits ett tag men ännu är det många som inte upptäckt det finurliga med de små pixlade fyrkanterna. Detta trots att QR-koden är en av de mest populära redskapen inom marknadsföring just nu.

Fakta

QR betyder Quick Respons och är en tvådimensionell streckkod som utvecklades av det japanska företaget Denso redan 1994. De små fyrkanterna kan innehålla information som motsvarar upp till 7089 tecken, alltså betydligt mycket mer information än den vanliga EAN-koden.

Hur du än väljer att marknadsföra dina tjänster, via annonser, dr-utskick eller kanske via affischer kan du med QR-koden lätt guida dina framtida kunder till en specifik sida eller varför inte direkt in till webbshoppen.

Du kan också informera mer om den tilltänkta varan genom folks mobiler. Allra mest framgångsrikt torde vara att kombinera den tilltagna informationen om varan med möjlighet att även köpa den på samma gång som kunden tar in informationen.
Möjligheterna med QR är många och det kostar inte mycket pengar. Faktiskt så finns det till och med gratisversioner att tillgå på nätet.

Om du bestämmer dig för att köra igång en QR-kodskampanj finns det ett viktigt ledord – kundnyttan. Självklart ska kunden intressen gå hand i hand med dina intressen. Ska dina kunder bemöda sig att ladda ner QR-kodsläsaren måste du loka med något. En tävling kan vara bra eller möjligheten att läsa andra kunders omdömen om varan eller tjänsten. Ta dig tid att planera ordentligt och sätt dig in i kundens intressen.

Sen kan det vara bra att tänka på att, trots QR-kodens popularitet, långt ifrån alla känner till vad en QR-kod är för något. Därför kan det vara bra att i samband med QR-koden ha med en informationstext om vad det är och var kunden hittar QR-läsaren. Och med tanke på att koden läses av med mobiltelefoner kommer tilltänkta kunder att komma in till er hemsida med hjälp av webbläsaren i just mobilen. Alltså måste du tänka på att mobilanpassa sajten. De allra flesta som mobilsurfar in på en oanpassad hemsida ger upp ganska snabbt.

Skapa din egen QR-kod gratis
Det finns en uppsjö av sajter på nätet idag där du kan skapa egna QR-koder helt gratis. Här kommer några exempel på tjänster som vi på redaktionen har provat:
http://qrcode.kaywa.com
http://www.qurify.com/en
http://www.delivr.com
http://www.skapaqrkod.se

Att scanna QR-koder
För att scanna in QR-koder så behöver man en streckläsare. Dom allra flesta användarna använder sig av en app på sin smarta mobiltelefon. Det finns både betalappar men även gratis versioner som man kan använda sig av. Exempelvis på QR-appar för mobiltelefoner är:

Barcode Scanner (Android)
https://market.android.com/details?id=com.google.zxing.client.android

BeeTagg (Windows och Blackberry)
http://get.beetagg.com

QR App (För både iPhone och iPad)
http://itunes.apple.com/us/app/qr-app/id320140689?mt=8

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord