Textstorlek

Skriv ut

Större möjligheter för arbetslösa att få mikrolån

EU

Rådet för sysselsättning och socialpolitik, EPSCO, har tagit ett beslut om ett nytt europeiskt mikrofinansieringsinstrument på 100 miljoner euro. Detta för att stimulera ökad mikrolångivning till personer som vill starta eller vidareutveckla mikroföretag och som har svårt att få lån.

Fakta

Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO) är en av ministerrådets nio olika konstellationer och består bland annat av Europeiska unionens arbetsmarknadsministrar, socialministrar, hälsoministrar eller näringsministrar beroende på vilken fråga som behandlas.

Det svenska ordförandeskapet förde under hösten intensiva förhandlingar kring förslaget som i dag röstades igenom av EPSCO-rådet. Mikrofinansieringsinstrumentet riktar sig till personer som har förlorat eller riskerar att förlora sitt arbete eller som har svårt att komma in på eller återkomma till arbetsmarknaden. Det handlar även om personer som löper risk för social utestängning och som har svårt att få tillträde till den traditionella kreditmarknaden och som vill starta eller vidareutveckla sina egna mikroföretag. Även mikroföretag kommer att ha möjlighet att ansöka om mikrolån.

Mikrolångivarna kan vara både offentliga och privata organisationer och aktörer i medlemsstaterna som uppfyller kriterierna. Till exempel banker och icke-vinstdrivande mikrolångivare.

Målet är att ge arbetslösa chansen till en ny start och öppna upp möjligheten för entreprenörskap för personer som har svårt att få lån.

Dela:

Senaste nyheter

Avancerad sökning

Ord i rubrik:

Sök

Populära nyckelord